Home Logistics Comerț international Brexit: Marea Britanie amână cu 6 luni introducerea controalelor la frontieră pentru mărfurile din UE

Brexit: Marea Britanie amână cu 6 luni introducerea controalelor la frontieră pentru mărfurile din UE

Brexit: Marea Britanie amână cu 6 luni introducerea controalelor la frontieră pentru mărfurile din UE

Guvernul Marii Britanii a anunțat oficial că va amâna cu 6 luni controalele vamale pentru anumite importuri din UE, pentru a le oferi companiilor mai mult timp să se pregătească.

Astfel, măsura obligativității prezentării unui certificat fitosanitar pentru importul de plante, produse vegetale sau de origine animală, va fi amânată pentru 1 octombrie 2020, de la 1 aprilie așa cum era prevăzută până acum.

De asemenea, controalele fizice asupra produselor de origine animală, care trebuiau implementate în iulie, vor începe acum la 1 ianuarie 2022.  Este a doua oară când Marea Britanie amână aplicarea acestor prevederi, după ce ar fi trebui introduse odată cu încheierea perioadei de tranziție post-brexit, la 1 ianuarie 2021. Uniunea Europeană aplică astfel de măsuri pentru toate mărfurile originare din Marea Britanie încă de la începutul acestui an.

Michael Gove, Ministrul de Cabinet al Marii Britanii a explicat că perturbările cauzate de pandemie “au durat mai mult și au avut implicații mai mari decât cele anticipate.” Într-o declarație publică acesta a insistat că guvernul a fost încrezător că totul va fi gata la timp pentru ca aceste controale să intre în vigoare, dar că au ținut cont de părerea companiilor care au adus argumente solide că au nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti.

Astfel, noul calendar de introducere a controalelor la frontieră este:

  • Importatorii de produse animale vor fi obligați să notifice în prealabil autoritățile vamale începând cu data de 1 octombrie 2021, și nu de la 1 aprilie 2021
  • Introducerea declarațiilor de siguranță și securitate la import va fi amânată până pe 1 ianuarie 2022
  • Declarațiile vamale vor fi necesare la punctul de import pentru toate tipurile de marfă de la 1 ianuarie 2022
  • Controalele fizice asupra importurilor de animale vii și plante cu grad scăzut de risc vor începe din martie 2022