Home Intermodal Dan Suciu, GOPET România: în 2021 ne dorim o creștere și consolidare pe segmentul de transport intermodal

Dan Suciu, GOPET România: în 2021 ne dorim o creștere și consolidare pe segmentul de transport intermodal

Dan Suciu, GOPET România: în 2021 ne dorim o creștere și consolidare pe segmentul de transport intermodal

Ultimii ani au adus o schimbare a percepţiei clienţilor în ceea ce privește soluţiile de transport intermodal continental european, spune Dan Suciu, Manager Intermodal, GOPET România, aceștia înţelegând acum mult mai bine avantajele pe termen lung, cel mai important dintre acestea fiind capacitatea.

“Discutăm despre două tipuri de capacitate: acoperirea volumelor în sezonul de vârf, în timpul restricţiilor cauzate de intemperii, în timpul dezechilibrelor – export ale transportului rutier, dar și de capacitatea specifică, de încărcare a mărfurilor periculoase ș posibilitatea de încărcare a unui tonaj mai mare. Legea permite unui autovehicul cu 2 axe cu semiremorcă cu 3 axe, în cadrul operațiunilor de transport intermodal, o greutate totală maximă admisă de 42 tone,” explică Dan Suciu.

Totodată, continuă acesta, flexibilitatea a devenit un atribut cunoscut al transportului intermodal, pe fondul creșterii frecvenţei trenurilor săptămânale, a optimizării timpilor de tranzit datorită locomotivelor performante, a noilor seturi de vagoane, a terminalelor tot mai eficiente. În acest context, clienţii din diferite industrii precum precum agribusiness, metalurgică, chimică, mase plastice, auto, componente, anvelope, prelucrarea lemnului sau FMCG au introdus și crescut semnificativ ponderea soluţiilor intermodale în serviciile solicitate via tendere.

Creșteri de volume în prima parte a anului 2021

2020 a adus pentru GOPET România o stagnare a volumelor anuale comparativ cu anul anterior, însă la nivelul trimestrelor pot fi remarcate fluctuaţii semnificative, în special în prima jumătate a anului, când o parte din clienţi și-au redus producţia din cauza restricţiilor impuse, iar o altă parte caută soluţii alternative de transport din cauza situaţiilor la graniţe și a diminuării flotelor de camioane din Europa. “Fluctuaţiile de volume și lipsa estimărilor acestora îngreunează procesul organizării și eficientizării transporturilor intermodale, unde avem contractate locurile pe trenuri pe tot parcursul anului, dar și cărăuși subcontractaţi pe termen lung, la fiecare terminal, cărora trebuie să le asigurăm un minimum de kilometri efectuaţi lunar” spune Dan Suciu.

Cu toate provocările anului 2020, GOPET a continuat să menţină stabilitatea pe ruta feroviară principală Curtici RO – Genk BE, dar și să testeze și implementeze noi setup-uri, chiar în contextul reglementărilor introduse prin Pachetul Mobilitate ori a efectelor Brexit. Compania a testat serviciile feroviare între terminalele Curtici RO și Koln DE, Oradea RO și Stuttgart DE, din Genk BE, transferând unităţile intermodale către portul Antwerp de unde există legături feroviare cu Barcelona ES, iar din portul Gent, 3 ferryboat-uri fac legatura cu portul Hull UK, săptămânal.

„La partea de camionare, am introdus un mix în planificare între mărfurile pretabile transportului combinat și cele pretabile transportului rutier, în așa fel încât să dispunem de capacitate la terminale, să evităm cabotajul în ţările vestice, să aducem camioanele la timp în ţară și să facem schimburile de șoferi. La finele anului 2020 am decis să investim în remorci intermodale, ceea ce ne va ajuta să lucrăm la optimizarea distanţei între locurile de descărcare din sudul ţării și locurile de încărcare din vestul ţării prin transporturi interne”, adaugă Manager-ul Intermodal GOPET România.

Potrivit acestuia, în primele luni ale anului 2021 se remarcă creșteri de volume ca urmare a noilor servicii oferite, a lărgirii paletei de clienţi, a creșterii flotei de remorci, a contractării unui volum mai mare de locuri pe trenuri și implicit a creșterii numărului de camioane subcontractate.

„Strategia noastră este de creștere și consolidare pe transport intermodal. Ponderea actuală este de aproximativ 5% din volumele totale transportate. Pentru 2021 ne propunem să ajungem la 10%. Există potențial atât în piață, cât și în portofoliul nostru de clienți” – Dan Suciu, Manager Intermodal GOPET România.

Evoluţia transportului intermodal în România

Piaţa de transport intermodal în România continuă să se dezvolte, fiind realizate tot mai multe investiţii în domeniu. Terminalele existente și-au mărit capacitatea, au apărut terminale noi prin investiţii private și tot mai mulţi transportatori aleg să investească în unităţi de transport intermodal.

„În timp ce, momentan, trenurile care fac legătura între Portul Constanţa și restul ţării sunt relativ puţine, din cauza costurilor și timpilor de tranzit ridicaţi în comparaţie cu soluţia de transport containere pe cale rutieră, în terminalele din vestul ţării crește numărul de trenuri ce conectează România cu alte ţări europene. Noi în prezent dispunem de locuri pe tren, comise pe termen lung, pe rutele Curtici – Genk și Curtici – Koln și intenţionăm să creștem frecvenţa săptămânală.”

În schimb, remarcă Dan Suciu, a scăzut interesul clienţilor pentru utilizarea containerelor 45’ High Cube Pallet Wide pe anumite rute, aceștia preferând semiremorcile, care au o capacitate mai mare și care se pot încărca și descărca din lateral sau deasupra. Ţinând cont de aceste cerinţe, GOPET a investit în extinderea flotei de semiremorci intermodale Code XL, Multi lock system, dotate cu tot echipamentul necesar transportului în maximă siguranţă a mărfurilor. O parte din flota de unităţi de transport este formată din containere 45 HCPW de 91 mc, acestea fiind preferate de clienţi, având o capacitate echivalentă cu a unei remorci standard, iar o parte din containere 45 HCPW de 87 mc, acestea fiind folosite mai mult pentru clienţii din Marea Britanie și cei care optează pentru o mai mare siguranţă a mărfurilor, cum ar fi cei din industria electrocasnicelor.

“Probabil că în scurt timp vor apărea și în România trenurile combinate care au în componenţă vagoane pretabile pentru orice tip de remorcă, nemaifiind nevoie de investiţii suplimentare în flote de unităţi intermodale, ca de exemplu sistemul LOHR,” concluzionează Dan Suciu, Manager Intermodal GOPET România.