Home Logistics Comerț international Studiu Gartner: ce spun liderii în supply chain despre mutarea business-ului din China?

Studiu Gartner: ce spun liderii în supply chain despre mutarea business-ului din China?

Studiu Gartner: ce spun liderii în supply chain despre mutarea business-ului din China?

Un sondaj al companiei de consultanță Gartner relevă faptul că 33% dintre liderii în supply chain și-au mutat sau intenționează să-și mute afacerile din China până în 2023.

În februarie și martie 2020, Gartner a făcut un sondaj la care au luat parte 260 de lideri în supply chain. 33% dintre aceștia au mutat deja activitățile de producție și aprovizionare sau intenționează să facă acest lucru în următorii doi-trei ani.

Taxele și preocupările privind reziliența sunt principalele motive pentru care companiile caută locații alternative.

Datele sondajului arată că pandemia este doar una dintre numeroasele perturbări care au pus lanțurile de aprovizionare globale sub presiune.“Lanțurile de aprovizionare globale erau perturbate cu mult înainte de apariția COVID-19,” declară Kamala Raman, senior director analyst în cadrul Gartner Supply Chain Practice. “Deja în 2018 și 2019, războiul comercial SUA-China a făcut liderii în supply chain conștienți de slăbiciunile lanțurilor de aprovizionare globalizate.  Astfel, în prim plan au apărut reziliența rețelelor și ideea de producție mai regionalizată. Însă, o astfel de schimbare vine cu un cost.”

Taxele sunt principalul motiv pentru mutarea lanțurilor de aprovizionare

Deși China a fost multă vreme destinația preferată pentru producție cu cost redus și calitate ridicată și a devenit principala sursă de aprovizionare pentru aproape toate industriile cheie, inclusiv retail și industria farmaceutică, studiul Gartner a evidențiat faptul că numărul companiilor care creează noi locuri de muncă în China în raport cu companiile care le desființează  a fost aproape egal în 2019. Principalul motiv este creșterea taxelor. Tarifele impuse de guvernul chinez și cel american în ultimii ani a crescut costurile cu lanțurile de aprovizionare cu peste 10% pentru mai mult de 40% din organizații. Pentru unul din patru respondenți, impactul a fost chiar mai mare. Locații alternative pentru mutarea producției sunt Vietnam, India și Mexic.

Al doilea motiv pentru care companiile se gândesc să mute business-ul din China este construirea unor rețele mai puternice.

Doar 21% dintre participanții la sondaj cred că au rețele puternice astăzi – cu bună vizibilitate și agilitate pentru a muta rapid activitățile de aprovizionare, producție sau distribuție.

Cu toate acestea, 55% dintre respondenți se așteaptă să aibă rețele mai reziliente în următorii doi-trei ani, o reacție la perturbări precum Brexit, războiul comercial și COVID-19.

O treime dintre participanți ai declarat că au regionalizat sau localizat activitățile de producție pentru a fi mai aproape de cerere. În ciuda costurilor mai mari ca urmare a adăugării altor jucători în ecosistem și creșterea complexității rețelei, supply chain-urile regionale pot reduce întârzierile și lipsa de materii prime atunci când apar perturbări, dacă modelul este viabil din punct de vedere economic.

Respondenții studiului Gartner provin dintr-o multitudine de industrii, inclusive high-tech, industrial, FMCG și sunt localizați în America de Nord și America de Sud, EMEA și APAC.