Home Logistics Piaţa de distribuţie la temperatură controlată

Piaţa de distribuţie la temperatură controlată

Piaţa de distribuţie la temperatură controlată

Piaţa de distribuţie la temperatură controlată din România rămâne în continuare o piaţă în curs de dezvoltare, mai puţin de o treime din volumul produselor alimentare care necesită logistică la temperatură controlată fiind încredinţată furnizorilor de servicii specializate. Producătorii şi importatorii de astfel de produse, care necesită un control al temperaturii de-a lungul întregului lanţ logistic, precum produse din carne, produse lactate, legume şi fructe proaspete, dar şi produse congelate preferă de cele mai multe ori să-şi construiască propria infrastructură, chiar dacă acest lucru nu este întotdeauna cea mai profitabilă alegere pentru afacere.

„Trendul duce către externalizarea acestor servicii către companii specializate, care îşi direcţionează toate resursele şi investiţiile către activitatea de bază, şi anume: prestarea serviciilor de transport, depozitare şi distribuţie la temperatură controlată. La acestea se adaugă şi serviciile cu valoare adaugată, gen etichetări, împachetări, coambalări, etc.

Piata românească s-a dezvoltat în mod constant până la momentul crizei şi acum cerne prin filtrul său toate firmele care activează în acest domeniu, iar în final vor rămâne doar cele care au viziunea şi seriozitatea necesară unor astfel de vremuri“ declară Andrei Rusu, director general Whiteland Logistics, unul dintre cei mai importanţi jucători pe segmentul de logistică la temperatură controlată.

Externalizarea serviciilor-primul pas către o piaţă matură

Cu toate că externalizarea nu reprezintă încă un fenomen şi piaţa se mişcă într-un ritm destul de lent, în 2011 şi 2012 au existat câteva semnale care confirmă direcţia de mers a acestui segment.

La finele anului 2011, Danone România, liderul pieţei locale de lactate şi Norbert Dentressangle România realizau o asociere de tip joint-venture şi anunţau intrarea NDL Frigo Logistics pe piaţa de logistică a mărfurilor refrigerate.

“Acest parteneriat este în conformitate cu gândirea strategică a celor două companii şi oferă oportunităţi de dezvoltare pentru ambele companii. Principalul nostru obiectiv este să devenim lider pe piaţa logistică a mărfurilor refrigerate din România, oferind cele mai bune servicii de logistică şi distribuţie la nivel naţional”, declara cu această ocazie Jean-Claude Bernaben, Manager General al NDL Frigo Logistics.

În septembrie 2012, NDL Frigo Logistics a inaugurat un nou proiect logistic cu temperatură controlată în zona Colentina, cu o suprafaţă totală de 12.800 mp. Proiectul a fost realizat de compania de dezvoltare imobiliară Primavera Development, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la 10 milioane de euro.

Şi tot în 2012, Kandia Dulce, unul dintre cei mai importanţi producători de dulciuri de pe piaţa românească, a optat pentru externalizarea activităţilor de depozitare şi transport către compania DB Schenker. Conceptul propus de către furnizorul de servicii logistice,  include şi operaţiunile de picking şi ambalare şi permite livrarea produselor cu temperatură controlată către aproximativ 850 de adrese în 24 h. De asemenea, un alt trend remarcat pe piaţă este tendinţa de a externaliza serviciile în domeniul produselor proaspete, cu preponderenţă fructe şi legume.

Spaţii de depozitare „verzi“

Un alt semn că piaţa de distribuţie la temperatură controlată se îndreaptă în direcţia corectă este apariţia unor operatori logistici care au puterea financiară şi operaţională să susţină proiecte importante, dar şi a spaţiilor logistice de depozitare la temperatură controlată moderne, realizate după toate standardele europene de calitate şi eficienţă energetică.

Refrigerarea este una dintre tehnologiile din supply-chain-ul alimentar unde se utilizează cea mai mare cantitate de energie. Acestă tehnologie impune numeroase provocări legate de sustenabilite, prin reducerea consumului de energie şi scurgerilor de agenţi de răcire, mulţi dintre aceştia fiind gaze de seră, precum dioxidul de carbon sau amoniacul, care contribuie la accelerarea încălzirii globale. Datele arată că în România mai puţin de jumătate dintre depozitele „de frig“ utilizează instalaţii cu freon.

