Home Industrii Roboţii – viitorul în logistică și producţie

Roboţii – viitorul în logistică și producţie

Roboţii – viitorul în logistică și producţie

Cu o experienţă de peste 15 ani în dezvoltarea și implementarea de soluţii în domeniul automatizărilor industriale și peste 2.000 de proiecte implementate, Imark Sistem este unul dintre cele mai importante nume în acest domeniu.

Cu un portofoliu extins de soluţii de automatizare de la soluţii de marcare, etichetare, transport și manipulare, ambalare, dar și soluţii de automatizare cu roboţi și o echipă de peste  100 de profesioniști, compania răspunde nevoilor clienţilor săi și contribuie la obţinerea rezultatelor dorite de aceștia.

În domeniul soluţiilor de automatizare cu roboţi, Imark Sistem oferă atât roboţi industriali și colaborativi, cât și roboţi mobili autonomi (AMR) pentru diferite aplicaţii în depozitele logistice și producţie.

Geek+, compania cu cea mai mare cotă de piaţă pe segmentul roboţilor mobili autonomi la nivel global, este unul dintre producătorii de robotică prezenţi în portofoliul Imark Sistem. Oferta sa de tehnologie include roboţi autonomi pentru 4 tipuri de aplicaţii: picking, transport, roboţi pentru stivuitoare și roboţi de sortare, toate utilizând o platformă software ce are la bază inteligenţa artificială. Una dintre cele mai notabile caracteristici ale soluţiei de automatizare propusă de Geek+ este versatilitatea soluţiei, atât în cadrul unui singur depozit logistic, cât și într-o reţea cu mai multe unităţi în locaţii diferite. Soluţia se poate plia pe nevoile afacerilor clienţilor indiferent dacă volumele cresc, scad pe fondul tendinţelor sezoniere sau se confruntă cu apariţia unor crize neașteptate.

Roboţii Geek+ susţin dezvoltarea Decathlon

Printre numeroasele parteneriate iniţiate de către Geek+ cu companii multinaţionale de top, se numără și retailerul de articole sportive Decathlon, prezent în 49 de ţări cu peste 1.500 de magazine.

Dezvoltarea rapidă a Decathlon, precum și avântul luat de către comerţul electronic a scos în evidenţă performanţa limitată a proceselor manuale. În plus, în calitate de pionier al tehnologiei RFID, Decathlon a avut nevoie de eficienţă și acurateţe de picking mai ridicate, pentru a-și îndeplini obiectivele de afaceri și a rămâne competitiv pe segmentul de e-commerce. Astfel, retailerul francez a căutat o soluţie de automatizare în logistică ce răspunde nevoilor de cost, fiabilitate, eficienţă, flexibilitate și, mai ales, scalabilitate.

Primii roboţi mobili autonomi Geek+ au fost implementaţi în depozitele Decathlon din China, iar în 2022 compania a anunţat că extinde colaborarea cu furnizorul de soluţii robotice și în Europa, mai exact în depozitele din Castelnau (Franţa), Lodz (Polonia), Campania (Italia) și București (România).

Rezultatul proiectului iniţial din China? Tehnologia de la Geek+ a oferit rezultate impresionante pentru Decathlon, inclusiv o triplare a productivităţii medii a colegilor din depozit, precum și creșterea capacităţii de stocare. Soluţia „bunuri la persoană”, folosind roboţii P800 de la Geek+, a oferit retailerul frncez o  flexibilitate pe care alte soluţii de automatizare, tradiţionale nu o puteau asigura.

Exemple de proiecte de automatizare din portofoliul Imark Sistem

Proiecte de roboţi industriali:

Aplicaţie pick&place pentru client din industria alimentară

Aplicaţia folosește doi roboţi tip DELTA, ABB IRB 360, cu o sarcină utilă de 8 kg și o viteză maximă de deplasare de 8.000 mm/s. Sistemul poate gestiona până la 9 roboţi de pe un singur PC și poate urmări până la 8 camere vision și 4 conveioare. Roboţii asigură o productivitate de maxim 100 produse / minut cu ajutorul unui gripper mecano-vacuumatic. Preluarea și depunerea se efectuează cu ajutorul funcţiei de conveior tracking – se preia și se depune fără oprirea conveioarelor respective.

Aplicaţie de paletizare pentru client din industria materialelor de construcţii

S-a folosit un robot de paletizare ABB IRB 660 cu o sarcină utilă maximă de 250 Kg. Acesta paletizează pachete de polistiren cu o înălţime de până la 2,5 m. Robotul a fost necesar pentru a reduce costurile cu personalul și a ușura munca operatorilor.

  • Proiect roboţi colaborativi

Aplicaţie de paletizare pentru un client din industria alimentară

Se paletizează cu un robot Universal Robots UR10e, folosind un gripper electric Onrobot. Soluţia a fost aleasă pentru a putea paletiza cutii de diferite dimensiuni fără a fi nevoie de intervenţie umană la schimbarea parametrilor de paletizare.

Clientul și-a dorit robotizarea acestui proces deoarece schema de paletizare a fost una specială, aranjarea cutiilor pe palet asigurând menţinerea calităţii produselor din cutii.

Imark Sistem le oferă clienţilor și posibilitatea de a închiria soluţiile robotice, pe termen mediu și lung, cu finanţare simplă și rapidă, pentru a-i ajuta să modernizeze și să îmbunătăţească performanţele lanţului de aprovizionare.