Home Logistics Comerț international Citronex se extinde în România cu o a doua linie de business

Citronex se extinde în România cu o a doua linie de business

Citronex se extinde în România cu o a doua linie de business

Grupul polonez CITRONEX, unul dintre cei mai mari importatori și distribuitori de banane din Europa, va face o nouă investiţie în România și va deschide o seră construită după cele mai noi tehnologii pentru cultivarea tomatelor, pe o suprafaţă de 20 de hectare în comuna Dumbrăveni din Sibiu.

Investiţia se va face în două etape. Prima fază a construcţiei pe o suprafaţă de 10 ha la Dumbrăveni este planificată să fie finalizată la sfârșitul anului 2024, iar lucrările sunt estimate la aproximativ 25 de milioane de euro. Această primă etapă ar asigura în jur de 120 de locuri de muncă. Lucrările la cea de-a doua fază ar urma să demareze la un an distanţă, după cum ne-a precizat Marek Szulc, Chief Operating Officer Citronex. Sera de la Dumbrăveni, dotată cu iluminat artificial și încălzire pentru producţia de iarnă, va fi cea mai mare investiţie de acest fel din România și ar urma să deservească în principal piaţa internă, dar şi alte zone din regiune.

România, o piaţă cu un mare potenţial

Citronex este prezentă pe piaţa din România cu divizia de banane încă din 2019. Compania a deschis atunci un depozit la Timișoara, de 3.000 mp, dotat cu 26 de camere duble de maturare. Un an mai târziu, importatorul a finalizat lucrările la cel de-al doilea depozit pe plan local, 4.000 mp la București, care beneficiază de 29 astfel de camere de coacere. Capacitatea totală de maturare în România se ridică astfel la aproximativ 130 de camioane săptămânal. Din Timișoara şi București, bananele sunt livrate rapid către clienţii din România şi Bulgaria. Centre asemănătoare există şi la Budapesta, în timp ce cele din Polonia sunt mult mai mari, mai spune Marek Szulc, Chief Operating Officer Citronex. La patru ani distanţă de la intrarea pe piaţa locală, acesta vede România ca o piaţă care se dezvoltă rapid.

Există un potenţial mare, deoarece clienţii cer mai multe produse de înaltă calitate. În plus, în sectorul legumelor am observat deja o cerere mare pentru produsele locale/ naţionale. Acesta este motivul pentru care am decis să mergem spre o altă investiţie, după cea în sectorul bananelor. Am făcut o cercetare în România şi am vizitat toate locurile potenţiale, inclusiv serele existente la Sibiu. Din multe motive, Dumbrăveni a fost de departe locaţia cea mai bună. Serele vechi sunt demolate, însă comunitatea locală este foarte interesată de recultivare” – Marek Szulc, COO Citronex.

Oficialul mai spune că autorităţile din Sibiu au fost proactive în privinţa colaborării dintre mediul public şi cel privat, venind în sprijin cu multe soluţii interesante, inclusiv pe zona școlilor agricole și disponibilitatea de a asigura muncitori locali.

Bananele şi roşiile, logistică comună

În funcţie de soiul cultivat, compania poloneză se așteaptă la o producţie ce va putea să fie distribuită cu circa 10 camioane pe săptămână, cele mai multe pe piaţa locală. „După părerea mea, cele mai multe volume vor merge către lanţurile de supermarketuri din România. De asemenea, avem clienţi din Ungaria și Bulgaria care cumpără deja roșiile noastre din Polonia”, completează directorul operaţional. Pe partea de distribuţie efectivă, producătorul se va folosi de sinergiile cu business-ul iniţial, cel de banane, ceea ce înseamnă că va utiliza aceeaşi flotă formată din 50 de camioane.

Pentru început, unele dintre ele vor fi folosite pentru distribuţia pe zona de retail, deoarece ne așteptăm ca aceiași comercianţi cu amănuntul să cumpere banane și roșii. Următorul pas va fi achiziţionarea de noi camioane strict pentru distribuţia de roșii. Ne gândim la toate opţiunile, dar probabil va fi un număr similar şi pentru tomate.” Colaborarea dintre cele două divizii, atât a utilizării flotei, cât şi a facilităţilor dedicate diviziei de banane pentru zona de cross-dock, va fi în beneficiul clienţilor, consideră Marek Szulc. În Polonia, compania este un operator important de freight forwarding în acest segment, având o flotă proprie de 180 de camioane Euro 6 şi alte 20 de unităţi propulsate de Gaz Natural Lichefiat (GNL).

Top 3 cei mai mari producători

Grupul Citronex deţine unul dintre cele mai mari centre de import și distribuţie de banane din Europa. Compania importă majoritatea fructelor din propriile plantaţii din America de Sud (Columbia, Ecuador, Guatemala sau Costa Rica), iar fructele ajung în cele mai mari reţele de hipermarket-uri și supermarketuri în ţări precum Polonia, România, Slovacia, Olanda, Anglia, Germania, Ucraina sau Ungaria. Pe partea de tomate, Citronex deţine în Polonia trei sere pe o suprafaţă totală de 80 de hectare, fiind în Top 3 cei mai mari producători de roșii din Europa pe timp de iarnă, ideea business-ului fiind de a produce roșii în principal în afara sezonului. „Clienţii nu sunt mulţumiţi de calitatea produselor din Maroc, Turcia sau Spania în această perioadă. Cea mai mare parte a producţiei de roșii o vindem la nivel local și pe piaţa germană, către marile lanţuri de magazine precum Edeka, Rewe și Lidl.