Home Intermodal COVID-19: Noi măsuri pentru transport adoptate de Consiliul European

COVID-19: Noi măsuri pentru transport adoptate de Consiliul European

COVID-19: Noi măsuri pentru transport adoptate de Consiliul European

Uniunea Europeană adaptează anumite reguli pentru diferite sectoare de transport cu scopul de a ajuta companiile și autoritățile să răspundă mai bine situației excepționale cauzată de criza coronavirus.

Pe 20 mai, Consiliul European a adoptat câteva măsuri temporare ce permit extinderea temporară a validității anumitor certificate și licențe pentru transportul rutier, feroviar și fluvial și relaxarea măsurilor de taxare a navelor pentru utilizarea infrastructurii portuare.

“Extinderea validității licențelor și certificatelor va furniza flexibilitatea și siguranța din punct de vedere legal, atât de necesare pentru a menține continuitatea și mobilitatea lanțurilor noastre de aprovizionare pe cale rutieră, feroviară, maritimă și fluvială, menținând securitatea. Posibilitatea de a renunța la taxele pentru utilizarea infrastructurii portuare va ajuta la diminuarea impactului negative al crizei în sectorul de transport maritim” a declarat Oleg Butković, Ministrul Croat pentru Transport și Infrastructură, Președinte al Consiliului.

Reglementarea ce permite extinderea valabilității certificatelor și licențelor va sprijini acei operatori de transport, indivizi și administrații naționale, care, din cauza restricțiilor din această perioadă, întâmpină dificultăți în a îndeplini anumite formalități fiscal înainte de expirarea acestora. Aceste reguli se aplică de exemplu certificatelor de conducere, inspecțiilor tehnice periodice pentru vehicule și certificatelor de conducători nave. Anumite verificări periodice pentru transportul rutier, feroviar sau maritim vor fi amânate temporar, întrucât nu se pot realiza în contextual actual.

Textul ia în calcul și faptul că, având în vedere situația actuală, anumite state membre pot emite certificate sau licențe, în timp ce altele se află în imposibilitatea de a face acest lucru. Cu toate acestea, chiar dacă o țară continuă să emită certificate, trebuie să accepte licențele din alte state membre care nu au posibilitatea de a le extinde valabilitatea.

Amendamentul referitor la reglementarea serviciilor portuare va contribui la sustenabilitatea financiară a operatorilor maritime prin furnizarea unei mai mari flexibilități reguli deja existente care le cere statelor membre să se asigure că taxa pentru utilizarea infrastructurii portuare este percepută. Amendamentul le va oferi porturilor posibilitatea de a renunța, sustenda sau reduce taxele pentru utilizatorii portuari între 1 martie 2020 și 31 octombrie 2020.

Actele vor intra în vigoare în ziua următoare după publicarea în Monitorul Oficial UE, care se așteaptă să aibă loc în cursul săptămânii viitoare.

Comisia Europeană a prezentat pe 29 aprilie un pachet de măsuri menite să ajute industria de transport prin rezolvarea practică a unor probleme, înlăturarea sarcinilor administrative și creșterea flexibilității. Pachetul include măsuri ce vizează transportul aerian, feroviar, maritim, fluvial și rutier.