Home Logistics Curierat și e-commerce Investiții de 39 miliarde euro în logistică în Europa în 2020

Investiții de 39 miliarde euro în logistică în Europa în 2020

Investiții de 39 miliarde euro în logistică în Europa în 2020

Creșterea masivă comerțului online a avut un impact semnificativ asupra investițiilor pe segmentul de logistică și depozitare din Europa.

Investițiile pe piața de logistică din Europa au însumat 38,64 miliarde euro în 2020, acesta fiind cel mai mare volum de investiții înregistrat din 2013 și până în prezent.

Restricțiile impuse de autorități în toată Europa pentru a reduce numărul de infectări cu coronavirus a dus la creșterea comerțului online, ceea ce a avut ca rezultat o cerere record pentru spații de depozitare în regiune. Potrivit datelor furnizate de către website-ul de investiții Comprar Acciones, în 2020 companiile au investit aproape 39 de miliarde de euro în logistica pentru ecommerce.

Unele dintre cele mai mari contracte de închiriere au fost semnate de Amazon, DHL, SF Express și XPO Logistics. Datele studiului arată că până la finalul anului anterior, rata de neocupare pentru spații logistice în Europa a scăzut până la 5%, o cifră record pentru acest segment. Multe companii de ecommerce precum Alibaba, Amazon, dar și mulți furnizori de servicii logistice pentru ecommerce s-au aflat printre companiile care au închiriat spații logistice, ducând la creșterea cererii pentru servicii de depozitare și centre de e-fulfillment în Europa.

Activitatea de închiriere spații de depozitare a crescut cu 69% în Europa, fiind tranzacționați peste 1 milion mp.

Spre exemplu, în noiembrie 2020, GIC, fondul suveran de investiții din Singapore și Melcombe au intrat într-un joint venture pentru a achiziționa și dezvolta active logistice în Europa. Cele două companii se concentrează pe înființarea de centre de distribuție pentru last-mile în Germania, Marea Britanie, Franța, Olanda și Spania. Înainte de acest parteneriat, GIC mai cumpărase 33 de proprietăți logistice în Germania și 28 în restul Europei.