Home Logistics Sigfox și Simple IoT aduc prima rețea globală dedicată IoT în România

Sigfox și Simple IoT aduc prima rețea globală dedicată IoT în România

Sigfox și Simple IoT aduc prima rețea globală dedicată IoT în România

Sigfox, lider mondial în furnizarea de servicii pentru tehnologia IoT (Internet of Things), se lansează în România prin partenerul local Simple IoT. România se alătură astfel celor peste 60 țări ale rețelei care beneficiază de folosirea în masă a tehnologiei IoT.

Printre clienții de la nivel mondial care utilizează soluțiile de conectivitate propuse de Sigfox se numără: Groupe PSA, Michelin, Total, Free, Securitas, Bosch, Louis Vuitton, Nestle sau Danone.

Sigfox, companie franceză înființată în 2010, este rețeaua IoT cu cea mai mare creștere la nivel global în ceea ce privește piețele acoperite, gama variată de aplicabilitate și numărul de producători de dispozitive dedicate. În prezent, în ecosistemul Sigfox există peste 700 device-uri de la peste 650 firme, iar numărul acestora crește exponențial. Rețeaua operează în spectru liber spre utilizare prin reglementările de la nivel european, iar toți operatorii din rețeaua Sigfox sunt interconectați într-o singură rețea.

 „Până în 2030, estimăm că toate obiectele care conțin cel puțin un circuit electronic vor fi conectate la internet într-un fel sau altul. Acestea sunt obiecte care se vor regăsi în fiecare aspect al vieții noastre de zi cu zi. Putem afirma că, în prezent, 7 din 10 nevoi de conectivitate IoT pot fi soluționate folosind Sigfox. Potențialul României pentru această piață este unul foarte mare și estimăm că în următorii 5-10 ani vor fi adoptate peste 20 milioane de device-uri conectate prin Sigfox”, a declarat Emma Park, VP Europe, Sigfox.

Potrivit reprezentanților companiei, soluțiile Simple IoT au o aplicabilitate mare în diferite domenii precum: transport și logistică, monitorizarea utilităților prin smart metering, smart buildings, retail și cold-chain, asigurări și e-health, agricultură și mediu, smart city etc. Printre beneficiile utilizării rețelei se numără informațiile și datele precise despre business, creșterea competitivității, extinderea afacerii, îmbunătățirea experienței clienților, dar și automatizarea proceselor de business.

În România, compania se concentrează pe câteva verticale strategice precum smart parking, smart building, smart metering, cold chain monitoring, dar și asset monitoring.

Dan Vlad – CEO & Founder Simple IoT

Piața de Internet of Things este mai mare decât pare la prima vedere. Nevoile clienților sunt foarte diverse și se regăsesc într-o gamă foarte variată de domenii. Primele proiecte demarate de Simple IoT în România au avut ca premisă două nevoi fundamentale ale clienților: prima se referă la informații pe care nu le puteau obține sau care aveau un cost de obținere foarte ridicat și cea de-a doua, cu un impact mai larg, se referă la utilizarea eficientă a resursei umane, mai ales în contextul dificultăților găsirii forței de muncă, în activitățile relevante business-ului și degrevarea acestora de activități repetitive și simple.

Conectivitatea oferită de noi este cea mai bună soluție pentru situațiile în care clientul are nevoie de informații specifice și precise de la echipamentele sale, dar în același timp și de o durată de viață mare a bateriei, cu o autonomie de ordinul anilor, precum și un cost de deținere și utilizare redus”, declară Dan Vlad, CEO & Founder Simple IoT.

În prezent, rețeaua Simple IoT are acoperire în orașe mari din România precum: București, Ploiești, Constanța, Brașov, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara și Arad, iar până la finalul anului, operatorul IoT estimează că va acoperi peste 50% din populația României.

FAN Courier utilizează soluția Sigfox pentru asset monitoring

Unul dintre primii utilizatori ai acestei soluții IoT în România a fost FAN Courier, liderul pieței autohtone de curierat. Prezent la evenimentul de lansare, Felix Pătrășcanu, Managing Director FAN Couriei a vorbit despre folosirea soluției Sigfox în urmărirea roll-containerelor între hub-ul central al companiei și huburile intermediare din țară. Specialiștii Simple IoT au fixat câte un tracker cu cinectivitate Sigfox pe fiecare roll-container, iar IT-ul FAN Courier a integrat informațiile furnizate de API-ul Sigfox în platformele existente pentru a se realiza urmărirea activelor.

Proiectul se află încă într-o fază pilot, însă rezultatele remarcate sunt promițătoare: reducerea costurilor prin menținerea stocului existente de roll-containere, reducerea numărului de echipamente care nu sunt folosite, evitarea cazurilor de dispariție, îmbunătățirea trasabilității livrărilor, trasabilitatea proceselor și îmbunătățirea proceselor pe baza datelor ce urmează să fie obținute la nivel de întreagă rețea, pe o perioadă relevantă de timp.