Home Industrii Beneficiile implementării roboților colaborativi în industria farmaceutică

Beneficiile implementării roboților colaborativi în industria farmaceutică

Beneficiile implementării roboților colaborativi în industria farmaceutică

Roboţii colaborativi sau coboţii, așa cum mai sunt cunoscuți, îmbunătăţesc eficienţa în industria farmaceutică, în special în arii precum cercetarea, producţia de medicamente și controlul calităţii, oferind precizie, stabilitate și încredere.

Introducerea coboţilor pe liniile de producţie ale marilor companii farmaceutice nu este un element de noutate. Încă din 2019, Jean-Baptiste Chasseloup de Chatillon, CFO al gigantului farma Sanofi, anunţa ca parte a unui plan complex de eficientizare a operaţiunilor și lanţului de aprovizionare al companiei, introducerea de roboţi colaborativi care să lucreze alături de oameni pentru anumite procese. Sanofi estima că digitalizarea proceselor și investiţiile în tehnologii de ultimă generaţie, ca de exemplu coboţii, ar reduce ciclurile de aprovizionare cu 6 luni și ar scurta cu 20% ciclurile de lucru pentru vaccinuri și alte produse biologice.

Cobotii care lucrează alături de oameni în industria farmaceutică reprezintă o tendinţă existentă la nivelul industriei de mai mulţi ani, dar care a fost accelerată de pandemie, mai ales că vorbim de o cursă contra-cronometru de a livra echipamentele și medicamentele necesare pentru a salva vieţi, în cantităţi mult mai mari decât de obicei. Provocările pe termen scurt cu care s-a confruntat industria farmaceutică din Europa, nu au fost neapărat legate de transformarea modului curent de operare, ci de a putea scala rapid operaţiunile pentru a putea răspunde cererii fără precedent de produse de testare, de producţie a medicamentelor, și, recent, a vaccinurilor.

Pe termen lung, industria farmaceutică se va concentra pe eliminarea sau diminuarea pe cât posibil a verigilor slabe din lanţul de aprovizionare, managementul riscului și reducerea dependenţei de anumite piete pentru procurarea materiilor prime. În multe cazuri, acest lucru va însemna construcţia de noi fabrici, noi linii de producţie și implementarea de tehnologii de ultimă generaţie pentru a crește productivitatea, performanţa și competitivitatea producătorilor, într-o industrie deja extrem de competitivă.

Coboţii dezvoltaţi de FANUC – instalare rapidă, programare facilă

FANUC este cel mai mare producător de de soluţii de automatizare la nivel mondial. Încă din 1956, când fondatorul companiei, Dr. Seiuemonlnaba, a dezvoltat pentru prima dată conceptul de comandă numerică (NC), FANUC s-a aflat  în fruntea revoluţiei globale din sectorul producţiei. În anii 70’ şi 80’, compania a introdus pe piaţă produse de referinţă pentru aplicaţiile industriale, precum ROBOCUT, ROBODRILL şi ROBOSHOT.

În 2015, compania a dezvoltat FIBER LASER, tehnologie de tăiere cu laser pentru metal și a prezentat primul robot colaborativ industrial din Europa. Recent, FANUC a lansat seria de coboţi FANUC CR. Modelul CRX răspunde cerinţelor presante din industria farmaceutică, preluând sarcinile repetitive, periculoase și menţinând starea de sănătate a angajaţilor la liniile de producţie.

Beneficii:

  • Ușurinţă în implementare

Coboţii FANUC ocupă mai puţin spaţiu preţios în fabrică faţă de roboţii industriali tradiţionali, sunt ușor de programat și necesită învăţare minimă din partea utilizatorilor finali.

Funcţia FANUC de ghidare cu mâna permite instruirea manuală a cobotului, fără a avea nevoie de cunoștinţe de programare. Astfel, coboţii FANUC se pot implementa rapid pentru a răspunde nevoilor curente ale unităţilor de producţie. Cu ajutorul tabletei Teach Pendant, se poate face o programare drag-and-drop, funcţionalitate ce permite o instalare rapidă în doar câteva minute. Spre deosebire de automatizările statice, a căror instalare și integrare poate dura câteva luni, coboţii pot fi configuraţi, integraţi și exploataţi în doar câteva zile.

  • Flexibilitate

Lucrătorii umani sunt cea mai flexibilă resursă a procesului de producţie, iar coboţii FANUC sunt cei mai flexibili roboţi. Prin combinarea celor mqi bune competente umane – flexibilitatea și un simţ de înţelegere a lumii înconjurătoare – cu cele mai bune competenţe robotice – acurateţe, repetabilitate și disponibilitate 24/7 – coboţii permit implementări modulare și flexibile în industria farmaceutică și de producţie.

Coboţii răspund nevoilor de modificare rapidă a liniilor de producţie și de preîntâmpinare a decalajelor de producţie ce survin în cazul introducerii de sisteme automatizate relativ statice, prin folosirea unei echipe om-cobot.

Seria FANUC CR și CRX oferă o gamă extinsă de capacităţi de încărcare (de la 4 kg și până la 35 kg) și de raze de acţiune (550- 1813 mm), ceea ce permite alegerea modelului care corespunde cel mai bine cerinţelor particulare ale oricărei companii. Și, deoarece sunt flexibili și ușor de implementat, coboţii vor rămâne utili pentru mult timp după ce trece actuala pandemie.

  • Siguranţă

Siguranţa lucrătorilor umani rămâne o prioritate, chiar și în momentele de schimbare rapidă. Concepuţi pentru a funcţiona în siguranţă alături de oameni și fără a fi necesară folosirea gardurilor de siguranţă, coboţii FANUC oferă funcţii suplimentare de protecţie care aduc siguranţă pentru utilizatorii finali și ajută la schimbarea în siguranţă a liniilor de producţie.

Tehnologia FANUC cu senzor de oprire de siguranţă la contact oprește imediat coboţii când aceștia intră în contact cu o persoană sau un obiect fix. În plus, coboţii FANUC oferă viteze și setări de siguranţă personalizabile, oferind libertatea și flexibilitatea de a obţine mai multe avantaje de la spaţiile de lucru comune.

  • Retenţia angajaţilor și îmbunătăţirea mediului de lucru

Coboții FANUC sunt concepuţi pentru a îmbunătăţi, nu pentru a înlocui, munca omului. Unele companii s-au confruntat și încă se confruntă cu perspectiva concedierii muncitorilor din cauza COVID-19. Coboții oferă un mod de păstrare a angajaţilor, simultan cu creșterea eficienţei și a producţiei.

Aplicaţii ale coboţilor în industria farmaceutică

Aria de aplicabilitate a roboţilor colaborativi în industria farmaceutică este extrem de vastă de la dozajul ingredientelor, la operaţiuni de pick-and-place și până la marcarea ambalajelor. Coboţii pot să mixeze, numere, inspecteze și să distribuie medicamentele în laboratoarele farmaceutice și unităţile de producţie, această soluţie de automatizare fiind implementată pentru a optimiza procesele, a reduce deșeurile și a îmbunătăţi performanţa, asigurând în același timp un control al calităţii extrem de strict.