Home Logistics Comerț international Impact COVID-19: Portul Antwerp este 100% operațional

Impact COVID-19: Portul Antwerp este 100% operațional

Impact COVID-19: Portul Antwerp este 100% operațional

În urma primei întâlniri avute pe 19 martie, membrii grupului operativ COVID-19 al Portului Antwerp au concluzionat că portul belgian, esențial pentru infrastructura națională și pentru aprovizionarea întregului continent, rămâne 100% operational.

De asemenea, grupul operativ a definit mai multe puncte cheie și a instituit un monitor care să evalueze operațiunile zilnice pentru a lua măsuri suplimentare, dacă se impun.

Platforma portuară este complet operațională

“În acest moment, platforma potuară este operațională și nu s-au semnalat probleme deosebite. Manipularea mărfurilor în terminale se realizează normal, existând suficienți oameni disponibili pentru aceste operațiuni. De asemenea, desi există mici întârzieri la sosirea și plecarea camioanelor din port, acestea nu sunt majore” se arată într-un comunicat dat de către Portul Antwerp.

Pe de altă parte, grupul operativ a definit câteva aspecte care necesită o monitorizare atentă, incluzând abordările diferite ale Belgiei și Olandei, portul fiind deservit atât de personal navigant belgian cât și olandez. Mai multe măsuri deja existente, cum ar fi măsurile preventive de igienă, schimbul digital de documente pentru a limita contactul uman și regulile de distanțare socială.

“Până în acest moment, Portul Antwerp nu a înregistrat o scădere a volumelor de marfă, însă ne așteptăm ca mai puține nave să acosteze în port în următoarele zile și săptămâni, din cauza epidemiei de coronavirus. Din Asia, navele mari de containere care vor acosta în port vor fi cu 15 mai puține, ceea ce înseamnă cu 115.000 TEU mai puțină marfă transportată din și înspre China. Lanțul logistic funcționează normal și face față vârfurilor de cerere din piață. Cererea pentru produse alimentare și, în special, produse sănătoase, cum ar fi bananele, este mare, ceea ce a dus la o creștere a importurilor pentru acest tip de bunuri.

Este necesar să subliniem importanța menținerii granițelor Europei deschise pentru toate tipurile de transport de marfă. Portul Antwerp va monitoriza situația în permanență și va continua să răspundă cerințelor operatorilor logistici și terminalelor“ au declarat reprezentanții portului Antwerp.