Home Logistics Ambalare Arilog: transportul, depozitarea, ambalajele și serviciile conexe trebuie protejate!

Arilog: transportul, depozitarea, ambalajele și serviciile conexe trebuie protejate!

Arilog: transportul, depozitarea, ambalajele și serviciile conexe trebuie protejate!

Având în vedere evoluția situației epidemiologice internaționale determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și prioritizând lanțul de aprovizionare cu alimente, bunuri de larg consum și medicamente ARILOG – Asociaţia Specialiştilor din Logistică, Depozitare și Transport solicită Guvernului României și Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă să țină cont și să protejeze toate domeniile de activitate care contribuie la procesul vital de livrare a alimentelor și medicamentelor către populație, care implică atât activitățile de transport/distribuție, cele de depozitare și de manipulare a mărfurilor, cât și cele din industria ambalajelor aferente.

Membrii ARILOG aduc următoarele precizări:

 • Asigurarea și prezența forței de muncă în lanțul de aprovizionare al alimentelor și medicamentelor prin 
  Volumele crescute de mărfuri alimentare și de strictă necesitate distribuite, au generat o
  nevoie suplimentară de angajați.
  Reglementarea unui  cadru legal facil prin care să se redistribuie forța de
  muncă. Există numeroase domenii care au închis activitatea și care au angajații în somaj
  tehnic: retaileri non-food,  turism, HoReCa, unități de producție din industria auto. Acest personal trebuie să fie accesibil ușor companiilor a căror activitate este vitală în aceste momente, pentru procesele de muncă care nu necesită personal specializat (firme producătoare de alimente, magazine alimentare, activități de depozitare), pentru a suplimenta eventuale îmbolnăviri de coronavirus și concediile pentru supravegherea copilului.
  Ar fi ideal să se reglementeze legal includerea acestor activități în lista celor considerate
  strategice în această criză, precum domeniile sănătate/poșta/ telecomunicații/utilități.
 • Considerarea întregului lanț logistic este esențială pentru a evita sincope și blocaje
  Trebuie luate în considerare și protejate cu prioritate toate activitățile din lanțul de aprovizionare, inclusiv industria ambalajelor (primare – folii de plastic și aluminiu, sticle PET sau sticlă, care sunt în direct contact cu alimentele sau băuturile și cele secundare care susțin ambalarea pe durata transportului – folie strech, cutii de carton, cutii de plastic și paleți), precum și serviciile conexe (retur și mentenanță a ambalajelor).
  Dacă industria ambalajelor se blochează sau își întrerupe temporar activitatea, industria
  bunurilor alimentare nu își mai poate continua activitatea de aprovizionare către piața din
  România deoarece nu primesc ambalaje și consumabile necesare pentru transportul
  mărfurilor în siguranță, către depozite și mai departe către magazine, spitale și farmacii.
  Camioanele și stivuitoarele trebuie să funcționeze, suportul primit de la distribuitorii din
  aceste domenii fiind esențial în această perioadă.
  Avem semnale de la partenerii noștri că în Italia și Spania aceste domenii de activitate au
  fost suspendate nefiind considerate importante, iar acest fapt a dus la blocaje în lanțul de
 • De asemenea, considerarea întregului lanț logistic este esențială pentru a evita sincope și blocaje. Trebuie protejate cu prioritate toate activitățile din lanțul de aprovizionare, inclusiv industria ambalajelor (primare și secundare), precum și serviciile conexe (retur și mentenanță a ambalajelor). Dacă industria ambalajelor se blochează sau își întrerupe temporar activitatea, industria bunurilor alimentare nu își mai poate continua activitatea de aprovizionare către piața din România deoarece nu primesc ambalaje și consumabile necesare pentru transportul mărfurilor în siguranță, către depozite și mai departe către magazine, spitale și farmacii. In plus, camioanele și stivuitoarele trebuie să funcționeze, suportul primit de la distribuitorii din aceste domenii fiind esențial în această perioadă.

“Avem semnale de la partenerii noștri că în Italia și Spania aceste domenii de activitate au fost suspendate nefiind considerate importante, iar acest fapt a dus la blocaje în lanțul de aprovizionare. Având aceste exemple concrete, propunem considerarea măsurilor necesare pentru a nu repeta aceleași greșeli” declară reprezentații ARILOG într-un comunicat de presă.

Consiliul Director ARILOG, care este format din profesioniști cu o experiență de cel puțin 20 ani în industria logistică oferă Guvernului României tot suportul necesar pentru a înțelege importanța tuturor activităților suport din lanțul de aprovizionare si pentru a lua măsurile necesare și corecte în acest domeniu. Este critic pentru această perioadă să evităm orice măsură sau restricție greșit emisă pentru aceste domenii de activitate, pentru că pot duce foarte ușor la un colaps al livrării bunurilor, cu efecte dramatice pentru populație.