Home Intermodal ERA devine singurul organism de autorizare trans-frontalier

ERA devine singurul organism de autorizare trans-frontalier

ERA devine singurul organism de autorizare trans-frontalier

Începând cu 16 iunie ERA-Agenția Feroviară Europeană a devenit singurul organism responsabil cu autorizarea vehiculelor, certificările de siguranță și aprobare a sistemului ERTMS, fiind astfel deschisă o nouă eră a autorizațiilor unice, simplificate și a proceselor de certificare în Europa.

Regulamentul face parte din pilonul tehnic al celui de-al patrulea pachet legislativ ce vizează transportul feroviar. Directorul executiv al ERA, Dr. Josef Doppelbauer a declarat că procedurile simplificate vor conduce la îmbunătățirea competitivității transportului pe cale ferată prin reducerea barierelor tehnice și a costurilor excesive care au reprezentat piedici în calea progresului.

Operatorii feroviari care operează trans-frontalier pot folosi ghișeul unic al ERA pentru a obține cereri de autorizație pentru vehicule, certificate de siguranță sau aprobarea sistemului ERTMS. Ulterior, ERA desemnează un project manager ca persoană de contact pentru a consilia aplicantul pe parcursul întregului proces.

Bulgaria, Finlanda, Grecia, Italia, Olanda, România și Slovenia au adoptat noul regim, în timp ce alte state membre vor transpune dispozițiile în legislație până în iunie 2020. Elveția va adopta regulamentul de la caz la caz începând cu luna iunie 2019.