Home Industrial Rompetrol Rafinare implementează soluții digitale pentru controlul transporturilor pe calea ferată

Rompetrol Rafinare implementează soluții digitale pentru controlul transporturilor pe calea ferată

Rompetrol Rafinare implementează soluții digitale pentru controlul transporturilor pe calea ferată

Rompetrol Rafinare, membru al grupului KMG International a implementat un sistem de monitorizare și control în timp real al traficului de produse petroliere pe cale ferată. Proiectul a fost derulat împreună cu principalul său partener pentru transporturile interne feroviare, Grup Feroviar Român.

Shunting Expert urmează să fie folosit pe cele două platforme operate de Rompetrol Rafinare – rafinăria Petromidia şi rafinăria Vega Ploieşti. Prin aplicaţie, operatorii vor avea acces nelimitat pentru aproximativ 13.000 de vagoane lunar (10.000 la Petromidia, 3.000 la Vega).

Volumele importante de produse petroliere, transportate printr-un număr însemnat de manevre feroviare, cere un control strict asupra tuturor parametrilor, software-ul este capabil să înregistreze şi să redea în timp real poziţia vagoanelor pe linii. De asemenea, aplicaţia poate fi considerată un instrument de bază care facilitează şi intermediază deciziile luate de coordonatorul direct al operaţiunilor de manevră.

„Mereu suntem în căutare de soluţii digitale care să eficientizeze activitatea din cele două rafinării. Un instrument de precizie precum Shunting Expert ne ajută să avem o imagine extrem de clară asupra produselor pe care le trimitem în toată ţara. Înregistrăm un nou pas important în digitalizarea activităţii Rompetrol Rafinare şi ne bucurăm că găsim constant soluţii care ne vor sprijini să atingem, an de an, rezultate operaţionale în creştere”, declară Yedil Utekov, Directorul General Rompetrol Rafinare.

Avantajele Shunting Expert sunt nenumărate: controlul total al situaţiei vagoanelor, controlul total al situaţiei liniilor de cale ferată (implicit şi controlul gradului de ocupare al liniilor), scăderea considerabilă a efortului uman şi a erorilor care pot fi cauzate de om, precizia raportărilor, trasabilitatea vagoanelor, locomotivelor şi a personalului specializat sau interconectarea cu alte aplicaţii. De asemenea, Rompetrol Rafinare deţine acces nelimitat la istoricul vagoanelor, la rapoartele de drum, dar şi o imagine completă şi corectă a trenurilor expediate şi sosite la Capu Midia sau în halta Ploieşti Nord.

Implementarea software-ului nu este singura colaborare digitală dintre Rompetrol Rafinare şi Grup Feroviar Român. În ultimele luni, cele două părţi au integrat cu succes Scrisoarea de Trăsură Electronică. Până de curând, toate documentele care fac dovada unui transport de marfă erau completate de mână, ori în format printat. În prezent, datele importante sunt introduse pe o platformă digitală, unde pot fi avizate şi urmărite de toate părţile implicate.

„Dacă Shunting Expert creează o punte digitală în planul operaţional, scrisoarea de trăsură electronică va redefini relaţia din planul comercial. La finalizarea acestui proces, vom putea spune că GFR va avea cu Rompetrol cel mai înalt nivel de cooperare digitalizată pe piaţa transportului feroviar de marfă din această zonă a Europei. Într-o industrie care trebuie să fie într-o creştere susţinută, cum este transportul feroviar de marfă, este necesară integrarea tehnologiei în activitatea de zi cu zi, pentru a rămâne competitivă şi a obţine performanţă”, declară Amedeo Neculcea, Director General Adjunct Grup Feroviar Român.

Pentru Grupul KMGI, implementarea unei soluţii digitale pe segmentul de trading oferă o imagine mai clară asupra gestionării produselor petroliere. Rompetrol deţine în ţară 6 depozite de carburanţi (Arad, Craiova, Mogoşoaia, Simleul Silvaniei, Vatra Dornei şi Zărneşti), prin care acoperă cu succes cererea de piaţă din România.