Home Intermodal Porturile Antwerp și Zeebrugge fuzionează

Porturile Antwerp și Zeebrugge fuzionează

Porturile Antwerp și Zeebrugge fuzionează

În mod oficial, porturile belgiene Antwerp și Zeebrugge vor fuziona, se arată într-un raport al administrației orașelor Antwerp și Bruges, citat de publicația DeMorgen.

Împreună, cele două porturi vor manipula peste 278 milioane tone de marfă anual.

Portul Antwerp este al doilea cel mai mare din Europa și odată cu această fuziune, își consolidează poziția. Actualul CEO al portului Anwerp, Jacques Vandermeiren va deveni CEO al noii entități portuare, în timp ce Annick De Ridder, membră a consiliului de administrație al Portului Antwerp va fi Președinte.

Antwerp și Zeebrugge se află în negocieri pentru această fuziune încă din 2019, însă pe perioada lockdownului discuțiile au fost suspendate. Noua entitate portuară va avea o echipă de conducere, un consiliu director și un CEO. Actualul președinte al portului Zeebrugge, Dirk De fauw va fi numit vice-președinte al noii companii portuare unificate.

Prin această mișcare strategică, cele două porturi, complementare ca și activitate, își pot scala mai bine resursele și pot investi în inovație, digitalizare și tranziția către energie regenerabilă. Portul Antwerp are o activitate puternică pe segmentul de containere, mărfuri generale, mărfuri chimice și capacitare de depozitare, fiind un hub internațional. În 2020, portul Antwerp a manipulat 231 milioane tone de marfă, fiind al doilea cel mai mare la nivel european și al doilea cel mai mare cluster de produse chimice la nivel mondial, după Huston, SUA.

De cealaltă parte, portul Zeebrugge, a transbordat în 2020, 47 milioane tone marfă și este recunoscut ca unul dintre cele mai mari porturi din lume pentru autovehicule. De asemenea, Zeebrugge deține unul dintre cele mai mari terminale pentru LNG.

Prin fuziunea celor două porturi va lua naștere unul din primele 20 de porturi la nivel mondial din punct de vedere al volumelor.