Home Logistics Comerț international ICS2 – schimbări în sistemul de control al importurilor

ICS2 – schimbări în sistemul de control al importurilor

ICS2 – schimbări în sistemul de control al importurilor

Pe 15 martie 2021, Uniunea Europeană va lansa noul program de siguranță și securitate pentru mărfurile care intră pe teritoriul UE, sprijinit de o versiune îmbunătățită a sistemului de control al importului- ICS2.

Programul va contribui la stabilirea unei abordări integrate în UE pentru a consolida cadrul de management al riscului în sistemul vamal. Acesta este unul dintre elementele cheie ale Codului Vamal al UE, strategia și planul de management al riscului în sistemul vamal al Uniunii Europene fiind adoptat de Consiliul European în 2014.

ICS2 este o versiune actualizată și îmbunătățită a regimului existent, ICS- ce presupune depunerea, prin mijloace informatice, la autoritatea vamală a unei declaraţii sumare de intrare – ENS (Entry Summary Declaration) pentru mărfurile ce urmeazsisă să fie introduse pe teritoriul vamal al Uniunii. ICS a devenit obligatorie începând cu 2011.

ICS2 va colecta informații despre toate bunurile care urmează să intre pe teritoriul UE înainte de sosirea acestora. Operatorii economici vor trebuie să declare informațiile legate de securitate și siguranță către ICS2 prin intermediul declarației sumare de intrare – ENS. Obligația de a completa aceste declarații nu este aceeași pentru toți operatorii economici, ci depinde de tipul de servicii pe care îl furnizează. ICS 2 are trei date de intrare în vigoare – 15 martie 2021, 1 martie 2023 și 1 martie 2024.

Din 15 martie 2021, companiile de curierat expres și operatorii poștali stabiliți în UE vor fi obligate prin Codul Vamal al UE să furnizeze un minimum de date electronice avansate, în formatul unui sumar electronic de intrare către ICS2 pentru toate coletele care intră pe teritoriul UE și de care sunt responsabili. Astfel, se urmărește adăugarea unui strat suplimentar de securitate la cerințele de securitate existente în aviația civilă și detectarea unor amenințări imediate la siguranța aviatică – aducerea la bordul aeronavelor a unor articole care ar putea duce la distrugerea aeronavei și pierderea de vieți.

Operatorii economici trebuie să înceapă să se pregătească pentru aplicarea noilor norme prin adaptarea proceselor de business, dezvoltarea sau actualizarea sistemelor IT pentru schimbul de informații și pregătirea personalului.

ICS2 va afecta direct toți operatorii economici implicați în manipularea, expediția și transportul de mărfuri în regim normal sau expres și transportul de colete poștale:

  • Operatori poștali din UE și din afara UE
  • Furnizori de servicii de curierat
  • Transportatori aerieni
  • Case de expediții
  • Companii de transport maritim, feroviar sau rutier
  • Reprezentanți ai companiilor enumerate mai sus

În mod indirect, ICS2 afectează toți producătorii, exportatorii și indivizii din afara UE care doresc să trimită bunuri către sau prin UE. Aceștia vor trebui să furnizeze informațiile necesare către părțile implicate, direct influențate de noile reglementări.