Home Industrial Noua fabrică QFort de lângă Craiova devine complet operațională în 2023

Noua fabrică QFort de lângă Craiova devine complet operațională în 2023

Noua fabrică QFort de lângă Craiova devine complet operațională în 2023

Casa Noastră, producătorul ușilor și ferestrelor QFort și unul dintre cei mai mari producători de soluții de tâmplărie termoizolantă din Europa Centrală și de Est, a investit peste 20 milioane euro într-o nouă fabrică lângă Craiova, în județul Dolj. Unitatea de producție își va demara activitatea în cursul anului 2023.

Investiția se ridică la peste 20 de milioane de euro și face parte dintr-un plan mai amplu, ce vizează extinderea activității pe segmentul profilelor din aluminiu. Odată cu această nouă unitate de producție, Casa Noastră își va diversifica portofoliul de produse atât pe plan local, cât și pe piețele de export unde compania este prezentă.

Casa Noastră a apelat la un ajutor de stat destinat investițiilor, reglementat de HG 807/2014, în valoare de peste 9 milioane euro, gestionat cu succes de echipa REI, grup de companii specializat în atragerea de finanțări nerambursabile, aflat în topul celor mai mari companii de consultanță de profil din România.

Acordul de finanțare pentru ajutorul de stat a fost obținut de Casa Noastră – QFort la începutul anului 2020. În ultimii doi ani s-au realizat investiții în dezvoltarea halei și achiziția echipamentelor, fabrica urmând să își înceapă activitatea completă în cursul anului viitor, Situată în localitatea Pielești din județul Dolj, la 6 km de Municipiul Craiova, noua unitate de producție, specializată în fabricarea de tâmplărie din aluminiu, va genera peste 200 de noi locuri de muncă.

Suntem bucuroși că am reușit să realizăm această investiție și să ne atingem obiectivul de a livra pe piață o gamă de produse complementară, prin producția de profile din aluminiu la nivel local, pentru care am observat o cerere tot mai mare în ultimii ani.

Investiția, realizată și cu aportul unui ajutor de stat de circa 45% din valoarea totală a proiectului, ne va ajuta să ne poziționăm mult mai bine oferta de produse atât pe plan local, cât și la export, acolo unde suntem prezenți cu o parte importantă din producția noastră, pe piețe precum Italia, Franţa, Austria, Germania, Elveţia, Olanda, Belgia sau Spania”, a declarat Ștefan Cherciu, proprietarul Casa Noastră – QFort.

Potrivit datelor furnizate REI de către Neomar Consulting, companie specializată în elaborarea de studii de specialitate pe piața materialelor de construcții, piața de tâmplărie termoizolantă s-a ridicat la peste 900 milioane euro în 2021, fiind într-un trend continuu de creștere, 80% din vânzări reprezentând profilele PVC, în timp ce 20% – tâmplărie de aluminiu.

REI Grup: Proiecte de peste 200 mil. EUR gestionate prin Schema de ajutor de stat reglementată de HG 807/2014

REI, grup de companii specializat în servicii de consultanță pentru atragerea de finanțări nerambursabile, cu peste 1.000 de proiecte intermediate cu succes, o echipă de peste 80 de specialiști în 13 birouri la nivel național, a depus, în ultimii ani, proiecte ce au totalizat peste 200 de milioane euro, investiții prin intermediul Schemei de finanțare reglementată de HG 807/2014.

Companiile din domeniul producției de materiale de construcții au fost printre cele mai active în investiții în ultimii ani, în special cele din domeniul tâmplăriei termoizolante, cu un apetit foarte ridicat pentru dezvoltare. Piața de tâmplărie a cunoscut o creștere mult peste nivelul pieței de construcții, datorată consumului în creștere, a construcțiilor noi, dar și renovărilor, unde tot mai multe companii au apelat la sprijinul nerambursabil pentru proiectele de investiții. Proiectul de investiții al QFort este un alt exemplu că planurile de dezvoltare aduc rezultate în timp, iar ajutorul de stat poate fi o alternativă câștigătoare pentru acestea”, a declarat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.

Din totalul celor peste 200 milioane de euro investiții realizate prin ajutor de stat în portofoliul REI, circa 30% a fost reprezentat de proiectele companiilor specializate în producția de tâmplărie termoizolantă.

Schema de ajutor de stat reglementată de HG 959/2022, singura măsură de sprijin cu componentă de investiții disponibilă în prezent pentru companii: bugetul disponibil, peste 300 mil. EUR

Schema de ajutor de stat reglementată de HG 959/2022 este singura măsură de finanțare cu sprijin nerambursabil destinată investițiilor, care se adresează atât companiilor la început de drum (start-up), microîntreprinderilor, IMM, dar și companiilor mari, indiferent că sunt afaceri antreprenoriale sau multinaționale. Sesiunea de finanțare este deja deschisă, proiectele se pot depune în mod continuu, iar proiectele se pot depune până cel târziu pe 16 decembrie 2022.

Cu un buget multianual de 300 milioane euro, pentru 2022 și 2023, schema vizează în mod particular susținerea pentru industriile prelucrătoare (producție) și Construcții și facilitează sprijin nerambursabil de până la 80% pentru investiții de minimum 3 milioane euro. Apelul s-a deschis pe 1 noiembrie și va fi deschis până pe 16 decembrie.

„Mediul de afaceri a așteptat cu mare interes lansarea acestei noi Scheme de finanțare. Avem peste 20 de proiecte în lucru pe această nouă măsură de finanțare. Companiile solicită sprijin pentru construirea de hale și achiziția de echipamente, iar valoarea totală a proiectelor depășește 300 milioane euro”, a adăugat Roxana Mircea.

Nu mai puțin de 19 județe ale României beneficiază din acest an de sprijin nerambursabil de până la 60%, chiar 80% în cazul înreprinderilor mici, prin intermediul proiectelor realizate prin ajutor de stat, arată o analiză REI.

Astfel, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Ialomița, Călărași, Teleorman, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj și Mehedinți sunt cele 19 județe care beneficiază de alocări de până la 60% în proiectele realizate prin ajutor de stat începând din acest an, în timp ce restul județelor țării au alocări cuprinse între 30 și 50%.

Schema de ajutor de stat reglementată de HG 959/2022 este văzută de mulți ca o continuare a binecunoscutei Scheme reglementată de HG 807/2014, pe care s-au derulat, cu succes, proiecte de sute de milioane de euro.

HG 807/2014 a avut o ultimă alocare, de circa 150 milioane euro, pe o sesiune deschisă timp de 45 de zile, între 15 iunie și 26 iulie 2022, unde echipa REI a depus peste zeci de proiecte, ce au vizat investiții de peste 200 milioane euro.