Home Logistics Comerț international ROCKWOOL va produce 45.000 tone de vată minerală bazaltică pe an pentru România și ţările vecine

ROCKWOOL va produce 45.000 tone de vată minerală bazaltică pe an pentru România și ţările vecine

ROCKWOOL va produce 45.000 tone de vată minerală bazaltică pe an pentru România și ţările vecine

În urma unei investiţii de 50 milioane euro, grupul danez ROCKWOOL, lider mondial în producţia de vată minerală bazaltică, a deschis prima sa fabrică din România.

Amplasată pe un teren de 30 de hectare în parcul industrial Ploiești West Park, fabrica se extinde pe o suprafaţă de 17 hectare, cu o zonă exterioară de depozitare a produselor de 30.000 mp și are o capacitate de producţie de 45.000 de tone pe an. Aceasta este cea mai mare unitate de profil din România, iar produsele ROCKWOOL vor fi livrate cu preponderenţă pe plan local, România fiind una dintre cele mai mari pieţe de izolaţii din Europa.

Cu un volum de peste 7 milioane metri cubi de izolaţii anual, România ocupă locul 7 în Europa pe acest segment, reprezentând o piaţă mai mare decât cea din Spania sau Italia.

“Consumul de vată bazaltică a avut o evoluţie ascendentă în ultimii ani, iar afacerile noastre au crescut constant. De-a lungul anilor am importat vată mineral de la fabricile din regiune precum Croaţia, Ungaria, însă am adus și produse speciale de la unităţile de producţie din Cehia, Polonia şi Germania. Pentru a scurta termenele de livrare pentru clienţii noştri, la sfârșitul anului trecut am deschis producţia la prima fabrică ROCKWOOL din România […]

Am ales să facem acest pas și să dezvoltăm prima fabric ROCKWOOL din România pentru a le oferi clienţilor noștri o serie de avantaje. În industria noastră transportul joacă un rol foarte important în costul final al produselor – izolaţiile din vată minerală fiind ușoare, dar voluminoase, astfel că noua unitate de producţie este cea mai bună opţiune care să ne ajute să dezvoltăm reţeaua de distribuţie. În urma acestui proiect, clienţii noștri se vor putea bucura de termene de livrare mai mici și de produse de calitate fabricate în România”, a explicat Florin Popescu, Business Unit director ROCKWOOL Balkans.

Florin Popescu, Business Unit director ROCKWOOL Balkans

România, hub regional pentru Rockwool

O parte a producţiei va merge și la export, în special în ţări apropiate de România, însă într-o primă fază compania își va concentra eforturile asupra acoperirii cererii de pe piaţa locală.

“Datorită poziţionării strategice, fabrica din România va deservi și ţările din regiune precum Bulgaria, Macedonia, Grecia, Albania și altele. Procentul de export va depinde de mai mulţi factori. Pentru noi sunt prioritari clienţii din România” adaugă Florin Popescu. Produsele fabricate la Ploiești sunt transportate pe cale rutieră atât în România cât și în ţările din jur.

“Lucrăm cu distribuitori din toată ţara, și ne dorim să creștem prezenţa în magazinele DIY. Deoarece produsele noastre erau aduse din afară și cererea era foarte mare, dura ceva timp până când comenzile ajungeau la clienţi, însă odată cu începutul producţiei la fabrica de lângă Ploiești avem logistica necesară și situaţia se schimbă. Livrarea produselor se face întrun termen agreat și depinde în funcţie de volum.”

În prezent, ROCKWOOL lucrează cu aproximativ 15 transportatori agreaţi, pe parcurs urmând să fie analizate performanţele furnizorilor de transport pentru a optimiza activitatea, sub toate aspectele.

Cum se obţine vata minerală bazaltică?

Vata bazaltică este unul dintre cele mai sustenabile și ecologice materiale. Pe durata în care este folosită pentru termoizolarea unei clădiri este economisit de 100 de ori nivelul de energie folosit pentru producerea ei.

„În plus, vata bazaltică este 100% reciclabilă, practice la infinit, pentru că doar se desface în mineralele care o compun. Spre deosebire de alte materiale, se poate folosi prin retopire și vata recuperate din șantiere, la demolări, nu doar cea din fabrică” spune Business Unit Manager-ul Rockwool Balkans.

Materia primă pentru producţia de la Ariceştii Rahtivani provine în cea mai mare parte din România, vata minerală bazaltică fiind obţinută prin procesarea bazaltului, o rocă vulcanică naturală care se găsește în abundenţă în ţara noastră. Procesul de producţie este unul complet automatizat.

“Putem spune că întreaga linie de producţie este un robot. Procesul de fabricaţie se desfășoară sub forma unui flux – roca este topită, apoi se transformă în fibre, iar ulterior acestea se Polimerizează și se taie în formatul necesar. Produsul finit este apoi ambalat și transportat. De-a lungul acestui proces există nevoie de oamenii care să supravegheze linia de producţie” precizează Florin Popescu.

Planificarea producţiei se realizează în sistemul informatic al companiei (SAP), care surprinde în timp real cerinţele din sistem și permite planificarea pe termen scurt, mediu și lung a producţiei și resurselor necesare acesteia.

Fabrica ROCKWOOL din România livrează soluţii complete pentru izolarea faţadelor, acoperișurilor și teraselor, pardoselilor, pereţilor despărţitori și mansardelor.