Home Logistics 3 PL Școala de Vară ARILOG: Logistica prin ochii tinerilor

Școala de Vară ARILOG: Logistica prin ochii tinerilor

Școala de Vară ARILOG: Logistica prin ochii tinerilor

ARILOG (Asociaţia Română de Logistică), cu sprijinul CTP, a organizat în perioada 16 – 25 august 2022, Școala de Vară ARILOG, un proiect dedicat tinerilor, care le-a oferit ocazia de a aprofunda noţiuni teoretice și practice în domeniul operaţiunilor de logistică și supply chain.

Programa de studiu a Școlii de Vară ARILOG a acoperit o plajă largă de subiecte de la Introducere în supply chain, Managementul transporturilor și Managementul depozitării până la E-commerce și logistica de curierat, precum și Sisteme informatice, automatizări, tehnologie și echipamente.

Trainerii care au susţinut prezentările sunt reprezentanţi ai industriei, profesioniști cu o experienţă de cel puţin 15 ani în operaţiuni de logistică. Pe lângă prezentările teoretice, programul Școlii de Vară a inclus și o serie de vizite în diverse depozite din parcurile CTPark Bucharest și CTPark Bucharest West.

Ce spun cursanţii Școlii de Vară?

Școala de Vară ARILOG a fost un demers binevenit pentru studenţi și tinerii profesioniști, care au avut astfel ocazia să interacţioneze cu profesioniști în domeniu și să vadă live cum sunt aplicate conceptele teoretice din curricula universitară. Iar concluzia este cât se poate de simplă: sistemul universitar are nevoie de o nouă abordare, mult mai pragmatică, în care practica să devină o componentă esenţială, nu doar pe perioada vacanţelor de vară, pentru a atrage tinerii către acest domeniu!

Mihaela Dumitru

Cel mai interesant subiect discutat a fost Managementul 3PL, am înţeles importanţa unui prestator logistic și toate ARILOG (Asociaţia Română de Logistică), cu sprijinul CTP, a organizat în perioada 16 – 25 august 2022, Școala de Vară ARILOG, un proiect dedicat tinerilor, care le-a oferit ocazia de a aprofunda noţiuni teoretice și practice în domeniul operaţiunilor de logistică și supply chain. Școala de Vară ARILOG a fost o introducere eficientă în domeniul logisticii, cu exemple reale ale desfășurării activităţilor din depozit. sursa foto: CTP Romania 24 www.intermodal-logistics.ro HR procesele realizate într-un depozit. Această experienţă îmi va folosi cu siguranţă în viitor, în activitatea desfășurată. Școala de Vară m-a ajutat să descopăr în informații utile cu ajutorul resurselor oferite de către formatori și recomand programul tuturor celor care se află la început în domeniul logis ticii. În aceste săptămâni am învăţat ce înseamnă depozitul – de la construcţie până la livrare, am înteles importanța operaţiunilor de depozitare și necesitatea sistemelor de Warehouse Management, pentru facilitarea operaţiunilor de receptive, pregătirea comenzilor și expediţie de marfă. Mă văd continuând cariera în acest domeniu, îmi place ceea ce fac în departamentul de transport pentru compania client.

Bogdan Gătitu

Student în anul 3, Facultatea de Transporturi, specializarea Ingineria Transpor turilor Traficului și Logisticii din cadrul Universităţii Politehnica București

Cel mai interesant subiect discutat la Școala de Vară, din punctul meu de vedere, a fost cel al transporturilor. Atmosfera în cadrul școlii este plăcută, vizitele în depozite au fost extraordinare, iar informaţia primită m-a ajutat să aprofundez informaţiile acumulate pe durata studiilor universitate. Această Școală de Vară a depășit cu mult nivelul așteptărilor! Pentru cei care nu au un nivel avansat de cunoștinţe în domeniu este mai mult decăt recomandat să încerce o astfel de experinţă. Pentru mine toată informaţia primită a fost nouă, însă ce m-a impresionat au fost paleţii din carton și buna organizare în depozite. În cadrul cursurilor universitare mi-aș dori să se îmbunătăţească materialul didactic, informaţia primită să fie cât se poate de actuală, iar partea practică să primească o atenţie sporită și să fie implementate cât mai multe ore de practică (vizite în depozit, înţelegerea proceselor cât și a noilor tehnologii). Încă nu sunt hotârât dacă voi continua cariera în domeniu, dar dacă ar fi să caut un loc de muncă în industrie, pe primul loc ar fi transporturile, apoi supply chain, iar la final logistica, ordinea fiind de natură subiectivă. În momentul de faţă mi-ar plăcea să lucrez la un operator logistic și să învăţ cum funcţionează operaţiunile de import-export.

În aceste săptămâni am învăţat informaţiile de bază cu aplicabilitate în domeniul transporturilor, logisticii și supply chain.

 

Andrei Scarlat

Student anul l de master la specializarea de Logistică Industrială din cadrul universității Politehnican București

Pentru mine, cel mai interesant subiect a fost lanţul valorilor prezentat de doamna Adriana Pălășan deoarece m-a ajutat să înteleg cum companii care au în esenţă același produs pot coexista pe piaţă. De asemenea, mi-a plăcut diversitatea studențiilor de la Școala de Vară, care proveneau atât din universităţi cu profil economic, cât și tehnic. Am legat prietenii cu toți, dar cel mai mult m-am atașat de doi studenţi străini de la Masterul de Logistică Internaţională de la ASE , Abubacar Fofana si Nasim Aliev, cu care am făcut un schimb de experienţă foarte interesant . Pot spune că  Școala de Vară organizată de ARILOG mi-a întrecut toate așteptările deoarece pe lângă noţiunile teoretice noi, cât și exemplificarea acestora în vizitele în diversele depozite logistice, am avut parte și de interacţiuni cu ceilalţi studenţi și cu trainerii care au fost foarte deschiși și ne-au oferit sfaturi și ne-au îndrumat în carieră. În aceste săptămâni am învăţat exact cum se face recepţia de marfă de la un furnizor, cum se depozitează și cum se face expedierea unei comenzi pentru aprovizionarea lanţului de furnizori. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără vizitele în depozite și fără a putea vedea concret cum se realizează acest proces complex. Mi-aș dori ca universităţile să facă parteneriate cu firmele și să ne arate mai mult cum se realizează aceste procese pentru a putea consolida astfel noţiunile teoretice. Terminând specializarea de Logistică Industrială  în cadrul Politehnicii, mă văd continuând cariera în domeniu și mă atrage mai mult să lucrez pentru un operator logistic.

În urma prezentărilor făcute de traineri am învăţat că persoanele care activează în domeniul logistic, respectiv în cel de supply chain trebuie să fie întotdeauna pregătite pentru provocări noi și să se aștepte că în orice moment pot apărea situaţii neprevăzute pe care trebuie să știe cum să le gestioneze.