Home Logistics Comerț international Operatorul Logistic Agricola, parte a noii arhitecturi de business a Agricola International

Operatorul Logistic Agricola, parte a noii arhitecturi de business a Agricola International

Operatorul Logistic Agricola, parte a noii arhitecturi de business a Agricola International

În plină criză, în anul 2009, Agricola Bacău, unul dintre cei mai mari producători de carne de pui din România și principalul exportator din această categorie, adopta o nouă arhitectură de business. Diversitatea produselor comercializate: carne de pui refrigerată, preparate și specialităţi din carne fierte afumate, salamuri crud uscate, semipreparate și produse tip ready meal din carne și vegetale sau ouă și praf de ouă, a impus o segmentare a activităţii în vederea unei mai bune organizări a businessului.

Astăzi, din grupul Agricola Bacău fac parte: Agricola Internaţional SA, Salbac, SA, Europrod SA, Avicola Lumina-Constanţa SA, Aicbac SA, Comcereal SA, Suinprod Siret SA, Agriconstruct SA, G.A. Nutriţie Animală SA, dar și Operatorul Logistic Agricola, divizia logistică a grupului Agricola, care a devenit o unitate de afaceri cu organizare proprie. Operatorul Logistic Agricola gestionează logistica firmelor din grupul Agricola, însă prestează servicii de transport, depozitare, distribuţie și pentru terţi. De altfel, aproximativ 20% din cifra de afaceri este generată de către clienţii care nu fac parte din grupul de firme Agricola.

O nouă structură

În tandem cu adoptarea noii strategii de business a grupului, activitatea logistică s-a dezvoltat plecând de la principiul orientării către client. Astfel, au fost reorganizate toate livrările în regim cross-docking, urmărind cu rigurozitate costurile pe fiecare rută de transport și particularităţile zonelor în care se face distribuţia. “Ne-a preocupat întotdeauna viteza și eficienţa de livrare. Livrăm acum, la nivel naţional, în 24 de ore” explică Tudor Iancu, director Operator Logistic Agricola. De asemenea, în ţară s-a renunţat la depozitele proprietate ale Agricole și s-a apelat la cele în regim de chirie.

“Am luat această decizie pentru a avea o mai mare flexibilitate, pentru a ne dimensiona costurile și spaţiul în funcţie de volumele dintr-o anumită zonă” completează acesta. Operatorul Logistic Agricola prestează toată gama de servicii logistice pe segmentul de outbound pentru clienţii săi: depozitare, picking, transport, livrare, logistică inversă. Compania operează depozite de cross-docking în București, Pitești, Craiova, Cluj, Timișoara, Sibiu, Brașov, Buzău, Suceava, Iași, Galaţi și Constanţa. Cele trei depozite centrale proprii localizate în Bacău sunt specializate pentru trei destinaţii distincte:

  • regim 0-4 grade Celsius pentru carne de pasăre refrigerate – suprafaţă de 800 mp;
  • regim 6-8 grade Celsius pentru preparate din carne – 2 depozite cu o suprafaţă totală de 400 mp;
  • regim – 18 grade Celsius pentru carne congelată – suprafaţă de 2.800 mp.

Spaţiile de depozitare au fost modernizate, astfel că sunt autorizate și certificate pentru comerţul intracomunitar, deţinând ștampilă de identificare ovală. Zilnic, marfa care pleacă din depozitele Agricola, fie că este transportată cu flota proprie sau utilizând flota partenerilor, atinge în medie 1.200 de puncte de vânzare. Pentru activităţile de transport, distribuţie, și respective operaţiuni în depozitele de cross-dock compania apelează la subcontractori, cu care lucrează în regim de parteneriat. “O dată pe lună facem o evaluare a serviciilor prestate de către partenerii noștri, avem un sistem de notare și în funcţie de punctaj le alocăm numărul de curse pentru următoarea lună. “Criteriile de selecţie a partenerilor logistici vizează în special respectarea cu stricteţe a exigenţelor sanitar-veterinare și de igienă, asigurarea lanţului de frig în intervalul 0-4 grade Celsius, încadrarea la ora planificată a activităţilor și, nu în ultimul rând, respectarea cu rigurozitate a livrării la client la ora planificată” explică directorul Operatorului Logistic AGRICOLA Clienţii terţi sunt deserviţi exclusiv de către flota Agricola. „Pe retur camioanele noastre încarcă marfa altor colaboratori din industrie, cu care lucrăm pe contract și ne-am făcut deja un nume în zonă ca furnizor de servicii logistice.”

Construcţia reţelei de distribuţie este realizată în funcţie de numărul de clienţi dintr-o zonă, dispersia acestora, intervalul orar de livrare și de costurile aferente distribuţiei. „Activitatea noastră este caracterizată de o mare flexibilitate: optimizarea livrărilor se întocmește zilnic de către Biroul de Logistică, unde colegii noștri specializaţi armonizează activitatea în funcţie de rută, cantitate de marfă, ora de livrare, temperatura pe timpul transportului, așezarea mărfii în camion, grupaje etc., astfel încat costurile să fie minime. Performanţele în acest sens sunt stimulate prin fixarea de KPI (Key Performance Indicators) pe fiecare rută”

Îmbunătăţire continuă și investiţii constante

Competitivitatea impune îmbunătăţirea continuă pe tot lanţul logistic, atât din punct de vedere al siguranţei alimentului, cât și din punct de vedere tehnologic. Din aceste considerente au fost implementate norme și standarde de calitate precum: BRC, IFS, OHSAS, ISO22000, ISO 9001. “Investim echilibrat în toate zonele logistice: flotă de distribuţie, flotă de transport (semiremorci Bi-temp), depozite și avem în proiect construcţia unei platforme logistice pentru carne de pasăre refrigerată” declară Tudor Iancu. Pentru a asigura trasabilitatea mărfurilor în orice moment, compania a investit în sisteme informatice SCASE și SAP.

Logistica inversă

Acest segment cuprinde returul navetelor, paleţilor și documentelor, extrem de importante pentru companiile logistice și care contribuie la menţinerea costurilor sub control. “În cadrul fiecărui depozit de cross-docking am creat și un spaţiu destinat ambalajelor care se încarcă ulterior în camione cu prelată și sunt aduse în Bacău. Dispunem și de personal dedicate acestei activităţi, care urmărește zilnic rulajul de ambalaje. Am dezvoltat ca instrument de lucru o operativă care este transmisă tuturor personelor implicate și un sistem de motivare a performanţei (KPI pe logistică inversă).” De asemenea, Operatorul Logistic Agricola mai efectuează și transport de furaj, transport de păsări vii pentru abatorizare, transport de pui de o zi și ouă pentru incubaţie, dar și transportul personalului la fabricile din cadrul grupului.

Unitatea de Afaceri Operator Logistic AGRICOLA dispune de o flotă de transport cu regim de temperatură controlată:

  • 12 capete tractor și semiremorci frigorifice de 20 tone
  • 11 auto cu capacitate utilă de 8-10 tone
  • 68 auto de distribuţie cu sarcină utilă 1,5 – 3 tone