Home Logistics Ambalare Europaletul aniversează 60 de ani!

Europaletul aniversează 60 de ani!

Europaletul aniversează 60 de ani!

Anul 1961 este unul plin de semnificație la nivel european: Iuri Gagarin devenea primul om care ajungea în spțiu; în Germania a fost construit zidul Berlinului, iar în Franța lua naștere europaletul.

A fost nevoie de 11 plăci de lemn, 9 butuci și 78 de cuie pentru a revoluționa logistica.

Călătoriile spațiale s-au dezvoltat,  Richard Branson este pe cale să transforme turismul intergalactic într-o realitate, iar zidul Berlinului a dispărut, însă europaletul a rămas o constantă de-a lungul anilor. Supus unor teste de calitate riguroase și standardizat timp de 60 de ani, europaletul și-a păstrat în timp structura și dimensiunile: 800 mm x 1.200 mm x 144 mm, devenind unul dintre eroii necunoscuți ai zilelor noastre.

În 1961, căile ferate europene au comandat standardizarea unui tip de palet comun sub egida UIC. Inventatorii au fost frații Svensson din Gyllsjö, Skåne, Suedia. Utilizarea europaleților a redus la jumătate timpul necesar încărcării vagoanelor de tren.

Astăzi, logistica se bazează pe dimensiunile europaleților: de la dimensiunile spațiilor de depozitare, la sistemele de transport în depozit și până la transportul în vehicule comerciale. Datorită răspândirii rapide, încă de la început a fost stabilit un sistem internațional de schimb, astfel că europaletul a cunoscut un succes fulminant. Ca dovadă, astăzi pentru 600 de milioane de europaleți sunt utilizați la nivel global.

Schimbul de europaleți protejează mediul

Reutilizarea și schimbul de europaleți, fac din aceștia un suport de transport durabil, mai ales că este fabricat în principal din lemn provenit din surse regenerabile.  În funcție de aplicație, un EUR-palet poate fi utilizat în medie de aproximativ șase sau șapte ori înainte de a fi reparat și apoi utilizat din nou. Simbolul „EUR” de pe palet garantează faptul că poate fi schimbat cu un altul, fără probleme.

Calitate testate, durabil și protejat

Un factor important în succesul europaletului este reprezentat de controlul strict al producției. Europaleții pot fi fabricați și reparați doar de către companii autorizate. Utilizarea tipului corect de lemn cu o umiditate maximă corespunzătoare este decisivă pentru durabilitatea și capacitatea portantă de max. 1.500 kg. Calitatea producției și a reparațiilor este verificată de Uniunea Internațională a Căilor Ferate (UIC). Doar paleții care sunt etichetați cu simbolul distinctiv „EUR” corespund cerințelor de calitate. Drepturile de marcă comercială asupra paletului EUR aparțin ÖBB Rail Cargo Austria încă din 1961.