Home Companii Investiţiile în logistică, avantaj strategic pentru Oscar Downstream

Investiţiile în logistică, avantaj strategic pentru Oscar Downstream

Investiţiile în logistică, avantaj strategic pentru Oscar Downstream

Construirea unei reţele de transport eficiente, sigure și prietenoasă cu mediul înconjurător reprezintă condiţii esenţiale pentru ca o companie să poată concura în economia globală. În acest context, Managementul flotelor, optimizarea costurilor cu combustibilii și utilizarea resurselor într-un mod cât mai eficace au devenit preocupări constante ale companiilor care desfășoară activităţi de transport.

Oscar Downstream, cea mai mare companie petrolieră independent distribuitoare de motorină din România este, încă din 2001, o verigă importantă în supply chainul actorilor din industria de transport, oferindu-le acestora o gamă variată de servicii menite să contribuie la îmbunătăţirea performanţelor lanţului de aprovizionare: carduri de carburant prin staţiile DIESELpoint Access, staţii de incintă DIESELpoint, dar și distribuţie de motorină vrac.

Sistemul staţiilor de incintă DIESELpoint a fost introdus pe piaţa românească în 2004, Oscar Downstream asigurând totodată întregul suport logistic și tehnic pentru acest tip de serviciu. Acesta reprezintă o soluţie pentru companiile care posedă flote auto și doresc să deţină controlul alimentărilor cu carburant. Serviciul dispune de o aplicaţie de gestiune a datelor, asigură controlul calităţii carburantului prin sistemul securizat de alimentare, şi mai ales controlul continuu asupra consumului de motorină pentru fiecare utilizator în parte, fiind astfel evitate costurile generate de pierderea sau furtul carburantului.

DIESELpoint Access este un produs intrat în portofoliul Oscar Downstream în 2010 și constă într-o reţea proprie de staţii pentru alimentarea cu motorină a flotelor auto pe baza cardurilor personalizate. Din punct de vedere operaţional, serviciul DIESELpoint Access implică efort minim, timp scurt și securitatea operării cu cardul personalizat. În plus, există posibilitatea de urmărire și verificare directă a consumurilor și limitelor zilnice. În staţiile DIESELpoint Access, pe lângă cardurile proprii Oscar, sunt acceptate și carduri ale partenerilor DKW şi Eurowag.

Lider pe piaţa staţiilor de incintă, Oscar Downstream dispune in prezent de peste 1.000 de staţii de incintă DIESELpoint, răspândite pe întreg teritoriul României și de o reţea aflată în continua dezvoltare de peste 30 staţii DIESELpoint Access, compania estimând că până la finele acestui an reţeaua IESELpoint Acces va atinge 37 de puncte de alimentare.

Dezvoltarea infrastructurii logistice

Cu o cifră de afaceri de aproximativ 140 milioane de euro în 2007, Oscar Downstream a avut un trend pozitiv ajungând în 2014 la 429 milioane euro, 320 angajaţi şi o creştere semnificativă a vânzărilor de motorină.

În 2014, volumul total de motorină tranzacţionat de Oscar Downstream a fost de 400.000 l, în ultimii 5 ani volumul total comercializat ridicându-se la 2 milioane de tone de produse petroliere.

Pentru a putea susţine dezvoltarea constantă a business-ului și calitatea ridicată a serviciilor oferite clienţilor, compania a realizat permanent investiţii în vederea îmbunătăţirii propriului lanţ de aprovizionare, pornind de la alegerea unor furnizori strategici și până la extindererea capacităţilor de depozitare și a flotei auto.

Previzionarea cererii şi planificarea reprezintă o component importantă în supply chainul Oscar Downstream. Astfel, la începutul fiecărui an, pornind de la analiza vânzărilor pe anul anterior şi contractele existente, dar ţinând seama şi de o serie de alţi factori, se face o estimare anuală, trimestrială şi lunară a volumelor de combustibil ce urmează să fie achiziţionate. În cazul diferenţelor de volume, acestea sunt reanalizate.

Întreaga activitate a companiei este susţinută de sisteme moderne de software de business, precum şi de sisteme specific de monitorizare şi gestiune în domeniul oil & gas, pentru a se asigura o vizibilitate a întregului „lanţ” al combustibilului, din momentul în care ajunge în depozitele Oscar, până la livrarea către clientul final sau în propriile staţii de incintă şi mai apoi către clientul final.

Furnizorul principal al produselor petroliere se află în afara României, acesta fiind ales foarte atent pentru a putea complete pachetele de servicii oferite cu un produs de calitate, la standard europene. Strategia de dezvoltare a companiei și planul de investiţii demarat în 2013, care vizează dezvoltarea companiei în următorii 5 ani, s-au concretizat prin achiziţia depozitului de la Fundulea în 2013, inaugurarea unui depozit propriu la Șercaia, Brașov, în 2014, cu o capacitate totală de aproximativ 7.000 mc, extinderea pe o nouă divizie de business cu un pachet de servicii dedicate agriculturii și susţinerea unei abordări flexibile la vânzarea prin carduri de carburanţi, pe zona staţiilor DIESELpoint Acces

Deschiderea depozitului de la Șercaia este un proiect special, fiind primul dintr-o serie de platforme logistice proprii construite de la zero ca și investiţii Greenfield. Valoarea investiţiei depășește 5 milioane de euro, din care aproximativ 2 milioane de euro reprezintă costul tehnologiei de ultimă generaţie incorporate, depozitul beneficiind de procese automatizate, precum și instalaţii de aditivare.

Gândit ca un punct logistic atât pentru aprovizionarea staţiilor proprii Oscar, cât şi a clienţilor, acest depozit va deservi zona de centru a ţării, dar și partea de nord până în momentul deschiderii depozitului de la Cluj. De asemenea, platforma de la Șercaia va fi prima în care se va depozita și benzina, un nou produs introdus în portofoliul Oscar Downstream începând cu acest an.

În prezent compania dispune de platforme de depozitare a combustibilului în București, Oradea, Craiova, Constanţa, Onești și Brașov, iar în 2015 este planificată deschiderea a trei noi depozite la Arad, zona Clujului și în jumătatea de nord a Moldovei.

Astfel, până în 2016 Oscar Downstream va avea capacitatea totală proprie de depozitare de aproximativ 50.000 mc. Depozitele de carburanţi sunt proiectate și realizate conform ultimelor norme interne și europene cu privire la sistemul de stins incendii și a protecţiei muncii, asigurând funcţionarea în siguranţă a echipamentelor și securitatea personalului din incintă.

Dublarea flotei până în 2017

De asemenea, dezvoltarea accelerată şi asumarea poziţiei de lider de piaţă pe segmental staţiilor de incintă a impulsionat atât creşterea flotei proprii de autocisterne cât şi dezvoltarea echipei și creșterea expertizei profesionale a acesteia, pentru a oferi cel mai bun suport logistic clienţilor companiei și a asigura livrarea promptă a cantităţilor de carburant solicitate.

Flota proprie a companiei este formată în prezent din 27 de autocisterne de ultimă generaţie, urmând ca până în luna martie a acestui an numărul acestora să atingă 40 de unităţi. Pentru 2016 și 2017 sunt prevăzute noi investiţii în flota auto, care va crește la 50 de autocisterne în 2016 și 60 de autocisterne în 2017.