Home Logistics Depozitare În câte feluri se poate face picking într-un depozit?

În câte feluri se poate face picking într-un depozit?

În câte feluri se poate face picking într-un depozit?

Colectarea comenzilor (eng. order picking) este procesul de selectare a obiectelor din stocul depozitului pentru a compune comanda sau comenzile unuia sau mai multor clienţi. Este o parte important din supply chain și a fost considerată cea mai scumpă și laborioasă activitate din depozit. Pickingul reprezintă 50 până la 55% din costurile operaţionale ale unui centru de distribuţie.

Picking-ul sau colectarea comenzilor reprezintă o activitate esenţială într-un depozit, cu atât mai mult cu cât generează peste 50% din costurile operaţionale ale unui centru de distribuţie. În plus, această activitate are un impact direct asupra satisfacţiei clientului final. De acurateţea și rapiditatea cu care se face colectarea comenzilor depinde, într-o mare măsură, succesul unei afaceri.

Metode de picking în depozit

Există mai multe metode de colectare a comenzilor în depozit, fiecare funcţionând ca o soluţie personalizată pe specificul activităţii fiecărei companii. În funcţie de dimensiunea depozitului, stoc, forţa de muncă disponibilă sau numărul zilnic de comenzi, anumite metode pot fi mai eficiente ca altele.

Single order picking (colectarea unei singure comenzi)

Cea mai cunoscută și utilizată metodă este cea a colectării unei singure comenzi. Pickerului i se dă o singură comandă și apoi merge în depozit pentru a identifica fiecare obiect de pe listă înainte de a închide comanda. Cu toate acestea, în multe cazuri, secvenţa în care pickerului i se furnizează comenzile sau rutele pe care le urmează nu sunt optimizate. Aceasta nu este cea mai eficientă metodă, însă un sistem WMS poate ajuta la rezolvarea problemelor și creșterea productivităţii.

Batch Picking (colectare în serie)

În acest caz, lucrătorii pot să colecteze mai multe comenzi în același timp, făcând picking manual sau automat. Pickingul manual al comenzilor le permite lucrătorilor să colecteze SKU-urile necesare pentru mai multe comenzi în același timp. Astfel sunt reduși timpii de deplasare în depozit. Prin utilizarea sistemelor automate de picking, lucrătorul rămâne într-o locaţie în timp ce sisteme automate, verticale și orizontale, livrează SKU-urile cerute.

Multi-Batch Order Picking (colectare multiserie)

Colectarea multi-serie este utilizată pentru comenzi ce au în componenţă SKU din diferite zone ale depozitului, reducând timpii de picking prin colectarea mai multor comenzi simultan. Procesul reduce și timpii necesari pentru procesarea mai multor articole.

Zone picking (colectare pe zonă)

Metoda divizează depozitul în diferite zone și le desemnează lucrătorilor o zonă specific în care să lucreze. Fiecare zonă poate utiliza propria tehnologie și system de depozitare în funcţie de tipul de marfă depozitată. Comenzile pot fi livrate întrun punct anume înainte de a fi expediate, pentru consolidare.

Pick&pass

Această strategie implică pasarea comenzilor de la o zonă la alta. Dacă o comandă are ca punct de start zona A, un lucrător va adăuga toate articolele necesare din acea zonă înainte de a o da mai departe în zona B, iar procesul este repetat până când comanda este finalizată și poate fi trimisă la zona de expediţii. Pentru a maximiza productivitatea poate fi utilizat un system software de management al comenzilor (OMS) pentru a gestiona fluxul comenzilor.

Consolidarea comenzii

Aceasta este o alternativă la metoda de colectare pick&pass. Fiecare zonă selectează articolele solicitate pentru comandă simultan. Când comanda parţială dintr-o zonă este completă, aceasta este trimisă la consolidare până când toate articolele din celelalte zone ajung în zona de colectare. Comenzile parţiale sunt puse împreună într-o singură comandă, care este mai apoi trimisă la expediţii. Aceasta este o strategie avansată care necesită instalarea unui sistem pentru managementul stocurilor (IMS – inventory management software).