Home Industrii Albert Davidoglu, Macromex: „Comerţul a revenit ca valoare, dar nu ca volumetrie”

Albert Davidoglu, Macromex: „Comerţul a revenit ca valoare, dar nu ca volumetrie”

Albert Davidoglu, Macromex: „Comerţul a revenit ca valoare, dar nu ca volumetrie”

Deşi volumele vor fi în uşoară scădere pentru 2023, piaţa de retail alimentar se va menține oarecum la acelaşi nivel ca şi în acest an, chiar dacă va continua să fie influenţată de costurile ridicate de producţie, este de părere Albert Davidoglu, CEO Macromex, distribuitor specializat în segmentul de produse cu temperatură controlată. La finalul acest an, compania înregistrează o creștere de peste 10% faţă de 2021.  

Preţurile la alimente sunt pe un trend descendent, însă scăderea nu se întâmplă în același ritm precum au fost creșterile imediat după izbucnirea conflictului din Ucraina, a explicat Albert Davidoglu. Deşi anumite alimente, cum este untul de exemplu, rămân la prețuri extrem de ridicate, tendința este de aliniere la actuala cerere, una mai scăzută. „Costurile de producţie vor fi mari în continuare. Vorbim de energie, de furaje, de îngrășăminte, de transport şi logistică, de salarizare, toate vor fi mari. Ca atare, nu ne așteptăm la scăderi spectaculoase de prețuri, ele vor veni în timp. Depinde cum va evolua inflaţia, care a avut un rol hotărâtor în această creşterea a prețurilor”, a afirmat Albert Davidoglu pentru Intermodal & Logistics.

Compania a reușit să depășească obiectivele din buget, menținând prețurile la un nivel competitiv şi transferând către consumatorul final o valoare „semnificativ mai mică” din impactul înregistrat în același timp. „Macromex a efectuat două creșteri salariale în cursul anului 2022 pentru a-i proteja pe oamenii de inflație, am continuat să investim în training & development şi am investit mai mult în brand-urile proprii. Edenia a beneficiat de o investiție semnificativ mai mare, la fel şi Corso şi La strada. Vrem să rămânem aproape de consumatori, să îi fidelizăm, să rămânem relevanți prin lansările de produse pe care le facem.” – Albert Davidoglu, CEO Macromex

 

Performanţe în creştere uşoară pentru 2023, dar profit similar 

Pentru 2023, datorită faptului că Macromex are un portofoliu bine echilibrat ( n.r. – produse pe toate palierele de preț), oficialul companiei de distribuție şi comerț se așteaptă ca produsele de tip commodity – produse de bază precum: pește, carnet de pui, cartofi etc. – să continue să crească şi să preia volume din zona de alimente mai scumpe, acolo unde consideră că se va înregistra o uşoară scădere. La nivel general însă, volumele ar urma să fie apropiate de 2022. „Ne așteptăm la aceleași performanțe în volum, dar mari ca şi valoare. Cel mai probabil la profit vom fi în aceleași linii cu anul acesta.”