DSV Air&Sea – expertiză globală și servicii adaptate nevoilor industriei farmaceutice
Aflată în top 3 companii de forwarding la nivel global pentru transport aerian de produse farmaceutice în 2022, compania daneză DSV își dezvoltă portofoliul de servicii dedicate acestei industrii și în România.
Compania are în prezent un departament la Oradea care se ocupă de dezvoltarea acestei linii de business, iar printre clienții DSV la nivel global, dintre care unii sunt deserviți și local în România se numără: Teva, Johnson & Johnson, Novartis, Pfizer, GSK, DR Reddys, Roche Diagnostics, Abbott, Roche, Baxter.
Adrian Oegar, Business Unit Manager Oradea la DSV Air & Sea explică pentru Intermodal&Logistics particularitățile acestui business, capabilitățile și know how-ul companiei și serviciile oferite clienților din industria farmaceutică și de sănătate.
“În transporturile efectuate pentru industria Pharma și Healthcare cel mai important aspect este conformitatea. În DSV Healthcare, produsul nostru care acoperă transporturile și logistica pentru industria de Pharma si Healthcare, avem un principiu în ceea ce privește conformitatea: să fii conform este totul! Ești conform sau nu ești conform, nu există opțiune de mijloc sau măsură parțială!
În acest domeniu există câteva elemente cheie pe care orice client le urmărește atunci când intră în discuție cu noi: conformitatea, managementul riscului, capabilitățile și rețeaua pe care DSV le poate pune la dispoziție.
HealthcareQMS – garanția conformității proceselor
Pentru asigurarea conformității proceselor, DSV are la nivel de grup un sistem de calitate denumit “HealthcareQMS” care beneficiază de o certificare externă realizată de Bureau Veritas. De asemenea, la nivel de grup există un department specializat care asigură auditarea și certificarea internă la nivel de țară și de business unit. În România DSV este certificat pentru transporturi Pharma si Healthcare din anul 2021.
Risk management în industria farmaceutică
În condițiile tehnologice actuale. o evaluare eficientă a riscurilor și un management optim nu se pot face fără utilizarea tehnologiilor de ultimă generație. DSV utilizează platforma online Validate, prin intermediul căreia face evaluarea capabilităților și a riscurilor pentru fiecare trafic în parte. De asemenea, platforma oferă informații în timp real clientului la toate aceste informații.
Evaluarea subcontractorilor utilizați se face de la linii maritime sau aeriene până la fiecare camion sau agent de handling folosit. Aceștia sunt introduși într-un program de auditare inițială și periodică, urmăriți din punct de vedere al performanței transportul prin intermediul acestei platforme și în linie cu sistemul de calitate DSV “HealthcareQMS”.
Pentru fiecare transport (fără excepție) se creează un LRA “LRA- Lane Risk Assestment” o evaluare de risc ce analizează în parte fiecare segment de transport luând în considerare următoarele elemente: riscul privind temperatura , măsuri de securitate , măsurile de managementul calității QMSHealthcare , durata transportului, complexitatea transportului. Toate aceste informații sunt raportate la procedura de transport agreată cu clientul și acordul tehnic semnat cu acesta.
Clienții au posibilitatea să se conecteze la platforma Validate și să urmărească în timp real atât evaluarea de risc (LRA), cât și desfășurarea transportului incluzând parametrii agreați.
Rețea globală
În materie de capabilități și rețea, DSV AIR & SEA România se folosește de întreaga rețea globală DSV ce cuprinde peste 210 de business unit-uri certificate Healthcare, înglobând peste 3.000 de angajați certificați pe diverse niveluri de competență. În acest fel reușim să acoperim cerințele unor clienți globali cu standarde de calitate foarte înalte.
În România, spre exemplu, pentru transportul aerian ne folosim atât de aeroportul Otopeni cât și de capacitățile aflate în imediata apropiere, cum ar fi Budapesta sau hub-urile din vestul Europei. În Budapesta dispunem de un depozitTAPA A localizat în zona aeroportului Liszt Ferenc cu o suprafață de 2.600 mp , certificat HealthcareQMS, ce îndeplinește standarde de temperatură 2-8oC, 15-25oC sau deep freeze container plasat în depozit, ce poate asigura temperatura de până la -70oC. Acestă opțiune le vine ca o mănușă în special clienților localizați in parte de N-V și centrul țării.
La nivel de grup DSV a reușit în anul 2022 să transporte aerian aproximativ 77 milioane de kilograme în condiții de temperatură controlată, fapt ce ne-a plasat pe locul 3 global în topul freight forwarder-ilor pentru transport aerian de produse farmaceutice (sursa WACD).
În ceea ce privește transportul maritim, în 2022 am transportat peste 20.000 (TEU) containere reefer cu produse farmaceutice.”