Home Intermodal Portul Trieste investește 20 milioane euro în infrastructura feroviară

Portul Trieste investește 20 milioane euro în infrastructura feroviară

Portul Trieste investește 20 milioane euro în infrastructura feroviară

A fost publicată licitația de 20,5 milioane euro pentru prima fază de modernizare a infrastructurii feroviare din portul Trieste. Aceasta urmează acordului dintre Autorita’ di Sistema Portuale del Mare Adriatico Orientale (AdSP – Autoritatea portuară a Mării Adriatice de Est) și grupul feroviar de stat Rete Ferroviaria Italiana (Gruppo FS Italiane).  

Finanțarea pentru proiectul TriesteRailPort este asigurată de Banca Europeană pentru Investiții și fonduri din programul CEF.

Construcția va dura aproximativ trei ani și jumătate și presupune reconstrucția completă a căii ferate și a macazelor cu o configurație adaptată nevoilor operatorilor portuari, precum și instalarea sistemelor de comandă și control și telefonie conform standardelor RFI.  De asemenea, se vor efectua lucrări în port pentru a facilita accesul vehiculelor de urgență la calea ferată, crescând astfel siguranța manipulării mărfurilor periculoase. Toate acestea vor face posibilă reducerea timpilor de manevră către și dinspre terminale, crescând productivitatea și competitivitatea portului.

Conectivitatea feroviară, parte a strategiei de dezvoltare

„Acest capitol este unul necesar pentru a crește importanța strategică a portului din punct de vedere al conectivității feroviare, pentru a deveni mai sustenabil și competitiv.  Lucrările în cauză constituie și începutul real al activităților integrate în PNRR”, comentează Zeno D’Agostino, președintele Autorității Portuare Marea Adriatică Est.

Lunar, peste 400 de trenuri leagă Trieste de zonele de producție și industriale din nord-estul Italiei și Europa Centrală, cu diferite destinații, cum ar fi Germania, Austria, Cehia, Ungaria, Elveția și Luxemburg. Pentru a conecta piețele din Europa Centrală și de Est, au fost dezvoltate servicii intermodale, folosind trenuri directe operate de compania Alpe Adria S.p.A.

Portul Trieste dispune de o rețea feroviară internă cu 70 km cale ferată care face legătura cu rețeaua națională și internațională.