Home Industrii Grupul TAPARO investește 20 de milioane de euro în prima fabrică de textile medicale

Grupul TAPARO investește 20 de milioane de euro în prima fabrică de textile medicale

Grupul TAPARO investește 20 de milioane de euro în prima fabrică de textile medicale

Grupul TAPARO a anunțat o investiție de 20 de milioane euro în TECHTEX, prima fabrică românească de textile medicale.

Managementul TECHTEX a decis să producă în țară și materialul filtrant. De asemenea, fabrica va realiza materiale compozite pentru halate, combinezoane, lenjerii de pat, toate cu bariere anti-microbiene, precum și material textil pentru scutece și șervețele. În acest sens, a realizat un plan pe termen mediu și lung pentru ridicarea unei noi hale de producție și achiziționarea unor linii tehnologice performante.

Proiectul este susținut printr-un credit de la EXIMBANK, cu rambursare în 7 ani, iar compania TECHTEX va începe imediat construcția noii fabrici, de 16.000 mp, în Baia Mare. Termenul de finalizare a investiției este de 8-10 luni. În această perioadă, producția de textile medicale, echipamente de protecție sanitară și de igienă se desfășoară în spațiile deja amenajate în cadrul Grupului TAPARO, situate în Oradea și Târgu Lăpuș.

Ec. Mihai Filip, proprietar TECHTEX a declarat „Suntem în linie dreaptă cu divizia medicală. Am început procedurile pentru obținerea autorizațiilor de construcție pentru noua fabrică. De asemenea, ne-am rezervat utilajele pentru noile linii tehnologice pentru producția materialului filtrant și a materialului compozit, dar și pentru extinderea capacității de producție a materialului nețesut. Estimăm că în luna iunie vom începe producția de material filtrant, pentru a asigura intern, în România, atât materia primă, cât și echipamentele de protecție atât de importante astăzi, dar și în viitor.”

După finalizarea investiției, fabrica TECHTEX va avea o capacitate de producție de peste 300 milioane mp/an de material textile pentru uz medical din care se vor putea produce:

  • Măști de protecție: peste 100 de milioane buc/an
  • Halate și combinezoane: 4 milioane buc/an
  • Bonete: 30 milioane buc/an
  • Lenjerii de unică folosință: 7 milioane buc/an
  • Scutece de unică folosință: 15 milioane buc/an
  • Șervețele anti-microbiene: 1 milion pachete/an

Dr. Dipl. Ing. Ioan Filip, președinte C.A. TAPARO a adăugat „Lucrez de 32 de ani în domeniul textilelor. Apariția TECHTEX nu este una conjuncturală. Compania a fost înființată în urmă cu 3 ani, dar informațiile despre textilele tehnice le-am actualizat continuu prin participările la evenimente și târguri internaționale de profil, la seminarii cu specialiști în domeniu. Este un efort pe termen lung, bazat pe experiență și voință, dar și pe o investiție extrem de serioasă, strategică și sustenabilă. Mai mult decât atât, răspunde nevoilor reale ale statului român, iar Grupul TAPARO, prin intermediul companiei TECHTEX, este capabil să le asigure.”

Sursa foto: TAPARO

Peste 1 milion de măști chirurgicale și combinezoane produse de TECHTEX

TECHTEX a început de acum două săptămâni producția de măști, fiind prima companie certificată de către Autoritatea Națională a Medicamentului. Compania a mai pus în funcțiune încă 2 linii tehnologice automatizate pentru producția de măști chirurgicale. Echipele de lucru au fost pregătite, iar activitatea se desfășoară în 4 schimburi pentru a crește capacitatea de producție la 300.000 de bucăți/zi.

Fabrica va fi utilată și cu o linie de producție de măști FFP 2 (clasă superioară de protecție), care va fi pusă în funcțiune săptămâna viitoare, iar până la sfârșitul lunii va mai intra în producție încă o linie de măști chirurgicale.

De asemenea, prin compania 4 BRANDS, Grupul TAPARO produce câte 4.000 de combinezoane, halate, bonete, botoși, în fiecare zi, dar și lenjerie de pat, urmând să crească cu 25% capacitatea fiecărei linii de produs.

Peste 1 milion de măști chirurgicale, dar și combinezoane, halate și bonete au ajuns în spitale din Suceava, Neamț, Iași, Vaslui, Maramureș, Satu Mare, Bistrița Năsăud, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Timiș, București, Constanța, Galați, Sibiu, Covasna, Mehedinți. Se fac livrări de echipamente de protecție către Poliția Română, Jandarmeria Română, TAROM, dar și către farmacii, bănci și unități militare.