Home Intermodal UIRR: Transportul intermodal în UE s-a contractat cu 6,46% la finalul anului 2022

UIRR: Transportul intermodal în UE s-a contractat cu 6,46% la finalul anului 2022

UIRR: Transportul intermodal în UE s-a contractat cu 6,46% la finalul anului 2022

Transportul combinat la nivel european s-a contractat în ultimul trimestru al anului 2022 cu 6,46%. Scăderea se datorează unor condiții de piață “ostile”, cum ar fi costurile ridicate ale energiei electrice și activitatea economică redusă, dar și performanțelor feroviare slabe, după cum remarcă UIRR.

Prețurile crescute ale energiei electrice au reprezentat o amenințare pentru transportul combinat încă de la început, iar UIRR a subliniat de mai multe ori importanța intervenției statului pentru a scuti companiile de costurile în creștere.

La jumătatea lunii septembrie 2022, Parlamentul European a decis să lanseze o intervenție de urgență pe piață şi să pună o limită privind preţurile la electricitate sau permită statelor membre posibilitatea acordării unor scheme de ajutor pentru a le compensa. Cu toate acestea, “doar câteva state membre au utilizat intervenția pe piața energiei electrice permisă de acțiunea legislativă de urgență a UE și chiar mai puține dintre acestea au canalizat rezultatele către utilizatorii de energie electrică de tracțiune”, afirmă UIRR.

În lipsa unei intervenții de reglementare eficiente pentru a limita creșterile de preț ale energiei electrice de tracțiune la nivelul modificărilor de preț ale motorinei, transferul modal și reducerea treptată a emisiilor de CO2 asigurată de transportul combinat în cadrul sectorului de transport de marfă se vor opri”, spune Ralf-Charley Schultze, preşedintele UIRR.