Home Logistics Alinso a inaugurat primul depozit ecologic industrial din România

Alinso a inaugurat primul depozit ecologic industrial din România

Ploieşti West Park, cel mai mare parc de afaceri din Sud-Estul Europei, cu o suprafaţă de 250 de hectare, a inaugurat prima clădire industrială certificată BREEAM din România, dedicată companiilor mici şi mijlocii. Momentul a coincis cu aniversarea a doi ani de la inaugurarea parcului logistic.

Depozitul ecologic industrial de 17.800 metri pătraţi, închiriat de Unilever, va primi certificatul BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) pentru că foloseşte panouri sandwich cu 2 centimetri mai groase decât se folosesc în mod normal la clădirile industriale, acestea oferind un grad de izolare mai ridicat şi reduc din costurile operaţionale, precum încălzirea. Clădirea cu uşi din sticlă oferă foarte multă lumină naturală.

“Credem că influenţa creşterii preţului la energie şi preocuparea sporită pentru mediu vor determina clienţii să caute clădiri cu certificare BREEAM deoarece vor realiza că prin aceste investiţii vor face economii pe termen lung”, a declarat Ivan Lokere, CEO Alinso Group.

BREEAM este cea mai utilizată metodă de evaluare a impactului asupra mediului al clădirilor din lume şi a fost creată în Marea Britanie în 1990 de către Organizaţia BRE.

“Pentru acest tip de clădire chiria este de 4 – 5 euro, însă vom face propuneri personalizate fiecărui client. Estimăm că în următoarele şase luni această clădire va fi total închiriată “, a precizat Lokere.

Alinso a dat în folosinţă depozite de 30.000 metri pătraţi pentru Unilever în aprilie 2010, 12.000 metri pătraţi pentru OTZ Logistics şi 8.300 metri pătraţi pentru British American Tobacco. Pentru compania Toro, Alinso construieşte un depozit de producţie de 13.000 metri pătraţi pe 3,4 hectare de teren cumpărat de această companie. Un alt client important este Lufkin Industries Inc.

Cu peste 50.000 metri pătraţi de depozite logistice deja construite, Ploiesti West Park va da în folosinţă până la sfârşitul anului 2011, încă 20.000 metri pătraţi de depozite logistice de clasa A, prima clădire SME (Small and Medium Enterprises) cu certificare BREEAM de 17.800 metri pătraţi, o clădire SE de 9.000 metri pătraţi (dedicată companiilor mici) şi alte câteva clădiri specializate şi facilităţi precum spaţii de depozitare frigorifice.

Până la sfârşitul anului 2011, peste 100.000 metri pătraţi de clădiri vor fi construite în Ploieşti West Park. Anul acesta, investitorii au cumpărat încă 30 de hectare de teren, suprafaţa totală fiind de 250 de hectare.

Grupul belgian Alinso gestionează un portofoliu imobiliar care cuprinde logistică, precum şi spaţii imobiliare comerciale şi industriale. Petrică Uşurelu, proprietarul Piritex Group România, deţine 20% din Ploieşti West Park, în timp ce grupul belgian Alinso are 80% din proiect. Alinso Group este dezvoltatorul Ploieşti West Park cu o valoare totală de construcţie a clădirilor şi lucrărilor de infrastructură de 750 milioane euro pe durata proiectului.

Ploieşti West Park este dezvoltat în mai multe etape: prima etapă s-a încheiat odată cu inaugurarea primei clădiri contractată de Unilever; a doua etapă a început în luna martie odată cu începerea lucrărilor la cea de-a doua clădire destinată activităţilor logistice pe o suprafaţă de 20.000 metri pătraţi, iar cea de-a treia etapă vor fi clădirile SME.

Terminal intermodal de cale ferată

Alinso a mai anunțat că lucrează la primul terminal Inter-Modal de cale ferată independent din România, Euro Gate Terminal Ploieşti. Lucrările se vor desfăşura pe 5 faze şi vor necesita o investiţie de 7 milioane euro.

Pentru martie 2012, este programată cea de-a treia fază. Platforma va avea 50.000 metri pătraţi, o cale ferată de 1.130 metri şi o unitate pentru servicii tehnice de 1.000 metri pătraţi.

În martie 2013 va fi gata cea de-a patra faza cu o platformă de aproape 70.000 metri pătraţi, o cale ferată de 2 km, o unitate pentru servicii tehnice de 1.000 metri pătraţi si un terminal inter-modal pentru containere de 2.100 metri pătraţi.

Ultima fază va fi terminată în martie 2014 oferind o platformă de 97.600 metri pătraţi, 2 km linie de cale ferată, o unitate pentru servicii tehnice de 1.000 metri pătraţi şi un terminal inter-modal pentru containere de 2.100 metri pătraţi.

Facilităţile terminalului includ securitate 24/7, sistem de supraveghere video, punct vamal, staţie pentru containere de marfă, staţie de reparare containere, staţie de combustibil, parcare autovehicule şi camioane.