Home Intermodal După ani de așteptare, România și Bulgaria intră în Schengen

După ani de așteptare, România și Bulgaria intră în Schengen

După ani de așteptare, România și Bulgaria intră în Schengen

Începând cu 1 ianuarie 2025, România și Ungaria vor adera complet la spațiul Schengen. Miniştrii de interne din ţările UE au aprobat pe 12 decembrie aderarea României şi Bulgariei la spațiul Schengen terestru, după ce restricțiile la frontierele maritime și aeriene au fost ridicate de la 1 martie 2024.

“Ridicarea controalelor persoanelor la frontierele terestre interne cu și între aceste state membre a fost o prioritate majoră pentru președinția maghiară, iar astăzi am transformat-o în realitate. Acest pas va fi benefic nu numai pentru cetățenii bulgari și români, ci și pentru UE în ansamblu,” a declarat Ministrul de Interne al Ungariei, Sándor Pintér.

De la aderarea la UE, Bulgaria și România au aplicat părți ale cadrului juridic Schengen (acquis-ul Schengen), inclusiv cele referitoare la controalele la frontierele externe, cooperarea polițienească și utilizarea Sistemului de Informații Schengen.

La 30 decembrie 2023, Consiliul UE a adoptat o decizie de a aplica, începând cu 31 martie 2024, părțile rămase din acquis-ul Schengen și de a elimina controlul persoanelor la frontierele aeriene și maritime.

Pentru transportul feroviar, intrarea deplină în spațiul Schengen înseamnă eliminarea controlului în frontieră. Se reduc timpii de staționare în frontiere cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, la punctele vamale de la: Curtici; Valea lui Mihai; Salonta; Episcopia Bihor; Carei.

În cazul transportului rutier de marfă, va fi eliminat controlul sistematic de la frontierele cu statele membre UE vecine (Ungaria și Bulgaria). Astfel, transportatorii rutieri vor tranzita mult mai rapid frontierele cu statele UE: Vama Veche; Negru Vodă; Giurgiu; ⁠Călărași; Zimnicea; ⁠Turnu Măgurele; Bechet; Calafat; Nădlac 1 și 2; Vârșand; Borș 1 și 2 și Petea.

Ce este Schengen?

Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulație din lume. Controalele la frontierele dintre Franța, Germania, Belgia, Olanda și Luxemburg au fost eliminate pentru prima dată în 1985. În prezent, spațiul Schengen cuprinde 29 de țări (25 din cele 27 de state membre, precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) și 420 de milioane de persoane. Controalele la frontierele interne cu Cipru nu au fost încă ridicate, iar Irlanda nu face parte din spațiul Schengen.