Home Logistics Curierat și e-commerce Mall.cz mizează pe tehnologia de la KNAPP

Mall.cz mizează pe tehnologia de la KNAPP

Mall.cz mizează pe tehnologia de la KNAPP

Creșterea din ce în ce mai mare a numărului de comenzi şi situaţia tensionată de pe piaţa muncii din Cehia, care face dificilă găsirea de personal adecvat, au determinat retailerul online MALL.CZ să investească într-un nou centru de distribuţie cu un grad mai mare de automatizare.

Prin portalul MALL .CZ , grupul internaţional MALL aprovizionează 18 ţări, fiind liderul comerţului online din regiunea Europei de Est. Cu o creștere continuă a numărului de comenzi, compania se află în continuă expansiune.

Plecând de la această premisă, coroborată cu dificultatea de a găsi forţa de muncă necesară în Cehia, MALL.CZ a decis să investească într-un nou centru de distribuţie cu un grad mai mare de automatizare, având în vedere că depozitul existent era operat în principal manual și fusese proiectat pentru un nivel de performanţă de doar 40.000 de SKU-uri. „Abordarea şi ideea de proiect au fost convingătoare pentru noi: KNAPP și-a dat seama că în business-ul nostru există vârfuri de activitate în care sunt necesare performanţe ridicate, iar soluţia reflectă acest lucru.

Alţi furnizori ne-au oferit soluţii bazate pe un volum de marfă liniar, ceea ce nu a corespuns realităţii. Acest lucru ne-a arătat că KNAPP înţelege business-ul şi cerinţele noastre – chiar şi rata de amortizare a investiţiei şi reducerea de costuri s-au dovedit mai bune decât în cazul altor soluţii”, declară Oldřich Petránek, Consultant inLogistics.

Soluţie flexibilă și scalabilă pe nevoile companiei

În decurs de numai şase luni, echipa KNAPP a proiectat o soluţie care a convins MALL.CZ prin două atribute: flexibilitate şi scalabilitate. Pentru retailerul online, rezultatele au presupus o investiţie iniţială mai mică, o estimare a costurilor pentru fiecare etapă de extindere planificată, precum și o eficienţă maximă în utilizarea soluţiei în fiecare dintre acești pași de extindere.

Astfel, la 10 luni distanţă de la semnarea contractului, în centrul logistic de lângă Praga a fost pusă în funcţiune cu succes prima etapă de extindere. În următorii ani, depozitul a fost extins treptat conform planului, iar astăzi MALL.CZ dispune de o capacitate de livrare de 150.000 de articole/zi. „Pentru a procesa eficient gama largă de mărfuri, a fost nevoie să ne asigurăm că articolele grele, aşa cum sunt, spre exemplu, sacii cu hrană pentru câini, pot fi transportate și redirecţionate automatizat la fel de ușor precum articolele electronice de mici dimensiuni.

Utilizând procese manuale și cu un grad mare de automatizare am putut obţine pentru MALL. CZ o eficientizare a costurilor în condiţii de flexibilitate și performanţă maximă. În același timp, am reușit să rezolvăm problema blocajelor în zona de consolidare și ambalare. Sistemul de sortare modular cu saci reprezintă o premieră din punct de vedere tehnic.

Utilizat pentru prima dată într-un sector diferit de cel Fashion, reprezintă un mare succes pentru MALL.CZ” afirmă Lenka Neuhold, Director Mobile Subsidiary, KNAPP AG „Soluţia inovativă de la KNAPP a fost exact ceea ce căutam.

Prin combinaţia dintre OSR Shuttle™ și conveiorul modular cu saci, putem separa articolele mici de cele mari din punct de vedere tehnic și apoi să le transportăm automatizat în ordinea corec tă c ătre staţiile de picking. În acest fel obţinem un grad mai mare de automatizare”, explică Oldřich Petránek.

Universul fascinant al MALL.CZ

Clienţii care achiziţionează produse prin intermediului portalului MALL .CZ au la dispoziţie o varietate de mărfuri, de la articole volumetrice şi grele, cum sunt cuptoarele cu microunde, saci cu hrană pentru câini, pachete voluminoase cu scutece sau maşini de jucărie de dimensiuni mari, până la produse foarte mici, cum sunt cardurile de memorie SD, cosmetice sau tricouri.

Din acest motiv a fost deosebit de important ca partea de consolidare pentru pregătirea comenzilor către clienţii finali să fie proiectată pentru eficienţă. În afara magazinului online, MALL.CZ operează inclusiv puncte de pick-up, de unde marfa poate fi achiziţionată direct.

Aici, articolele sunt livrate pe paleţi, fiind colectate şi ambalate la faţa locului. Atât livrarea prin curier, cât şi cea la punctele de pick-up se face centralizat, fiind coordonată de centrul de distribuţie din Praga. Soluţia KNAPP răspunde exact cerinţelor specifice și gamei de mărfuri a MALL.CZ și permite o procesare rapidă și eficientă a comenzilor.

În centrul soluţiei logistice ce acoperă o suprafaţă de 50.000 mp se află sistemul de transport modular cu saci care beneficiază de un algoritm de sortare matricială.

Acesta lucrează în combinaţie cu sistemul OSR Shuttle™ şi alte conveioare puternice, prin intermediul căruia majoritatea mărfurilor pot fi transportate direct.

Procesele cu un grad ridicat de automatizare, alături de cele manuale, sprijină creşterea rapidă a MALL.CZ şi permit companiei să ofere servicii optime, cu livrare „same day” şi „next day”. În acelaşi timp, mixul tehnologic oferă retailerului eficienţă maximă a costurilor şi flexibilitate în procesarea gamei largi de mărfuri şi volumului mare de comenzi.

  • Poziţie cheie: Praga | Cehia
  • Soluţie: Eficienţă maximă a costurilor și performanţă prin concepţie evolutivă
  • Performanţă: Creștere treptată a performanţei în mai multe etape de extindere planificate: 75.000 SKU – 150.000 SKU
  • Tehnologii : OSR Shuttle Conveior de transport modular cu saci cu sortare matricială, tehnologie de transport (transportul direct al mărfurilor), software KiSoft