CHEP: Colaborarea la nivelul pieţei poate stopa furturile de paleţi
Se estimează că, la nivel european, se pierd anual milioane de paleţi și containere din cauza furturilor. Acest fenomen infracţional include paleţii încărcaţi cu marfă, paleţii goi de marfă și cei utilizaţi fără consimţământul proprietarului. Ultimul scenariu apare mai ales în cazul paleţilor închiriaţi, cum sunt cei puși pe piaţă de CHEP.
CHEP este o organizaţie globală care oferă servicii circulare de închiriere de paleţi sau pooling producătorilor și distribuitorilor de bunuri de larg consum din anii ’60 și de peste zece ani în România. Sistemul circular se bazează pe reutilizarea în comun a unui fond de paleţi de calitate superioară pe lanţul de aprovizionare.
Paleţii și containerele sunt proprietatea companiei de pooling de echipamente, care se ocupă de distribuţia, colectarea, recondiţionarea și reintroducerea lor în circuit. Clienţii companiei plătesc pentru aceștia doar pe perioada în care au nevoie de ei. “Ne confruntăm de câţiva ani cu fenomenul dispariţiei de paleţi pe parcursul returului spre centrele noastre de service, multe echipamente ajungând la utilizatori neautorizaţi care nu numai că le folosesc ilegal, ci încearcă să le vândă sau să le închirieze. Vorbim despre infracţiunea de însușire ilegală de active”, explică Gabriel Ivan, Country General Manager CHEP România & Bulgaria.
În Europa, a existat o creștere generalizată a cererii de paleţi, într-o perioadă în care producţia de echipamente de transport a fost limitată din cauza COVID-19, a conflictului din Ucraina și a sancţiunilor corelate cu acest context.
Toate aceste limitări au crescut nu doar costurile de înlocuire a activelor distruse sau pierdute, dar a condus și la o creștere a furturilor de paleţi. Cazurile de fraudă cu echipamente de transport au devenit mai frecvente și pe fondul creșterii preţului la cherestea și al faptului că distribuitorii reţin paleţii pentru perioade mai lungi. Acest tip de infracţiune afectează atât companiile de pooling, cât și companiile care deţin stocuri proprii de paleţi.
Inamicul sustenabilităţii
Un alt aspect important este sustenabilitatea lanţului logistic. Cultura „utilizează și aruncă” a existat de-a lungul ultimilor 50 de ani, ceea ce vedem că a condus la o creștere exponenţială a deșeurilor și la utilizarea iresponsabilă a unor resurse naturale limitate. A devenit mai clar ca oricând că trecerea la o cultură de tip „repară, reutilizează și reciclează” este vitală dacă vrem să ne asigurăm că generaţiile viitoare au acces la toate resursele naturale de care ne-am bucurat până nu demult.
“Nereturnarea, comercializarea sau distrugerea paleţilor pentru a folos i materialele în alte scopuri pot părea neimportante, dar paleţii albaștri CHEP fac parte dintr-un model de business circular. Orice platformă furată sau distrusă diminuează sau chiar subminează impactul pe care sistemul nostru îl are asupra industriei și al naturii,”
Faptul că frecvenţa infracţiunilor rămâne destul de ridicată, la fel ca profitul care derivă din astfel de tranzacţii ilicite, ne arată că este nevoie de mai multă colaborare la nivel de industrie pentru a stopa fenomenul infracţional de furt de paleţi”, afirmă Gabriel Ivan Country General Manager CHEP România & Bulgaria.
Colaborarea, aliat împotriva fenomenului infracţional
Se e estimează că, doar în Europa, se pierd câteva milioane de paleţi și containere din cauza infracţiunilor de furt în fiecare an. „ În ultimii 20 de ani , departamentul nostru european de protecţie a activelor a derulat un număr mare de investigaţii și a intentat procese pe care le-a și câștigat în toată Europa. Dar faptul că frecvenţa infracţiunilor rămâne destul de ridicată, la fel ca profitul care derivă din astfel de tranzacţii ilicite, ne arată că este nevoie de mai multă colaborare la nivel de industrie pentru a stopa fenomenul infracţional”, a mai adăugat directorul general CHEP România. Pierderea platformelor este ţinută sub control prin monitorizare digitală, însă compania consideră că lipsa unui cadru care să descurajeze practicile ilegale ar putea continua să aducă profit utilizatorilor iliciţi.
„Am demarat instalarea de dispozitive track and trace pe o parte din paleţii noștri pentru a avea mai multă vizibilitate și control. Dar nu tehnologia va rezolva complet această problema. E timpul să oferim mai multă vizibilitate acestor practici ilegale. Departamentele de securitate ale producătorilor și ale companiilor de logistică și transport, ale distribuitorilor, reciclatorilor și depozitelor de paleţi second hand ar trebui să acţ ioneze cu maximă responsabilitate, colaborând cu autorităţile când acest lucru se impune”, a încheiat reprezentantul CHEP.