Home Logistics 3 PL Care a fost impactul crizei din industria automotive asupra afacerilor GEFCO în 2020?

Care a fost impactul crizei din industria automotive asupra afacerilor GEFCO în 2020?

Care a fost impactul crizei din industria automotive asupra afacerilor GEFCO în 2020?

GEFCO, liderul european în logistica integrată a automobilelor, inclusiv Logistica vehiculelor finite (FVL) și cel mai important furnizor global de soluții multimodale pentru lanțul de aprovizionare, a publicat rezultatele financiare pentru cele douăsprezece luni ale anului 2020, care s-au încheiat pe 31 decembrie 2020.

Grupul GEFCO a generat venituri de 3,8 miliarde euro în anul fiscal 2020, cu o scădere de 19,7% față de aceeași perioadă din 2019 (-17,3% lfl).

Logistica vehiculelor finite (FVL)  a avut o evoluție în conformitate cu industria automobilelor (scăderea cu 22% a producției auto europene, potrivit IHS Markit). Veniturile s-au ridicat la 1.545,7 milioane EUR (-21,9% raportate și -20,5% lfl), în scădere cu 454 milioane EUR față de 2019, în principal în trimestrul II 2020. Trimestrul IV din 2020 a fost egal față de trimestrul IV din 2019. Divizia FVL și-a demonstrat expertiza de lider sectorial prin gestionarea cu succes a închiderii temporare a fabricilor de autoturisme pentru clienți și a fluxurilor logistice subiacente sub constrângeri fără precedent.

Logistica Overland & Contract (OVL și CL) – această divizie a fost mai puțin afectată decât FVL datorită portofoliului diversificat de clienți. Veniturile au scăzut cu 19,7% la 1.828,5 milioane EUR (-18,1% lfl). OVL & CL au oferit mai multe soluții rutiere Time Critical și au ajutat clienții să asigure disponibilitatea stocurilor în contextul reluării producției.

Air & Sea (A&S) – divizia a avut o cerere puternică pentru soluții Time Critical pe cale aeriană pentru a distribui consumabile medicale esențiale și echipamente de protecție personală din Asia în Europa și America de Nord. Veniturile au crescut la 339,8 milioane EUR, adică o majorare de + 1,6% față de aceeași perioadă din 2019 (+ 4,9% lfl).

Divizia de servicii industriale (IS) a raportat venituri de 90,8 milioane EUR, în scădere cu 38,3% (-12,2% lfl). Operațiunile de asamblare ușoară au fost transferate către Groupe PSA la 31 decembrie 2019, ceea ce explică această scădere.

O poziție financiară sănătoasă alimentată de o rentabilitate operațională semnificativă și un management strict al fondului de capital

În ciuda crizei sanitare și a carantinei din primul semestru al anului 2020, Grupul GEFCO a livrat un EBIT recurent semnificativ de 140,3 milioane euro, cu o marjă de 3,7%, în scădere doar cu 60 puncte de bază (bps) față de 2019. Acest EBIT recurent solid a fost determinat de:

  • Control puternic al costurilor la fiecare nivel și economii asociate
  • O reducere de 667,4 milioane euro a costului cu serviciile de la terți, subliniind relevanța modelului nostru de afaceri cu active de bază
  • Redresarea afacerilor în trimestrul 3 și trimestrul 4 2020, acesta din urmă fiind cel mai solid trimestru 4 din istoria GEFCO în ceea ce privește profitul operațional

În plus față de profitabilitatea operațională, GEFCO a avut un management strict al fondului de capital și un CAPEX selectiv, ceea ce a stimulat generarea de numerar și a condus la un nivel record al fluxului de numerar, aproape de 285 milioane EUR (+ 70 milioane EUR față de 2019).

Potrivit situației de la 31 decembrie 2020, datoria netă a Grupului GEFCO a beneficiat de pe urma acestor decizii. Drept urmare, a fost generată o marjă mare pentru lichidități, ceea ce a dus la o scădere fără precedent a datoriei nete, sub 150 milioane EUR, comparativ cu 347,7 milioane EUR la 31 decembrie 2019.

Luc Nadal, președintele Consiliului de administrație al GEFCO, a declarat: „Sunt mândru de rezultatele GEFCO din 2020, care își demonstrează rezistența în ciuda impactului negativ al pandemiei COVID asupra afacerii noastre, în special în prima jumătate a anului. Ca o afacere agilă, cu un model de business asset-light (strategia activelor de bază), am reușit să controlăm costurile în timp ce ne depășim limitele pentru a satisface nevoile clienților noștri. Veniturile noastre au scăzut în aprilie, mai și iunie, la apogeul unor perturbări majore la nivel mondial în afacerile globale, dar în a doua jumătate a anului 2020 am reușit să ne sporim activitățile în conformitate cu programele de creștere a producției clienților noștri. Având în vedere portofoliul extins de GEFCO pentru clienți auto și industriali, suntem mulțumiți de capacitatea noastră de a menține o marjă de operare puternică în acest context dificil.

Aș dori să le mulțumesc sincer clienților și partenerilor noștri pentru angajamentul și încrederea lor în 2020. Lucrând în spiritul de cooperare și înțelegere, am continuat să ajutăm clienții noștri auto să găsească soluții pentru a-și menține lanțurile de aprovizionare în mișcare, inclusiv clientul nostru istoric Groupe PSA. Pentru clienții non-auto, am urmărit diversificarea și adaptarea soluțiilor noastre logistice multimodale pentru a le satisface nevoile în schimbare. Soluțiile noastre Time Critical pe cale aeriană și rutieră erau la mare căutare în rândul clienților din industria medicală, a bunurilor de larg consum și a produselor electronice și am reușit să facem față provocărilor acestora. Angajații noștri și-au păstrat promisiunea Partners, unlimited și au oferit o muncă și un angajament incredibile în 2020. Am implementat noi măsuri de protecție și siguranță și ne-am adaptat procesele pentru a satisface fără probleme și în timp record cerințele suplimentare ale clienților noștri. În 2021, vom continua să ne concentrăm pe furnizarea celor mai bune soluții pentru lanțul de aprovizionare din clasă, cu un accent puternic pe sănătatea și siguranța angajaților noștri din întreaga lume.”