Home Industrii Franţa inaugurează prima autostradă cu tehnologie de taxare free-flow

Franţa inaugurează prima autostradă cu tehnologie de taxare free-flow

Franţa inaugurează prima autostradă cu tehnologie de taxare free-flow

Franța inaugurează în noiembrie 2022 o nouă autostradă dotată cu o tehnologie de automatizare pentru plata taxei de drum. A79 este prima autostradă din Franța cu tehnologie de colectare a taxei de drum de tip free-flow, care garantează fluidizarea traficului.

Sistemul de taxare cu flux liber a fost autorizat din 2019 prin Legea de Orientare a Mobilităţii, iar pentru A79 a fost publicat un decret în acest sens. Responsabilă de construcţie şi administrare este compania ALIAE. Prezentă deja în Austria, Spania, Portugalia și în Statele Unite, tehnologia free flow elimină barierele fizice de taxare, contribuind astfel la modernizarea rețelei de autostrăzi din Franța.

Șoferii nu vor mai fi nevoiți să se oprească la o barieră cu taxă și vor putea circula de la un capăt la celălalt” pe această nouă autostradă  conform unui model care „prefigurează cum vor fi autostrăzile în cinci până la zece ani”, explică Isabelle Lacharme, director operațional ALIAE.

Scopul sistemului este de a semnala locul unde vehiculele vor fi identificate și taxa de drum va fi colectată fără a recurge la porți fizice. De-a lungul traseului au fost instalate șase poduri dotate cu camere de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare. Autostradata înlocuieşte RN79 şi traversează departamentul Allier de la est la vest, conectând astfel autostrăzile A6 şi A71, pe o lungime totală de 88 de km de drum cu taxă.

Grupul Eiffage, din care face parte compania ALIAE, finanțează proiectul cu o investiție de 538 de milioane de euro. ALIAE este autoritatea contractantă și concesionarul autostrăzii A79 pentru o perioadă de 48 de ani.