Home Logistics Comerț international Inovație în vămuirea mărfurilor: Belgia lansează BE-GATE, platformă dezvoltată pentru e-commerce

Inovație în vămuirea mărfurilor: Belgia lansează BE-GATE, platformă dezvoltată pentru e-commerce

Inovație în vămuirea mărfurilor: Belgia lansează BE-GATE, platformă dezvoltată pentru e-commerce

Belgia devine țara din Uniunea Europeană cu cel mai modern sistem vamal. În cadrul expoziției #transportlogistic de la Munchen a fost lansată oficial BE-GATE, o platformă digitală inovatoare destinată separării fluxurilor de mărfuri destinate pieței de e-commerce.

Reprezentanții portului Zeebrugge, Antwerp, Departamentului Vamă și Accize din Belgia și ai aeroporturilor Bruxelles și Liege la inaugurarea BE-GATE

BE-GATE este o inițiativă a Departamentului de Vamă și Accize din Belgia și este un sistem unic în Europa, accelerând eficiența procesului de vămuire. Noua platformă este sprijinită deja de patru huburi importante de e-commerce: porturile Antwerp și  Zeebrugge și aeroporturile Bruxelles și Liège.

Portalul BE-GATE poate fi utilizat gratuit de către agenții economici și poate procesa o cantitate mare de date, garantând în același timp o verificare rapidă a declarațiilor vamale. Simultan, prin intermediul unui formular aprobat de autoritatea vamală se pot transmite un număr mare de notificări de sosire simultan.

Pentru expedițiile colete cu o valoare mai mica sau egală cu 22 de euro, acest formular îndeplinește și rolul de declarație de eliberare pentru consum. Pentru toate celelalte expediții este necesară o declarație adițională în sistemul software al Vămii belgiene – PLDA (n.red. PaperLess Douanes et Accises / Paperless Customs & Excise).

De asemenea, retailerii primesc automat informații legate de expedițiile selectate pentru controlul vamal. Toate celelalte expediții sunt eliberate automat. Mai mult, soluția software furnizează o recomandare pentru determinarea concretă a valorii în vamă în funcție de criterii definite, în cazul în care valoarea nu poate fi determinate printr-o metodă alternativă.

Pentru a folosi BE-GATE, un operator economic trebuie să aibă un birou înregistrat în Belgia și statutul de agent vamal, dar și un depozit intermediar sau un antrepozit vamal autorizat, autorizația pentru declarația simplificată și o garanție. Mărfurile accizabile, mărfurile care au nevoie de licență sau bunurile care sunt supuse unor restricții speciale și măsuri de control sunt excluse de la utilizarea BE-GATE.

Pentru export, platforma BE-GATE poate fi utilizată pentru expediții cu o valoare de până la 1.000 euro și o greutate de până la 1.000 kilograme. În caz contrar, este necesată o declarație suplimentară în PLDA.