Home Logistics Comerț international Exporturile Chinei au crescut în iunie în ciuda problemelor din porturile din sud

Exporturile Chinei au crescut în iunie în ciuda problemelor din porturile din sud

Exporturile Chinei au crescut în iunie în ciuda problemelor din porturile din sud

În iunie, exporturile și importurile Chinei au înregistrat o creștere neașteptată, cu toate perturbările cauzate de activitatea redusă a porturilor din Sudul Chinei ca urmare a izbucnirii de focare de coronavirus în rândul lucrătorilor porturari.

Pe 13 iulie, Administrația Generală a Vămilor din China a făcut publice o serie de date statistice care arată că exporturile chineze au crescut în iunie cu 32% față de aceeași perioadă a anului trecut (cifre exprimate în dolari), depășind inclusiv creșterea de 28% înregistrată în luna mai. Rezultatele înregistrate au fost peste așteptările economiștilor, care prognozaseră o încetinire din cauza blocajelor din sudul Chinei. În aceeași perioadă, importurile au crescut cu 37 %, peste estimările inițiale de 30%. În total, China a avut un excedent comercial de 52 miliarde dolari în iunie, comparativ cu 46 miliarde dolari din mai.

Potrivit economiștilor, rezultatele din iunie ar putea fi un efect al prețurilor ridicate ale materiilor prime, așa cum este cazul minereurilor de fier, dar și al prețurilor ridicate ale transportului de marfă. În plus, cererea continuă de bunuri fabricate în China, cum ar fi echipamentele medicale și mobilierul, ar putea contribui la creșterea exporturilor.

„Evoluția comerțului exterior în a doua jumătate a anului va avea de înfruntat serie de factori incerți și destabilizatori, având în vedere faptul că situația pandemică rămâne complexă, iar virusul se răspândește în tot mai multe locuri din lume”, a declarat Li Kuiwen, Purtător de Cuvânt al Autorității Vamale.

Reprezentanții Beijingului consideră că situația macroeconomică globală este foarte volatilă. China își va dubla eforturile de stabilizare a comerțului și investițiilor străine în următoarea perioadă, a declarat Ren Hongbin, Asistent al Ministerului Comerțului.