Home Intermodal Transport rutier Logistics StartUp: IM Efficiency transformă camioanele în panouri solare pe roți

Logistics StartUp: IM Efficiency transformă camioanele în panouri solare pe roți

Logistics StartUp: IM Efficiency transformă camioanele în panouri solare pe roți

Operatorii de transport rutier de marfă din Europa vor avea curând la dispoziție o tehnologie ce le va permite să reducă emisiile de CO2 din atmosferă cu 6.000 kilograme anual și să economisească 2.500 euro din costul combustibilului pentru fiecare camion din flota prin instalarea de panouri solare pe semi-remorci.

Startup-ul olandez IM Efficiency a lansat primul produs comercial- SolarOnTop, o soluție retrofit ce presupune instalarea de panouri solare direct pe vehicul și transformă orice camion într-un vehicul ecologic.

Compania testează această soluție de mai mulți ani împreună cu operatori de transport din Olanda precum Emons Group și Gehlen-Schols Logistics, iar din iunie a demarat o testare pilot finală, înainte de a începe comercializarea tehnologiei la scară largă, împreună cu mai mulți operatori de flote, printre care Emons Group și Vos Logistics. Scopul acestei testări este acela de a colecta informații pentru producția în masă și certificarea SolarOnTop. IM Efficiency se așteaptă ca în viitorul apropiat să echipeze în jur de 4.000 de remorci cu panouri solare în Benelux.

Avantaje și costuri

Tehnologia SolarOnTop poate reduce consumul de combustibil cu până la 5,5%. Economiile de combustibil depinde de tipul de vehicul, planul de conducere, dar și de locație, însă sunt semnificative având în vedere faptul că alternatorul nu trebuie să mai genereze electricitate pentru echipamentul capului tractor.

“Atunci când calculăm pentru cazul de business al unui client ne bazăm pe un model de simulare. În timpul testelor pilor, scopul nostru este să validăm modelul predictiv. În plus, îmbunătățim tehnologia în timpul testelor pilot și o certificăm pentru producția de masă. Nu în ultimul rând, vom învăța mai multe despre integrarea SolarOnTop în flotele comerciale, astfel încât să optimizăm procedurile de instalaare și să reducem riscul și timpul necesar pentru fiecare vehicul” au declarat reprezentanții IM Efficiency pentru Intermodal&Logistics.

În ceea ce privește costul pentru instalarea unui panou solar pe un camion, companaia spune că acesta se ridică în medie la 7.000 euro. “Costul depinde de utilizarea specifică a unui vehicul. De exemplu, un camion care transportă marfă în Olandaa are nevoie de mai multe panouri solare și o baterie de stocare mai mare decât un camion care face transport prin Spania. Însă, în cadrul IM Efficiency, obiectivul principal atunci când configurăm produsul este acela ca timpul de amortizare a investiției să fie mai mic de trei ani.”