Se estimenează că lanţul de distribuţie din segmentul de temperatură controlată este responsabil cu producerea a 2,5% din emisiile de gaze prin efente directe şi indirecte (consumul de energie).

Studii efectuate în întreaga lume au demonstrat că se poate obţine o reducere a consumului de energie cu 30-40% printr-o optimizare a spaţiilor de depozitare, reparaţia echipamentelor existente şi utilizarea de echipamente eficiente din punct de vedere energetic.

„În depozit, pentru compresor utilizăm agentul de refrigerare R404A, iar pentru sistemul de răcire utilizăm o instalaţie cu expansiune indirectă cu etil glycol, care are emisii reduse de CO2.

Utilizăm numai becuri cu emisie redusă de CO2 şi apelăm la becurile electrice doar atunci când lumina naturală nu mai este suficientă. În birouri pe durata nopţii rămâne aprins doar sistemul de iluminat de urgenţă. În ceea ce priveşte flota de transport, îi încurajăm pe şoferi să conducă economic, pentru a avea un consum minim de carburant şi de asemenea, un minim de emisii de carbon.

Totodată, prin sistemul nostru de rutare reuşim să optimizăm rutele de transport astfel încât să reducem la maxim numărul de kilometri conduşi pe gol“ spune directorul general Whiteland Logistics, menţionând că acestea sunt doar câteva dintre măsurile luate de companie în direcţia eficientizării energetice.

ICE-E – proiect iniţiat de Uniunea Europeană

ICE-E este un proiect european susţinut de ECSLA (Asociaţia Europeană a Depozitării şi Logisticii de Frig) care furnizează informaţii gratuite operatorilor din acest domeniu, având ca obiectiv reducerea consumului energetic şi a emisiilor de seră prin alegerea de echipamente eficiente energetic şi care respectă toate reglementările europene de energie şi mediu. Prin intermediul unor traininguri şi pachete de informaţii şi instruire, operatorii pot afla cât de „verde“ este depozitul lor, cum pot reduce consumul de energie şi scurgerile de agenţi de răcire,care sunt cele mai ecologice echipamente etc.

Investiţii în proiecte logistice la temperatură controlată

Compania Macromex, lider în domeniul importului şi distribuţiei de produse alimentare, produse refrigerate, produse congelate, lactate, peşte, carne, a demarat în 2011 producţia locală de panificaţie congelată printr-un joint-venture cu grupul belgian La Lorraine.

În acest an compania a anunţat un plan de investiţii prin care va creşte capacitatea de producţie a fabricii La Lorraine şi construcţia unui centru de distribuţie multitemperatură în imediata vecinătate a fabricii. Acesta va fi primul depozit cu temperatură controlată complet automatizat, din România. Reprezentanţii companiei estimează că acest centru va fi operaţional la jumătatea anului viitor.

În 2012 şi producătorul de lactate Covalact a realizat investiţii importante, inaugurând la începutul anului un nou centru logistic, valoarea investiţiei ridicându-se la 5 milioane de lei. Centrul este localizat la Sfântu Gheorghe, are o capacitate de 1.400 de paleţi, echivalentul a peste 700 de tone de produse şi face parte dintr-un plan mai vast al companiei care vizează extinderea capacităţii de depozitare la temperatură controlată.

Bilanţul pieţei de distribuţie la temperatură controlată

Piaţa logisticii produselor alimentare la temperatură controlată şi-a continuat tendinţa de a creşte frecvenţa livrărilor cu o medie din ce în ce mai scăzută a volumului de livrare. “Această modificare de structură ne-a obligat să ne dezvoltăm, în sensul atragerii de clienţi noi, care să umplă golul lăsat de cei existenţi şi totodată să ne permită păstrarea costurilor.

Piaţa a crescut în volum pentru produse mai iefitne şi a scăzut pentru cele mai scumpe, însă ca valoare s-a menţinut în aceleaşi limite ca în anii trecuţi“ concluzionează Andrei Rusu.