Home FMCG Transportul de marfă câștigă momentum

Transportul de marfă câștigă momentum

Transportul de marfă câștigă momentum

Sectorul transporturilor traversează o perioadă propice în directă corelare cu creșterea consumului, cu 10% mai mare în 2017 comparativ cu anul anterior. În România, industria transportatorilor este estimată la 5 – 6 miliarde de Euro, reprezentând 5% din Produsul Intern Brut.

Creșterea sectorului este condusă de serviciile integrate de depozitare și transport, curierat și transport de piese și subansamble auto.

Aproape un sfert din exportul total de servicii al României din 2017, care însumează 20 miliarde de euro, a fost reprezentat de către transportul rutier de mărfuri, se arată într-un studiu realizat de către Euler Hermes.

Transportatorii români sunt în continuare competitivi din punct de vedere al prețului în raport cu piețele din Europa de Vest, dar cu toate acestea avantajul se erodează din cauza creșterilor de costuri (aferente polițelor RCA și salariului minim pe economie) și aplicarea reglementărilor europene (timpul de repaos obligatoriu și regulile privind detașarea angajaților). Suplimentar, creșterea economică aduce cu sine și un deficit de forță de muncă calificată, ceea ce limitează oportunitățile de dezvoltare date fiind investițiile reduse în automatizare și sisteme IT în domeniu (încă văzute ca fiind inutile și prea costisitoare).

Infrastructura rămâne o piedică majoră pentru dezvoltarea industriei transporturilor și, în sens larg, a economiei naționale, confrom unor estimări recente nevoile de investiții în acest sector depășind 70 miliarde de euro, în timp ce resursele disponibile până în 2030 (conform Masterplanului de transport) sunt de 36 miliarde de euro. Infrastructura este și unul dintre factorii considerați în indicii care măsoară competitivitatea economiilor, cum ar fi și Indexul Competitivității Globale al WEF. În 2017, România s-a clasat pe locul 68 din 137 de țări în acest top, pierzând șase poziții față de 2016.

Industria de transport rămâne fragmentată în ciuda avantajelor pe care le-ar aduce consolidarea pentru finanțare și investiție în tehnologie. Există la acest moment mai mult de 35.000 de firme (și PFA-uri) care operează peste 180.000 de vehicule, angajând aproximativ 360.000 de șoferi profesioniști, dar sub 100 de firme au mai mult de 100 de camioane.

Piața transporturilor este dominată de transportul rutier și de industriile conexe, și în mod firesc este axată pe spațiul comunitar (mai mult de 90% din transporturile efectuate).