Home Automotive FANUC: mai multă eficienţă și productivitate în fabrică

FANUC: mai multă eficienţă și productivitate în fabrică

FANUC: mai multă eficienţă și productivitate în fabrică

Automatizarea face parte din ADN-ul industriei auto. Cu mult timp înainte ca alte industrii să considere automatizarea drept o modalitate de creștere a productivităţii, producătorii de automobile foloseau roboţi industriali și tehnologii cu senzori în fabricile lor.

Astăzi, progresul tehnologic și lipsa forţei de muncă în producţie reprezintă doi dintre factorii ce accelerează adoptarea soluţiilor de automatizare și a fabricilor inteligente.

După ce a devenit un pionier în domeniul tehnologiei CNC, FANUC este astăzi lider mondial în fabricarea de soluţii de automatizare industrială, cu un portofoliu de produse care variază de la roboţi industriali și colaborativi, la mașini CNC și soluţii IIoT.

Și, poate și mai impresionant este faptul că FANUC este o companie care nu doar promovează tehnologiile pe care le produce, ci de aproape 50 de ani își automatizează și robotizează fabricile folosind propriile produse. „Ca furnizor de automatizare și robotică, ne-am străduit întotdeauna să ne utilizăm pe deplin propriile produse în fabricile noastre. Motivaţia noastră este să dovedim capabilitatea și beneficiile produselor FANUC în producţie.

Introducem toate aceste informaţii înapoi în dezvoltarea produselor, ducând la îmbunătăţiri continue. În prezent, folosim peste 4.000 de roboţi în fabricile noastre. Acești roboţi funcţionează 24/7 și îndeplinesc o varietate de sarcini.

De exemplu, la una dintre fabricile noastre, roboţii asamblează noi roboţi. Suntem, probabil, singurul furnizor de roboţi care își utilizează în totalitate proprii roboţi ca parte procesului de producţie”, a declarat într-un interviu Shinichi Tanzawa, președinte și director executiv al FANUC Europe.

Coboţii – coechipieri în producţia auto

Atât producătorii de vehicule, cât și cei de componente pot profita de progresele tehnologice în domeniul roboticii și automatizării. Roboţii colaborativi reprezintă următorul pas pentru această industrie, deoarece oferă o alternativă mai flexibilă și mai ușoară la roboţii industriali pentru anumite aplicaţii. Aceștia necesită o amprentă la sol mai redusă în unităţile de producţie, ceea ce îi face mai ușor de integrat în unităţile existente.

Dincolo de optimizarea spaţiului, acești roboţi pot reduce costurile asociate cu efectuarea de modificări pe liniile de fabricaţie. Cu o gamă de 11 modele de roboţi colaborativi cu o sarcină utilă cuprinsă între 4 kg și 35 kg, FANUC are un obiectiv clar stabilit: să devină liderul incontestabil al pieţei de coboţi din Europa.

Datorită experienţei de aproape 50 de ani a FANUC în construcţia de roboţi industriali, modelele familiei de roboţi colaborativi CRX funcţionează în mod fiabil și precis în condiţii dificile, oferind companiilor de producţie cel mai ridicat de performanţă posibil. De fapt, seria CRX este proiectată să funcţioneze fără întreţinere timp de opt ani.

„ Modelele de roboţi colaborativi CRX s-au bucurat de o integrare pe scară largă, în special pe segmentul aplicaţiilor de sudare cu arc. De la începutul anului 2022, aproximativ o treime din modelele CRX nou vândute și-au găsit utilizarea în aplicaţii de sudare cu arc, în mare parte datorită ușurinţei în implementare și utilizare și a funcţiilor de drag-anddrop, precum și a softwareului ArcTool de la FANUC, cu performanţe dovedite, cu funcţionalităţi integrate pentru aplicaţiile de sudare și care nu necesită dezvoltări ulterioare din partea clientului. Vedem multe alte aplicaţii pentru seria CRX, de la asamblarea de piese mici la manipularea și paletizarea de componente mari și multe altele”, a declarat Shinichi Tanzawa.

IIoT – soluţia pentru eficienţa producţiei

Utilizarea soluţiilor IIoT în producţie contribuie la creșterea eficienţei proceselor de fabricaţie și le oferă companiilor oportunitatea de a lua decizii de business mai rapid și pe baza unor date concrete, furnizate în timp real. Acesta este motivul pentru care FANUC a dezvoltat MT-Linki și ZDT (Zero Down Time), două soluţii IoT menite să conecteze echipamentele din fabrică prin colectarea, gestionarea și vizibilitatea diferitelor informaţii despre acestea, eliminând oprirea neprevăzută a producţiei și îmbunătăţind performanţa roboţilor și echipamentelor FANUC, dar și a echipamentelor produse de către companii terţe.

Portofoliul FANUC include produse IIoT scalabile care sporesc eficienţa producţiei prin îmbunătăţirea calităţii producţiei, a performanţelor, a timpului de funcţionare și a OEE.

Shinichi Tanzawa, FANUC Europe President & CEO “Experienţa noastră în utilizarea echipamentelor FANUC pentru automatizarea propriilor fabrici este aplicabilă în toate sectoarele de producţie. Modul în care fabricile din întreaga lume au adoptat automatizarea este diferit, dar este clar că cererea pentru automatizare va crește.”