Home Intermodal Tehnologii ParceLive – dispozitivul cât o carte poștală care îţi spune unde îţi este marfa

ParceLive – dispozitivul cât o carte poștală care îţi spune unde îţi este marfa

ParceLive – dispozitivul cât o carte poștală care îţi spune unde îţi este marfa

Cu milioane de colete în tranzit în fiecare zi, nu este de mirare că unele dintre ele nu ajung la destinaţie, ajung distruse sau cu mari întârzieri. Lipsa de vizibilitate pe lanţul de aprovizionare generează un cost anual imens pentru companiile de producţie, import, distribuţie sau pentru furnizorii de servicii logistice.

Hanhaa, un startup de inovaţie în domeniul IoT, a lansat în 2017 ParceLive, un dispozitiv de monitorizare pentru mărfurile fragile, de valoare, sensibile la timp sau temperatură, ușor de folosit, cu un cost de utilizare redus și un model de business inovator.

ParceLive este un serviciu pe bază de abonament, dispozitivele de monitorizare fiind închiriate de către utilizatori. Hanhaa își asumă întreaga responsabilitate pentru dispozitive, inclusiv returul, mentenanţa și încărcarea. Dispozitivul ParceLive, care este cât o carte poștală, poate fi utilizat pentru toate modurile de transport, de la cel rutier și feroviar, până la cel maritim și aerian. ParceLive oferă informaţii cheie despre locația exacta și starea bunurilor transportate. Senzorii detectează dacă temperatura optimă este păstrată, urmăresc nivelul de umiditate, înclinarea și orientarea. În cazul în care parametrii se schimbă, fără să fi fost setaţi astfel, sistemul declanșează o alarmă, un mesaj de avertizare fiind transmis prin intermediul reţelei Hanhaa XG către portalul ParceLive.

Cine folosește ParceLive?

Printre clienţii care utlizează acest serviciu se numără GEODIS, DS Smith, Arvato sau Helmann Worldwide Logistics. Acesta din urmă a folosit dispozitivul pentru a înregistra informaţii pentru mai multe tipuri de transport, inclusiv pentru expediţia unor mașini Porsche din Germania în China pe cale ferată pe Noul Drum al Mătăsii. Dispozitivele de urmărire sunt amplasate în portbagajul mașinilor, care apoi sunt încărcate în containere.

Dispozitivul poate fi utilizat și pentru transporturile maritime pe distanţe lungi întrucât bateria poate fi utilizată peste 65 de zile, suficient cât să acopere durata călătoriei.

În plus, ParceLive poate fi utilizat și pe calea aerului, fără probleme, având integrat un mod de funcţionare avion care detectează acceleraţia și presiunea la decolare. De mai bine de doi ani, Hanhaa lucrează la îmbunătăţirea sistemului, obţinând certificări de la unele dintre cele mai importante linii aeriene: British Airways, Ethiad, KLM și Air France. În plus, serviciul este acum disponibil și pentru utilizatorii finali care doresc să controleze mai bine securitatea bunurilor lor.

“ParceLive este extrem de apreciat de furnizorii de servicii logistice 3PL, pentru monitorizarea transporturilor fragile, cum ar fi cele de componente auto sau electronice, dar și pentru lanţurile de aprovizionare ce necesită temperatură controlată. Continuăm însă să vedem un număr tot mai mare de aplicaţii și clienţi noi pentru ParceLive. Noile aplicaţii includ transportul de animale vii, CBD, mașini, diamante și unele dintre cele mai faimoase opere de artă” spune Callum O’Hare, Head of Marketing Hanhaa.

Ușor de implementat, ușor de folosit

Potrivit acestuia, barierele de adopţie ale soluţiei sunt minime. Utilizatorii trebuie să apese un buton pentru a activa funcţia de monitorizare, apoi să apese butonul încă o dată atunci când transportul ajunge la destinaţie. Toate informaţiile pot fi accesate din portalul ParceLive cu un nume de utilizator și o parolă.

Totodată, utilizatorii pot integra ParceLive în sistemele de management logistic existente. Interfaţa API afișează informaţiile într-un mod facil de înţeles și integrat pentru clienţi în sistemele existente.

Un atu important pentru ParceLive este ecranul E-ink integrat împreună cu o licenţă poștală pe ambalajul fiecărui dispozitiv, care face ca utilizatorul să poată utilliza dispozitivul și apoi să îl pună într-o cutie poștală pentru a fi returnat la cel mai apropiat centru de fulfillment Hanhaa pentru reîncărcare, update sau reutilizare fără a fi nevoie de ambalaje sau timbre. Dacă aceasta nu este o soluţie fezabilă pentru utilizator, compania va organiza colectarea dispozitivelor după utilizare fără nici un cost.

Un alt avantaj al utilizării ParceLive este minimizarea costurile companiilor. În loc să aibă echipe întregi care să se ocupe de urmărirea transporturilor, totul este ţinut sub control de echipa Hanhaa.

O nouă versiune disponibilă în 2022

După anul pandemic 2020, compania a revenit în forţă și este pregătită să își continue expansiunea. În prezent desfășoară o nouă rundă de finanţate și caută să coopteze cu noi investitori pentru a duce afacerea la un nou nivel. În Q2 din 2022, va fi lansată versiunea a doua ParceLive, care va include mulţi senzori, mai multe antene, noi funcţii și va fi îmbunătăţită pentru a suporta conexiuni 5G. În plus, în curând, Hanhaa va avea propria reţea privată cu conexiune 5G.

Prezenţă pe piaţa din Europa de Est

Deocamdată, în Europa de Est există doar doi clienţi care folosesc ParceLive. Europacific este o companie logistică internaţională, ce organizează transporturi terestre, maritime și aeriene.” Avantajele competitive ale Europacific sunt parteneriatul recunoscut cu Portul Koper și relaţii strânse cu operatori feroviari și agenţii de transport maritim reputabile cu birouri în Slovenia” declară Callum O’Hare.

Celălalt client al ParceLive în Europa de Est este Hunicorn International Forwarding Zrt, companie ce furnizează servicii logistice 3PL în Ungaria și în ţările vecine, dar și servicii de transport maritim, aerian, proiecte speciale, transporturi de mărfuri periculoase, containere cu temperatură controlată, containere ISO și flexitankuri.