Home Noutati Romania sta bine la exporturi

Romania sta bine la exporturi

România ocupă poziţia a patra în Uniunea Europeană (UE) în privinţa creşterii exporturilor de anul trecut, de 28%, şi locul nouă în funcţie de avansul importurilor, de 20%, potrivit datelor Eurostat.Exporturile României (intra şi extra UE) au urcat anul trecut la 37,3 miliarde de euro, în timp ce importurile au avansat la 46,8 miliarde de euro.
Pe primul loc în clasamentul creşterii exporturilor se plasează Estonia (35%), în top urmând Bulgaria şi Lituania (pe aceeaşi poziţie, cu un avans de 33%) şi Letonia (30%). Dintre cele 27 de state ale UE, indicatorul a scăzut anul trecut doar în Luxemburg (2%). Cel mai redus avans se observă la Irlanda (6%).
Prima poziţie în topul creşterii importurilor este ocupată de Lituania (34%), următoarele locuri fiind ocupate de Suedia (30%) şi Estonia (27%). Singurul stat comunitar în care importurile au scăzut este Grecia (21%). Totodată, Irlanda este unica ţară în care indicatorul a stagnat.
Eurostat menţionează că principalele exporturi ale statelor UE, precum cele de alimente, materii prime, chimicale, energie, vehicule şi utilaje, au crescut cu 23% în perioada analizată, iar importurile au avansat cu 24%.
Liderii UE în privinţa exporturilor sunt Germania (957,1 miliarde euro, în creştere cu 19%), Olanda (432,1 miliarde euro, în urcare cu 21%) şi Franţa (393 miliarde euro, avans de 13%). Grmania este, de asemenea, cel mai mare importator dintre membrii Uniunii (804,7 miliarde euro, în creştere cu 21%), urmată de Franţa (457,1 miliarde euro, cu 14% mai mult decât anul anterior) şi Marea Britanie (421,5 miliarde euro, în urcare cu 22%).
Cele mai mari excedente comerciale se observă la Germania, Irlanda şi Olanda, iar cele mai accentuate deficite sunt înregistrate de Marea Britanie, Franţa şi Spania.