Home Automotive BMW devine furnizor de soluții de robotică autonomă pentru logistică

BMW devine furnizor de soluții de robotică autonomă pentru logistică

BMW devine furnizor de soluții de robotică autonomă pentru logistică

BMW Group face o mișcare surprinzătoare și își extinde business-ul într-un nou domeniu, cel al logisticii, prin înființarea unei subsidiare cu sediul în München, IDEALworks GmbH.

Compania nou-înfințată, al cărei nume înseamnă Industry Driven Engineering for Autonomous Logistics, are ca obiectiv să devină un furnizor de top în domeniul soluțiilor de robotică autonomă pentru logistică.

“Prin fondarea IDEALworks creăm un nou segment de afaceri pentru soluţiile noastre de logistică. În ultimii ani, echipa noastră de inovaţie logistică a lucrat în detaliu la digitalizarea şi automatizarea logisticii din producţie şi a dezvoltat câteva soluţii unice. Robotul de transport inteligent, STR, a fost foarte bine întâmpinat, existând cereri atât din interiorul companiei, cât și din exterior. Acum, înfiinţarea IDEALworks GmbH este următorul pas logic pentru BMW Group ca vector al inovaţiei”, a explicat Milan Nedeljković, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru producţie.

Odată cu IDEALworks GmbH, BMW Group intră pe un teren complet nou, dezvoltarea companiei concentrându-se până acum pe producția de autovehicule și asigurarea logisticii pentru aceasta. “Perspectiva noastră se schimbă acum. Devenim un furnizor de robotică de logistică dincolo de industria auto. Pregătim câteva inovaţii pentru următoarele luni”, a declarat Jimmy Nassif, director tehnic executiv IDEALworks GmbH

Din 2015, echipa de inovaţii de la BMW Group Logistics lucrează la soluţii Industry 4.0 orientate spre viitor în domeniul realităţii virtuale, augmented reality, a roboţilor de logistică pentru interior și exterior, a logisticii digitalizate, fără suport pe hârtie şi a dispozitivelor inteligente. Multe dintre aceste soluţii sunt deja implementate la scară largă în locațiile de producție ale BMW Group. În 2019, BMW Group Logistics a primit prestigiosul Deutscher Logistik Preis (premiul german pentru logistică). Robotul de transport inteligent şi software-ul său de gestionare au fost apreciate şi ele ca parte a acestui premiu.

IDEALworks GmbH lansează primul său produs cu robotul de transport inteligent

Robotul de transport inteligent, STR, a fost dezvoltat în 2015 în colaborare cu Institutul Fraunhofer. Roboţii mobili autonomi pot transporta mărfuri cu o greutate de până la o tonă. Ei calculează independent cel mai bun traseu şi se deplasează liber în jurul spaţiului folosind metoda de navigare SLAM (cartografiere şi localizare simultană). Algoritmul SLAM nu necesită instalarea de transmiţătoare de navigaţie permanente în clădiri şi, prin urmare, poate fi configurat rapid într-un mediu nou, fără a necesita ajustări structurale. Un modul de baterie integrat de la BMW i3 este capabil să alimenteze STR cu energie pentru cel puţin un schimb de muncă.

A treia generaţie a STR va fi lansată la sfârşitul anului 2020. În prezent, mai mult de 130 de STR sunt deja în producţia de serie în mai multe locaţii de producţie ale BMW Group.

 Proiecte-pilot de succes în diferite industrii

“Cu robotul de transport inteligent am lansat un produs extrem de competitiv. Începând din octombrie desfăşurăm proiecte-pilot la companii dintr-o gamă largă de industrii. Aceste studii arată cât de robust şi versatil este STR”, a explicat Markus Bauer, director executiv de operaţiuni IDEALworks GmbH. “Succesul proiectului-pilot şi cererea rezultată pentru STR au fost decisive în fondarea IDEALworks GmbH. Vrem ca pe termen lung să dezvoltăm IDEALworks într-un jucător de top printre furnizorii de roboţi logistici industriali”, a continuat Bauer.