Home Industrii 100 de milioane de euro de la Guvern pentru fabrica Nokian Tyres de la Oradea

100 de milioane de euro de la Guvern pentru fabrica Nokian Tyres de la Oradea

100 de milioane de euro de la Guvern pentru fabrica Nokian Tyres de la Oradea

Fabrica Nokian Tyres de la Oradea, investiţie estimată la circa 650 de milioane de euro, va primi din partea Guvernului României o schemă de ajutor de stat în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, a anunţat, miercuri, 18 ianuarie, Premierul Nicolae Ciucă.

Vom aproba – prin memorandum – o schemă de ajutor de stat în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro pentru ceea ce înseamnă o nouă fabrică de anvelope la Oradea, o fabrică ce va avea o capacitate de producţie foarte mare şi care, de asemenea, va asigura locuri de muncă pentru cetăţenii din judeţul Bihor”, a declarat Nicolae Ciucă în cadrul şedinţei de guvern.

Ajutorul de stat a fost solicitat de compania finlandeză Nokian Tyres PLC pentru construirea unei noi fabrici de producţie de anvelope la Oradea. Grupul finalndez, care are deja fabrici în Finlanda şi SUA, a precizat că aceasta va fi prima uzină de anvelope cu emisii zero de CO2. Producătorul finalndez, care anterior era responsabil pentru 80% din anvelopele pentru autoturisme din Rusia, era în căutarea unei noi locaţii pentru o facilitate de producţie, după ce a luat decizia de a se retrage din Rusia ca răspuns la invadarea Ucrainei.

Construcţia este programată să înceapă în prima parte a lui 2023, iar primele anvelope sunt estimate a fi produse în a doua jumătate a anului 2024. Producția comercială de anvelope este prevăzută să înceapă la începutul anului 2025. Capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope, cu un potențial de extindere în viitor.