Home Industrii STAMH Systems: Creşte interesul pentru soluţii de picking automatizate

STAMH Systems: Creşte interesul pentru soluţii de picking automatizate

STAMH Systems: Creşte interesul pentru soluţii de picking automatizate

Pe fondul creşterii interesului pentru zona de comerţ electronic, gradul de automatizare pentru procesele de stocare şi picking din depozitele din România înregistrează un trend ascendent. Acesta este şi motivul pentru care STAMH Systems, furnizor de soluţii de depozitare, a dezvoltat două noi linii de producţie pentru sisteme de depozitare complet scalabile, destinate stocării automatizate a paleţilor, respectiv pentru depozitarea cutiilor cu produse mici: Atlas®2D şi eScala®3D.

Spre deosebire de anul trecut, contextul de business este unul diferit, în care presiunea costurilor din ce în ce mai mare pe lanţul de aprovizionare se suprapune cu nevoia de tehnologizare a depozitelor logistice. Chiar şi aşa, 2022 este un an prolific pentru STAMH Systems România, care este în acest moment la o cifră de afaceri de patru ori mai mare față de 2021, atunci când a fost peste 3,2 milioane de euro, după cum a remarcat, în rândurile de mai jos, Mihai David, Administrator STAMH Systems.

Intermodal & Logistics: Cum caracterizați piața de logistică în prima jumătate a anului şi cum vă așteptați să evolueze cererea către sfârșitul de an?

Mihai David: Piaţa de logistică a dovedit stabilitate şi maturitate în decursul acestui an. Depozitele au fost dotate cu sisteme de rafturi noi, iar interesul pentru automatizare a crescut. Presiunile externe datorate evenimentelor politice zonale vor duce, în opinia noastră, la o creștere a numărului de solicitări pentru reconfigurarea sau echiparea cu sisteme noi de rafturi, către sfârșitul de an.

Intermodal & Logistics: Prin prisma proiectelor implementate, ce aţi remarcat diferit în acest an faţă de 2020 şi 2021?

Mihai David: Vedem mai multe investiţii în sisteme pentru depozitare, ceea ce se traduce printr-o atenție sporită în zona de dinamică a logisticii din interiorul depozitelor, respectiv o atenție mai mare acordată automatizării proceselor de stocare şi picking.

Intermodal & Logistics: Cum vă afectează problemele din supply chain în special pe partea de aprovizionare cu materie primă? Cât de mult s-au scumpit echipamentele second hand?

Mihai David: Comparativ cu anul precedent, influența problemelor din lanțul de aprovizionare s-a resimțit la noi printr-o creștere a costurilor de transport, între 60% si 80%, dar şi o creștere a costurilor cu materia primă, costuri care s-au transpus la clientul final într-o creștere de 60 % per locație palet.

Intermodal & Logistics: În ce măsură v-a afectat creşterea de costuri pentru proiectele negociate în 2021 şi implementate în 2022 şi cum a putut fi ea transferată către clienţi?

Mihai David: Faţă de clienții şi furnizorii noștri aplicăm o politică de transparență totală şi fair-play. Creşterea costurilor ne-a afectat doar în măsura în care termenele de valabilitate a ofertelor făcute către clienţi au fost foarte scurte, uneori ajungând şi la maxim patru zile perioadă de valabilitate. În acest fel am evitat posibile creșteri de preț survenite ulterior pe care să fim nevoiți să le transferăm către partenerii noştri.

Intermodal & Logistics: Ce tendințe se remarcă în piaţă şi cât de mult se pune accent pe echipamente noi versus cele la second hand?

Mihai David: Nu putem face o apreciere realistă deoarece noi nu vindem sisteme de rafturi second hand. Putem face o evaluare minuțioasă a sistemelor de rafturi second-hand din punct de vedere tehnic, luând în calcul situația unei reutilizări. În această situație, atragem atenția că la capacitatea nominală trebuie luată în considerare scăderea greutății totale a sarcinilor depozitate cu 20-30% faţă de cea inițială, calculată pentru un sistem nou. În timp, chiar daca nu este vizibilă o degradare fizică, există urme de slăbire a structurii.

Am răspuns solicitărilor de sisteme second-hand doar pentru rafturile marca STOW. Ne-am exprimat punctul de vedere legat de capacitatea de încărcare, ce trebuie diminuată, şi ne-am implicat pe partea de inspecție tehnică periodică. Am ajutat clienții cu evaluarea posibilității de refolosire a anumitor componente în noua locație/configurație. Însă aceste evaluări nu constituie activitatea noastră principală, deoarece tot ce se îndepărtează de inginerie şi trece în zona de estimare empirică reprezintă un risc foarte mare pentru client.

Interesul pentru automatizarea depozitelor a crescut în ultima perioadă. Suntem pregătiți să facem faţă acestor cereri pentru procese atât la nivel de palet, cât şi la nivel de cutii.” – Mihai David, administrator STAMH Systems

 

Intermodal & Logistics: Cât de automatizate sunt depozitele în România? Cum se vede piaţa din punct de vedere regional?

Mihai David: Vom lansa două linii de producţie noi pentru sisteme de depozitare scalabile în funcţie de dezvoltarea aplicației: Atlas®2D şi eScala®3D, destinate depozitării complet automatizate a paleților, dar şi pentru depozitarea cutiilor cu produse mici, pentru activitățile de picking. Faţă de soluțiile deja existente, care nu pot fi modificate ulterior şi necesită noi tehnologii, acum va fi posibilă adăugarea de echipamente noi în sistemele deja implementate pentru a le adapta creșterii în intensitate a aplicației clientului.

Intermodal & Logistics: Ce planuri are STAMH (în) România pentru 2023?

Mihai David: Ne vom concentra eforturile pe dezvoltarea şi implementarea sistemelor automatizate. Începem anul cu implementarea unui sistem complet automatizat pentru paleţi pentru un depozit construit, practic, pe structură de rafturi. Acest depozit va opera la intervale de temperatură tip deep-freeze şi refrigerare şi beneficiază de o locaţie strategică, în zona de mijloc a ţării, un hub logistic cu accesibilitate imediată către orice județ.

Cu ajutorul noilor soluţii complet automate pentru depozitarea intensivă a paleţilor şi cutiilor, Atlas®2D şi eScala®3D,  vom ajuta beneficiarii să-şi crească volumele de depozitare. Tranziţia este uşoară, dat fiind faptul că ele se pot conecta la sistemele ERP şi WMS ale partenerilor noştri. Comparativ cu alte sisteme, costurile de depozitare vor fi mai mici deoarece sunt eliminate lifturile şi conveioarele. Vorbim de două modele eficiente energetic, scalabile în debit și capacitate, ce pot deservi mai multe culoare şi nivele de operare, având un “Return of Investment” rapid.

Industriile țintă pentru aceste sisteme sunt retail, comerțul online, cea farmaceutică, FMCG, high-tech, automotive, modă, industria chimica şi depozitele de băuturi îmbuteliate.