Home Logistics Depozitare Mecalux își continuă expansiunea globală și aduce soluții intralogistice automatizate în România

Mecalux își continuă expansiunea globală și aduce soluții intralogistice automatizate în România

Mecalux își continuă expansiunea globală și aduce soluții intralogistice automatizate în România

Furnizorul spaniol de soluții intralogistice Mecalux, liderul pieței din Spania și ocupantul locului trei la nivel mondial, își continuă extinderea pe noi piețe. În 2023, compania și-a deschis propria filială în România, o piața unde era reprezentantă anterior doar prin intermediul distribuitorilor.

“Biroul nostru este situat în București, însă reprezentanții noștri de vânzări sunt la dispoziția clienților din întreaga țară. Obiectivul nostru pentru anii următori este continuarea expansiunii.

În prezent, grupul se concentrează puternic pe promovarea soluțiilor automatizate și digitale și ne dorim să urmăm această linie de dezvoltare și în România,” a declarat Florin Rotaru, Regional Sales Manager Mecalux Romania într-un interviu pentru Intermodal&Logistics.

Intermodal&Logistics: Care sunt principalele tendințe pe care le vedeți pe piața soluțiilor intralogistice din România?

Florin Rotaru: Observăm o creștere a interesului față de soluțiile automatizate, deși majoritatea companiilor adoptă filozofia pașilor mici, supunând la automatizare doar un singur proces de depozitare. Acest fapt poate fi dictat de factori economici.

Merită menționat faptul că, pe termen lung, automatizarea este foarte rentabilă.

Impulsul care determină companiile să facă investiții în automatizarea proceselor logistice este, de obicei, cererea în creștere pentru producția și bunurile de consum oferite, ceea ce duce la o creștere a volumului de stocuri care necesită depozitare și la lipsa unor facilități logistice suficiente pentru a le gestiona eficient.

mecalux automatizare depozite logisticeIntermodal&Logistics: Care sunt criteriile clienților români atunci când aleg soluții pentru depozitele lor logistice?

Florin Rotaru: Un indicator important pe baza căruia antreprenorii români aleg să lucreze cu Mecalux este raportul calitate-preț al produsului. Calitatea ridicată a componentelor care alcătuiesc structura rafturilor este sinonimă cu siguranța și durabilitatea sporită.

Am remarcat un interes al clienților pentru parteneri care oferă servicii logistice complete, adică pot nu doar să proiecteze și să asambleze sistemul de rafturi, ci și planifica întregul proces de depozitare, implementa un software adaptat la activitățile companiei, oferi un pachet de instruire pentru operare și suport pentru mentenanță la distanță și efectua inspecțiile tehnice necesare.

Intermodal&Logistics: Care sunt principalele provocări cu care se confruntă clienții din România în gestionarea depozitelor logistice?

Florin Rotaru: Unele zone din țara noastră sunt expuse riscului de șocuri seismice. Prin urmare, depozitul trebuie proiectat astfel încât să reducă pe cât posibil efectele negative ale unui cutremur, ceea ce reprezintă o adevărată provocare. Obiectivul primordial este de a asigura siguranța lucrătorilor din depozit.

Din acest motiv, rafturile ar trebui să fie capabile să reziste la forțele dinamice orizontale și verticale și la mecanismele care le determină să se prăbușească complet sau parțial și ar trebui să împiedice căderea încărcăturilor. La Mecalux, avem o experiență considerabilă în proiectarea și implementarea acestui tip de instalații.

Multe companii consideră că este dificil să gestioneze procesul de management al depozitului în sine. Printre altele, acestea se confruntă cu probleme precum lipsa sau excesul de stocuri — rezultatul unor inventare inexacte și al lipsei unui control constant asupra stocului — problema numărului mare de erori care apar în timpul pregătirii comenzilor sau a nerespectării termenelor de livrare convenite.

Intermodal&logistics: Cum își ajută Mecalux clienții din România să își optimizeze procesele logistice?

Florin Rotaru: Prin implementarea unor soluții digitale care și-au dovedit utilitatea pentru mai mult de o mie de alți utilizatori și, mai exact, prin sistemul Easy WMS. Acest software gestionează toate activitățile care au loc în depozit, reducând erorile.

În plus, sistemul optimizează plasarea mărfurilor pe rafturi, coordonează procesul de pregătire a comenzilor și monitorizează în timp real nivelul stocurilor. Printre numeroasele sale avantaje se numără și scalabilitatea, adică posibilitatea de a dota ulterior sistemul cu funcționalități suplimentare atunci când compania are nevoie de ele. Toate acestea se reflectă, fără îndoială, în creșterea eficienței logistice.

Intermodal&logistics: Observați o preferință pentru soluții de automatizare și robotică în rândul clienților români?

Florin Rotaru: Da, cu siguranță. În prezent, România este o țară care pune un accent puternic pe dezvoltare, ceea ce se reflectă în extinderea infrastructurii rutiere a țării, care, la rândul său, contribuie la crearea a numeroase zone economice sau parcuri logistice. Extinderea la nivel național atrage investitori străini care cunosc potențialul automatizării, deoarece aplică cu succes aceste soluții în centrele lor de producție și depozitare situate în alte țări.

Situația politică din Estul Europei nu este, de asemenea, lipsită de importanță. Multe companii și-au retras operațiunile de pe piața rusă, mutându-și unitățile de producție în România. Aceste mutări sunt de obicei însoțite de extindere și modernizare, rezultând facilități complet automatizate.

Intermodal&Logistics: Care sunt cele mai solicitate soluții intralogistice de către clienții din România? Ce produse noi a introdus Mecalux în portofoliul său?

Florin Rotaru: Sistemele de depozitare statică, cum ar fi rafturile pentru paleți, sunt solicitate în mod constant. Clienții apreciază această soluție pentru universalitatea sa, înțeleasă ca posibilitatea de a depozita unități de încărcare de diferite dimensiuni și greutăți și chiar forme, datorită disponibilității unei game largi de accesorii.

Anul acesta a fost un an de tehnologie de ultimă oră pentru Mecalux, cu introducerea mai multor soluții inovatoare, printre care Pallet Shuttle 3D automat — un sistem de depozitare prin acumulare în care încărcăturile sunt manipulate de un cărucior multidirecțional. Acest dispozitiv se deplasează prin canale și culoarele de marfă fără sprijinul altor sisteme de transport, schimbând liber direcția. Iar deplasarea căruciorului între nivelurile de încărcare este permisă de lifturi special concepute. Depozitul Shuttle 3D asigură o capacitate ridicată și un flux mai rapid de paleți.

Roboții Mobili Autonomi (AMR), vehicule concepute pentru a transporta încărcături, care se deplasează liber prin depozit pe baza unor rute generate dinamic de un software inteligent, sunt o altă noutate în portofoliu. Datorită utilizării senzorilor și scanerelor de ultimă generație, roboții AMR sunt capabili să recunoască și să evite obstacolele, ceea ce le permite să lucreze în siguranță în jurul oamenilor și mașinilor.

Nu în ultimul rând, o noutate importantă este Easy DOM (Distributed Order Management) — un sistem informatic conceput pentru a centraliza gestionarea lanțului de aprovizionare în companiile cu o strategie omnichannel și care dețin mai multe depozite, cu un număr mare de livrări zilnice.