Home Logistics Depozitare Crește numărul depozitelor cu temperatură controlată

Crește numărul depozitelor cu temperatură controlată

Crește numărul depozitelor cu temperatură controlată

Din 2012 până 2014, capacitatea globală de depozitare la temperatură controlată a crescut cu până la 20% la 552 milioane metri cubi, potrivit raportului Global Cold Storage Capacity Report 2014 elaborat de IARW (Asociaţia Internaţională pentru Depozitare la Temperatură Controlată).

Pieţele emergente cu cea mai mare creștere a capacităţii de depozitare la temperatură controlată în perioada 2008-2014 au fost Turcia, India, Peru și China, care și-au extins suprafeţele de depozitare cu 35% anual. În Statele Unite ale Americii capacitatea de depozitare pe segmentul cu temperatură controlată a crescut cu 9% anual. Potrivit aceluiași raport, România beneficiază de suprafeţe totale de depozitare la temperatură controlată de 292.000 mc, la egalitate cu Ungaria.

Cererea de spaţii de depozitare specializate pentru retail, industria alimentară, industria farmaceutică sau alte domenii unde se impune un control riguros al temperaturii se află într-o continuă creștere și în România, însă piaţa nu este încă suficient de matură. Doar la o primă privire pe depoziteinfo.ro, portal ce prezintă spaţiile disponibile pentru închiriere pe piaţa locală, se pot trage câteva concluzii cu privire la specificul pieţei: mai puţin de jumătate din volumele produselor care necesită temperatură controlată este încredinţată furnizorilor de servicii logistice, mulţi dintre producători și importatori preferând să-și dezvolte propriile spaţii de depozitare sau să apeleze la închirierea unor spaţii în depozite specializate. Astfel, în apropierea capitalei s-au construit în ultimii ani o serie de terminale frigorifice, unde spaţiul disponibil variind între 1.200 și 15.000 mp, iar preţul unui metru pătrat poate fi de 3,5 până la 10 € pe lună.