Home Intermodal Marfă asigurată, transport fără riscuri

Marfă asigurată, transport fără riscuri

Marfă asigurată, transport fără riscuri

Zilnic, în orice colţ al lumii se derulează mii de tranzacţii comerciale și milioane de tone de marfă sunt transportate pe cale aeriană, navală, rutieră sau feroviară dintr-o țară în alta sau de pe un continent pe altul.

Triada transport-marfă-asigurare stă la baza comerţului modern, demult fiind apuse zilele când scufundarea navelor pe oceane în timpul unei furtuni sau pierderea bunurilor ca urmare a unui act de piraterie erau riscuri asumate, iar pierderile inerente. Astăzi, atât transportatorii cât și proprietarii au la dispoziţie numeroase instrumente de evaluare a riscurilor și alternative de asigurare a mărfurilor.

Decizia de a contracta o asigurare pentru marfă nu este întotdeauna foarte ușor de luat, depinzând de foarte mulţi factori, de la valoarea mărfurilor, ţara de origine, destinaţia, modul de transport etc.

Brokerul de asigurări partener de cursă lungă

Alegerea unui broker de asigurări cu experienţă, know how și care în timp să se transforme într-un partener adevărat ce evaluează corect riscurile și oferă soluţii personalizate pentru minimizarea acestora constituie un prim pas foarte important în managementul riscurilor operaţiunilor de transport.

„Riscurile sunt particulare fiecărui tip de marfă transportată, însă daunele cele mai frecvente apar ca urmare a accidentelor în care este implicat mijlocul de transport și eventual a ambalării/ancorării necorespunzătoare a mărfurilor. Cea mai bună protecţie la risc se poate obţine prin alegerea partenerilor de transport profesioniști și prin încheierea unei asigurări

CARGO prin intermediul unei companii cu tradiţie și expertiză pe piaţa de asigurări” explică Grigore Ştefanache, director general Stein Bestasig, companie cu peste 10 ani de experienţă pe piaţa de asigurări.

Portofoliul Stein Bestasig cuprinde produse standardizate ce acoperă orice scenariu posibil pentru transportul de mărfuri, dar și soluţii adaptate unor nevoi personalizate și unor acoperiri specifice, cum este de exemplu cazul unui client, proprietar de retromobile, ce participăla expoziţii în străinătate. „Transportul este făcut cu o companie de profil, ce face parte însă din același grup de firme. Asigurarea CMR este insuficientă pentru a oferi o protecţie adecvată, astfel încât cea mai bună soluţie este o poliţă CARGO, cu derogare de la practica uzuală, în sensul renunţării apriorice a dreptului de regres al asiguratorului asupra transportatorului” explică directorul general Stein Bestasig. Printre clienţii companiei se numără nume importante din retail, FMCG sau construcţii.

CRM sau Cargo?

Cele două poliţe diferă în primul rând în funcţie de contractant. Asigurarea de tip cargo este încheiată de către proprietarul mărfurilor pentru perioada în care acestea se află în tranzit. Poliţa CMR este încheiată de transportator și acoperă eventualele prejudicii produse de acesta clienţilor, prin avarierea mărfurilor transportate. Din punct de vedere legislativ, poliţa CMR se pliază pe legislaţia internaţională aplicabilă transportului de mărfuri.

„Principalul diferenţiator dintre cele două poliţe este valoarea maximă ce se poate despăgubi pentru un kilogram de marfă transportată. În cazul asigurării CRM, această valoare este stabilită conform legislaţiei internaţionale aplicabile domeniului transporturilor. Din punct de vedere al clientului și al riscurilor asigurate, dezavantajul major al poliţei CMR este că acoperă doar cazurile în care marfa este avariată din culpa transportatorului”- Grigore Ştefanache, director general Stein Bestasig.

Fondat în 2004 ca broker de asigurare al Autoitalia Group, Stein Bestasig Insurance Broker furnizează de mai bine de 10 ani servicii profesionale de asigurare către mii de clienţi. Compania și-a schimbat denumirea în anul 2012, când s-a decis fuziunea Stein Insurance Broker și Bestasig Insurance Broker, doi jucători de top de pe piaţa asigurarilor, consolidându- se astfel expertiza și experienţa celor două companii.