Home Automotive Aktrion, partenerul furnizorilor din industria auto

Aktrion, partenerul furnizorilor din industria auto

Aktrion, partenerul furnizorilor din industria auto

Parte a Grupului Aktrion din Marea Britanie, cu peste 2.000 de angajaţi la nivel global și o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro în anul 2015, compania Aktrion Automotive este prezentă pe piaţa din România încă din anul 2010 când a început operaţiunile la Pitești oferind servicii de suport – Inginer Rezident pentru unul dintre furnizorii Dacia.

Din anul 2011, Aktrion oferă suport furnizorilor de pe platforma Ford Craiova din poziţia de furnizor agreat de servicii de inginerie şi calitate, având la dispoziţie o echipă puternică formată din ingineri și inspectori de calitate cu o experienţă bogată în industria auto.

După o dezvoltare în zona Sibiu- Mediaș și la Ploiești și o cifră de afaceri de 1,47 milioane de lei în 2015, compania plănuiește să se extindă în Brașov, Timișoara și Arad.

Portofoliu extins de servicii

Aktrion România oferă o varietate de servicii de inginerie începând cu faza iniţială de dezvoltare a unui produs – servicii de design CAD/CAE cu echipe multinaţionale de ingineri ce pot fi relocate pentru perioade determinate la client, și continuând cu introducerea în producţia de serie: suport în lansare, PPAP, APQP, Ingineri de calitate, Ingineri Rezidenţi – reprezentare și suport furnizori la OEM, consultanţă în îmbunătăţiri de proces, consultanţă Lean Six Sigma, dezvoltare și implementare de sisteme de management al calităţii, audituri la furnizori, și nu în ultimul rând suport în campanii de rechemare.

De asemenea, cu ajutorul unui sistem de măsurare versatil și extrem de flexibil de tip FARO ARM, portabil, specialiștii Aktrion pot efectua măsurători complexe de mare precizie atât în fabrică, în linia de producţie, la client sau chiar pe vehicul.

O componentă importantă o reprezintă serviciile de Firewall – inspecţie, sortare și retuș de componente atât la OEM, cât și la producătorii de componente.

Raportarea rezultatelor se face cu instrumente agreate, unul din obiectivele Aktrion pentru 2016 fiind implementarea unui sistem de raportare în timp real cu acces facil și ușor de utilizat.

„Ne adresăm atât OEM – Ford și Dacia, cât și furnizorilor de componente auto din România de rang 1, 2, sau 3. Întrucat facem parte dintr-o reţea globală, putem oferi serviciile noastre din Africa de Sud, Argentina, Europa și India, până în Japonia, SUA și Tailanda. Colaborăm cu companii de renume precum Ford, ZF TRW, Brose, Automotive Lighting, Cooper Standard, Magna, Faurecia, Bosch, Borg Warner, Continental, Federal Mogul, Kostal, Trelleborg, Sony”, susţine Victor Bică, director al companiei.

Studiu de caz

Clientul Aktrion Automotive este unul dintre marii producători italieni de sisteme de iluminat pentru industria auto la nivel global, în prezent furnizor pentru producătorii de automobile Ford Craiova și Dacia Pitești, cu misiunea de a oferi clientului final produse high-tech de înaltă calitate, tehnologie și flexibilitate la un preţ extrem de competitiv.

Provocarea

Pe lângă vizibilitatea pe care o oferă în timpul condusului, sistemele de iluminat destinate industriei auto oferă posibilitatea de a îmbunătăţi aspectul mașinii, dându-i personalitate, integrand în același timp soluţii inovative și eficiente cum ar fi Xenon sau LED, faruri adaptive, sisteme cu infraroșu sau DRS (Daytime Running Light). Producerea acestor componente presupune operaţiuni complexe precum injecţia de plastic, laminare, lipirea la cald și îmbinarea numeroaselor piese electronice și mecanice.

Problema ridicată de client a presupus cunoașterea acestor procese complexe, a defectelor ce apar, fiind nevoie de cunoștinţe specializate și o experienţă bogată.

În acest caz, validarea produsului de către OEM pentru introducerea în producţia de serie precum și suportul la lansarea proiectului se poate realiza cu costuri destul de mari, distanţa mare necesitând deplasarea unui inginer de la furnizor, consumatoare de timp și resurse.

Soluţia

Soluţia aleasă a fost selectarea unei persoane din echipa Aktrion, cu experienţă în industria auto care să corespundă cu cerinţelor clientului: background tehnic, fluent în limbile engleza și română, înţelegerea problemelor complexe de producţie și calitate, cunoașterea conceptelor de tip 8D, PPAP și APQP, cunoașterea și utilizarea echipamentelor de măsură.

Inginerul Rezident selectat a vizitat facilitatea de producţie a clientului unde a cunoscut echipa de lansare, s-a familiarizat cu produsul, procesele și potenţialele probleme de calitate ce pot apărea pe parcursul lansării proiectului și a trecerii la producţia de serie.

În urma training-ului, acesta a participat la toate etapele lansării, fiind în contact permanent cu echipa de lansare de la OEM, dar și cu departamentele de Calitate, Producţie și Logistică.

Rezultatul

Iniţial, s-a constatat o reducere a costurilor pentru client, întrucât nu a mai fost necesară prezenţa acestuia pe perioada lansării, la care s-au adăugat menţinerea unei relaţii bune cu clientul OEM-reducerea reclamaţiilor, rezolvarea problemelor în timp foarte scurt și cu costuri minime, precum și reducerea PPM odată cu trecerea la producţie de serie.

Beneficii pentru client

  • Scăderea costurilor în lansare (transport, cazare, diurnă, salariu);
  • Scăderea costurilor cu inspecţiile și sortările prin alegerea furnizorilor de servicii potriviţi la nevoie;
  • Reducerea indicatorului PPM;
  • Raportarea în timp real a acţiunilor de sortare;
  • Implicare în identificarea cauzelor defectelor precum și a implementării acţiunilor corective;
  • Prevenirea reclamaţiilor de calitate printr-un contact permanent cu toate departamentele din OEM;
  • Îmbunătăţirea imaginii, a comunicării și a relaţiei furnizor – client;
  • Flexibilitate.