Home Logistics 3 PL Previziuni optimiste pentru logistică în 2019

Previziuni optimiste pentru logistică în 2019

Previziuni optimiste pentru logistică în 2019

În ciuda numeroaselor incertitudini politice și economice, dar și a provocărilor venite din mediul de business, de la lipsa de personal calificat la digitalizare, industria logistică prezintă perspective optimiste. 2.680 de profesioniști internaţionali și logistică și supply chain, dintre care 72% ocupă funcţii de conducere, au participat în cadrul unui sondaj online referitor la viitorul industriei realizat de organizatorii #transportlogistic, expoziţie ce are loc la Munchen in perioada 4-7 iunie 2019.

43% dintre specialiștii intervievaţi din Germania (1.599), Europa (868) și de pe alte continente (213) văd dezvoltarea economică într-un mod pozitiv, în timp ce 41% cred că economia va rămâne stabilă în următoarea perioadă.

În același timp, barometrul transport logistic pune în evidenţă provocările cu care se confruntă companiile, dar și cum se adaptează și investesc în tehnologiile viitorului. Sondajul arată că 60% dintre companii implementează măsuri și programe de eficienţă pentru a atenua o posibilă încetinire a economiei mondiale și a reduce impactul asupra afacerii. În plus, 61% dintre participanţii la sondaj declară că își vor ajusta lanţul logistic de aprovizionare ca urmare a conflictelor comerciale sau a tarifelor punitive.

Chiar și în eventualitatea tot mai probabilă a unui Brexit, majoritatearespondenţilor nu se arată îngrijoraţi. 38% dintre aceștia declară că sunt pregătiţi pentru toate scenariile posibile, în timp de 50% dintre aceștia nu cred că vor fi direct afectaţi. Doar 12% dintre cei intervievaţi se tem de efectele unui hard Brexit.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă industria logistică este lipsa de personal pregătit. 45% dintre specialiști evidenţiază de lipsa muncitorilor calificaţi, iar 33% de lipsa șoferilor. Creșterea preţurilor și presiunea venită din partea competitorilor se află de asemenea pe lista provocărilor cu care se confruntă. 33% dintre logisticienii chestionaţi văd o provocare în digitalizarea proceselor de business, iar 25% citează constrângerile birocratice tot mai numeroase.

60% dintre companii investesc în noi tehnologii

Totuși companiile nu văd doar provocările, ci și partea pozitivă a lucrurilor. 60% dintre respondenţi au declarat că tehnologiile inovatoare se află pe lista investiţiilor realizate de companiile unde lucrează. Industry 4.0 și IoT, telematică și conducere autonomă, electromobilitate, utilizarea roboţilor și inteligenţa artificală sunt tehnologiile în care companiile aleg să investească.

Industria logistică se află în mijlocul unei transformări digitale. 11% dintre cei intervievaţi se consideră pionieri în domeniu, 33% dispun de o strategie digitală în companie, iar 44% au digitalizat deja multe din procese și vor continua să digitalizeze și altele. De asemenea, de remarcat faptul că 35% dintre companii lucrează cu start-up-uri pentru a aduce inovaţie.

Cooperarea, un trend în logistica urbană

Pentru a face logistica urbană mai rapidă, mai inteligentă și mai curată, este nevoie de trei măsuri importante, consideră participanţii la studiul realizat de transport logistic: cooperarea cu ceilalţi participanţi (20%), vehicule cu transmisie alternativă (17%) și consolidarea de expediţii de la diferiţi furnizori de servicii (14%).