Home Intermodal Primul transport intermodal TIR pe ruta India-Iran-Afghanistan

Primul transport intermodal TIR pe ruta India-Iran-Afghanistan

Primul transport intermodal TIR pe ruta India-Iran-Afghanistan

Primul transport intermodal din India prin portul Chabahar în Iran, utilizând sistemul TIR a fost realizat săptămâna trecută.

Operațiunea a durat 7 zile – cinci pe mare și două pe cale rutieră din portul Chabahar prin Iran cu destinația finală Afghanistan, încărcătura constând în componente pentru linia de producție a unei fabrici. Ruta tradițională utilizată până acum din portul Bandar Abbas în Iran este cu trei până la patru zile mai lungă. Aceasta a fost și prima operațiune TIR din India realizată de un deținător indian al unui carnet TIR.

Timp de tranzit redus cu 20%

Datorită sistemului TIR și componentelor IT de care dispune, procedurile de management al riscului au fost realizate înainte de efectuarea transportului. Astfel, containerele nu au fost deschise pentru inspecție la nici unul din punctele de trecere a frontierei, incluzând portul Chabahar.

“Primul transport intermodal TIR din India pe coridorul Chabahar reprezintă o dezvoltare inportantă în regiune și demonstrează potențialul intermodal al sistemului TIR pentru clienții și operatorii de transport din întreaga lume,” a spus secretarul general IRU, Umberto de Pretto.

Portul Chabahar nu conectează doar Iranul de Afghanistan, Asia Centrală, Rusia și, în cele din urmă, Europa, ci este și singurul port iranian cu acces direct la Oceanul Indian.

Acest prim transport reprezintă un pas important în activarea complete a rutei India-Iran-Afghanistan.

“Deschiderea de noi coridoare comerciale este cu atât mai important în situația actuală a epidemiei de Coronavirus. Facilitarea de noi rute, mai rapide și mai sigure asigură un flux constant al mărfurilor către oamenii care au nevoie de ele,” a explicat Umberto de Pretto.